Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Üdülőhasználat jog eladás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kpesmtbt 2017-05-12 22:34:56

Az alábbi témában kérünk segítséget:
Egy magán személy szerződés szerint eladta üdülőhasználati jogát egy bizonyos –mások által is ismert- Kft. részére. Az adásvételi szerződés szerint a vételárat Frud-Credit elektronikus fizető egységbe határozták meg. ( FC= 1 Ft.). A papírok alapján a FC. a partner cégeknél igénybe vett szolgáltatással használható fel. A szerződés szerint a meghatározott érték- vételár- a 300-400e. Ft. piaci értékkel szemben több mint 2 Millió Ft.ban került meghatározásra
A fenti ügylet alapján a magán személy kifizetett 150e. Ft. regisztrációs díjat. Az üzlet bonyolítása során a vevő többször kihangsúlyozta, hogy az eladónak adó fizetési kötelezettsége nem keletkezik
Az üzlet megkötése után meg kereste őt egy biztosító cég üzletkötője, aki a szerződésben meg határozott több mint 2 Millió Ft. összegű életbiztosítás meg kötésére győzte meg a kedves ügyfelet, évi több mint 200 e. Ft. befizetése mellett. (10 év)
A vevő cég kérése, ki kötése volt, hogy a vételárat –tm. 2 M.Ft- akkor utalja át a biztosító részére, ha az eladó az első évi összeget –tm. 200e.Ft.- a biztosító részére befizeti.
Az előbbiek teljesítése ellenére az úgynevezett vevő az összeg átutalás megtörténtét, bizonyító bizonylatot, igazolást nem bocsátott az eladó részére, így nem állapítható meg a jövedelem meg szerzésének ténye, időpontja, vagy is nem állapítható meg a virtuálisan nyilvántartott a bevétel tárgyát képező vagyoni értékkel mikortól jogosult rendelkezni az eladó.
A biztosító társaság –írásos- nyilatkozata alapján az ügyben megnevezett céggel semmi nemű kapcsolata nincsen. Az ügyféllel kapcsolatos nyilvántartásokban csak az általa befizetett -tm. 200e. Ft.- szerepel.(Az ügyfél szerint átverés áldozata lett.)
Az adás-vételi szerződésben szereplő összeg alapján az eladónak több mint 500e. Ft. adó fizetési kötelezettsége keletkezik, annak ellenére, hogy rendelkezési jogosultsága egy forint- ot el nem érő jövedelemre sem keletkezett, sőt eddig egy jelentős vesztesége keletkezett.( Fizetett és elment az üdülőhasználati jogosultsága is.)
Kérdésünk: A fenti tény helyzet alapján a károsult magánszemély készítsen SZJA. bevallást, adózzon, vagy mit tegyen?
(Egy kicsit hosszúra sikerült, de én úgy érzem, hogy ennyit le kellett írni.)
Köszönettel: K.M

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-14 09:10:58

Mariann,
Bocsásson meg, de ebben az esetben nem szeretnék nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, ilyen többszörösen szövevényes, -megkockáztatom- aljas ügyben felelőtlenség lenne ezen a fórumon tanácsot adni.
Megértését köszönöm.
papattila

Szakértői hozzászólás

kpesmtbt 2017-05-14 10:46:23


Attila! Egyet értek az egész megjegyzéssel, sajnos misem tudunk más tanácsot adni, ez egy nagyon is aljas cselekedet volt és gondolom, hogy nem ez az egyetlen esete.
Attila köszönöm és elnézést kérek, úgy érzem, hogy ez, így is nagy segítség részünkre.
Üdv. Marianna

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra