Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ügyvédi letétben a jó teljesítési garancia összege


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kadnub 2017-11-26 08:48:06

Tisztelt Szakértő!

Normál ÁFA körbe tartozó Kft. nem hatósági engedélyköteles építőipari munkára adott megrendelést, melyhez ügyvéd előtt megkötött szerződésben 10%-os mértékű jó teljesítési garanciában állapodtak meg a kivitelezővel az alábbiak szerint:
A teljesítést követő egy éves időtartamra 2018.11.30-ig a bruttó ár 10 %-át ügyvédnél helyezi letétbe a megrendelő, a 90%-ot pedig átutalja a kivitelező számlájára. Amennyiben minőségi probléma merül föl, azt jogi úton rendezik.
A kivitelező a munkát tejesítette 2017.11.30-al, elismerése a megrendelő részéről megtörtént. A kivitelező 100 %-os teljesítményt számláz áfával növelten.
Kérdésem, melyhez kérem tisztelettel a segítségüket:
A Kivitelező részére megfizetett 90% és az Ügyvédnél letétbe helyezett 10%
-os összeg 100%-os pénzügyi teljesítésnek minősül-e ÁFA szempontjából.
Az aktuális áfa bevallásban levonható-e a 100%-os teljesítésnek megfelelő ÁFA.

A segítséget előre is megköszönöm:
Előfizetőjük

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-26 15:09:11

Véleményem szerint nem minősül megfizetettnek, de az Art.64.§ (3)-e a jóteljesítési garanciát kiemeli a megfizetettségi szabály alól. Megjegyzendő az előbbieknek a kiutalási határidőnél van jelentősége, a levonhatóságot nem érinti.
papattila

Szakértői hozzászólás

kadnub 2017-11-27 07:17:10

Tisztelt Szakértő!
Nem fogalmaztam pontosan,
a 100%-os teljesítését tanúsító számla alapján 2017. november hónapról beadott bevallásban adólevonási jogát gyakorolja .
– Nyilatkozhat-e hogy 100 %-ban pénzügyileg teljesült a kifizetés és kérheti az ÁFA kiutalását 2017. november hónapról beadott bevallásában.
(számlában feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette-e , és a feltétel fennállásáról az adózó a bevallásában nyilatkozhat-e ha Kivitelező részére megfizetett 90% és az Ügyvédnél letétbe helyezett 10% -os pénzügyi tejesítéssel.)
A választ előre is köszönöm szépen.
Előfizetőjük

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-27 08:35:26

Érthetően fogalmazott korábban is, én nem válaszoltam egyértelműen: igen, nyilatkozhat a teljes megfizetettségről, jóllehet a letétbe megfizetett összeg nem minősül megfizetettnek, de mivel teljesítési garanciáról van szó, így alkalmazható az Art. 64.§ (3)-ben foglalt mentesítő szabály.
papattila

Szakértői hozzászólás

kadnub 2017-11-27 10:50:03

Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget!
Tisztelettel: Előfizetőjük

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra