Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Ügyvezetés, társas vállalkozó, koronavírus kedvezmény


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Tuzi1903 2020-04-07 10:55:10

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem két részből állna.

1. Van egy egyszemélyes Kft, amit január 31-én vásárolt meg a mostani tulajdonos/tag. Ő lett a cégvezető, de csak március 1-től. (munkaviszonyban) Az ügyvezetést egy nem tag nyugdíjas személy látja el megbízási jogviszonyban január 31-től.
Kérdéseim ezzel kapcsolatosan:
- a tag február hónapban társas vállalkozónak minősül és meg kell fizetni utána a minimum járulékokat? Nem vett fel semmilyen jövedelmet, nem működött közre személyesen, igazából március elején kezdett el működni a cég, akkor kezdte meg a tevékenységét.
- az ügyvezető nem minősül társas vállalkozónak, mert nem tag, csak vezető tisztségviselő. Ezt jól gondolom? Megbízási jogviszonyban van jelentősége, hogy ő nyugdíjas?

2. A főtevékenységük szerepel a kedvezményezett listában (TEÁOR 5911), de az ott meghatározott előző hat hónap nincs, mivel a kft főtevékenysége a vásárláskor megváltozott.
- Ezért gondolom ők most ezt a kedvezményt nem vehetik igénybe. Akkor meg főleg nem, ha a mostani bevételei nem ez alatt a teáor alatt keletkeznek. Jól gondolom? A tulaj erősködik és szeretném a saját álláspontomat megerősíteni.
- Egyébként ha igénybe vehetnék a járulékkedvezményt, akkor csak a munkaviszony után vagy a megbízási jogviszonyos ügyvezető után is?

Köszönöm szíves válaszát.

Üdvözlettel:
Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-07 16:55:05

Kedves Szilvia,
1. Ha január 31.-én, február teljes terjedelmében nem volt személyes közreműködése a cégben és nem is volt vezető tisztségviselő, akkor nem jön létre biztosítási jogviszonya társas vállalkozóként, így ezen a jogcímen nem is keletkezhet járulékfizetési kötelezettsége. Igen, a külsős ügyvezető nem lehet társas vállalkozó. Jelenleg megbízási jogviszonyban nincs jelentősége, hogy nyugdíjas-e vagy sem; ha a megbízási díja eléri a minimálbér 30%-át, akkor biztosítottá válik (júliustól már ebben a jogviszonyban sem).
2. Ha a rendelet kihirdetésekor szerepel a tevékenységei közt kedvezményezett tevékenység és igaz, hogy a megelőző 6 hónapban elért bevételén belül ez a meghatározó, de legalább 30%-os, akkor élhet a kedvezménnyel (ez jellemzően akkor teljesülhet, ha korábban mondjuk nem is volt semmilyen bevétele, az új tulajdonos alatt viszont már igen és az is az új, kedvezményezett tevékenységből). A kedvezményt csak a munkaviszonyra és a társas vállalkozói jogviszonyra lehet alkalmazni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra