Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Ügyvezetés melletti munkaviszony járulékok


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nderzbach 2018-09-24 16:01:35

KIVA alany Kft 2 tulajdonossal kezdené működését. Az "A" tulajdonos látja el az ügyvezetői feladatokat és 4 órában dolgozik munkaviszonyban az induló Kft-ben + emellett van egy 4 órás munkaviszonya egy másik munkahelyen.
„B” tulajdonos 8 órás munkaviszonyos az induló Kft-ben.

Kérdés lenne, hogy az ügyvezetői feladatokat ellátó "A" tulajdonos után az induló társaságban a 4 órás munkaviszonyra kapott bér járulékain, adóvonzatain kívül, ha az ügyvezetői feladatok ellátására nem kap díjazást, akkor kell-e mást fizetni?
Vagy, mivel a heti 36 órát meghaladó munkaviszony teljesül „A” tulajdonos esetében, és az ügyvezetői feladatokat díjazás nélkül látja el, csak az szja, nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék fizetése merül fel a munkaviszonyra fizetett munkabér után. Illetve természetesen a 13% KIVA összege a személyi jellegű kifizetésre tekintettel. Az ügyvezetői feladatok elvégzése mivel díjazás nélkül történik, erre tekintettel nincs semmilyen járulék fizetési kötelezettség.
Jól gondoljuk?

Köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-25 17:45:17

Ha az ügyvezetést a 4 órás munkaviszonyában látja el, akkor az ügyvezetés miatt nem jön létre társas vállalkozóként jogviszony, így külön adó-, és járulékfizetés sem. Ha megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetést, akkor társas vállalkozóként létrejön a biztosítási jogviszonya, bejelentés köteles (xxT1041), viszont az összesen 36 órát elérő munkaviszonya miatt adó- és járulékfizetési kötelezettsége csak akkor lenne, ha az ügyvezetésért díjazásban részesülne. Fontos viszont, hogy ebben az esetben az ügyvezető tagra a járulékbevallásban mindkét jogviszonyára kell M-es lapot benyújtani, még ingyenes ügyvezetés esetén is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra