Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

villandi2 2018-03-23 12:21:13

Kedves Attila!
Mit lehet tenni, ha egy vendéglátó egység "nem értesült" arról, hogy értékesítéseit 5%-os Áfa és a fenti adó terheli, s 18%-osan ütötte be a tételeit 2018-ban? Meg lehet-e tenni, hogy a bruttó összeg figyelembevételével 5%-os tételként könyvelik, majd megfizetik utána a turizmusfejlesztési hozzájárulást?
Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-25 09:46:02

Bármi is az oka a "nem értesülés"-nek, az eljárás szabálytalan, mulasztási bírság elévülési időn belül bármikor kiszabható. Mivel a kibocsátott áfa bizonylatokon 18%-os adó került feltüntetésre, ami nyugtás értékesítés esetén nem is javítható, ezért -értelmezésem szerint- ezt a magasabb összegű adót kell megfizetni a költségvetésnek. Ezen felül azon sem lennék meglepődve, ha a jövőben olyan ellenőrzési megállapítások is születnének ilyen esetben, hogy függetlenül attól, hogy a szolgáltató helytelen adókulcsot alkalmazott (azaz a kelleténél jóval több áfa-t fizetett be az államnak), a turizmusfejlesztési hozzájárulást is meg kell fizetnie, mivel a vonatkozó jogszabály a kötelezettséget nem az alapján határozza meg, hogy ténylegesen milyen kulcsot alkalmaztak, hanem hogy az Áfa tv. szerint mit kellett volna kötelezően alkalmazni (5%).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra