Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Ügyvédi iroda - KATA-s jogviszony bejegyzés előtt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ControlandFinance 2018-08-15 17:27:06

Kedves Szakértő,
Egy Ügyvédi iroda létesítő okiratát júniusban benyújtotta a kamarához, viszont adószámot csak augusztusban fog kapni. Kérheti-e a NAV-hoz való bejelentkezése során a T201 nyomtatványon a létesítő okirat dátumára a kisadózói státuszt (azaz visszamenőleg)? Vagy csak adószámmal egyetemben lesz KATA státusza. A KATA tv. 4§ (2) részét szeretném ebben a tekintetben értelmezni. Gondolom BT-alapításnál is lehet hasonló eset.

Köszönöm szépen előre is a választ!

Üdvözlettel,

Péter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-16 06:06:56

Péter,
Ismereteim szerint az ügyvédi iroda a kamarai nyilvántartásba vétellel jön létre, azaz a xxT201 jelű adatlapon is ezt a dátumot kell megjelölni a megfelelő rovatban. Az adóalanyiságának kezdete ettől eltérő dátum is lehet, a nyomtatványon ezt is lehet külön jelölni. Bt esetében a vállalkozás a társasági szerződés ellenjegyzésének napján jön létre, mely szintén nem feltétlen esik egybe az adóalanyiság kezdetével. A hivatkozott Katv. 4.§ (2)-ben található lehetőség pont ezt a két különböző helyzetet taglalja. Azaz egy induló ügyvédi irodánál és egy kezdő Bt-nél is lehetőség van az első pillanattól kezdve (a bejelentkezési nyomtatványon T201/T201T jelölve) a kata adózás választására.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra