Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Ügyvezető megbízási szerződéssel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Nem létező felhasználó 2017-11-27 09:42:25

Tisztelt Szakértő! A "P nevű Kft " 100%os tulajdonosa a "C nevű Kft " .
"C cég " tulajdonosa az ügyvezető "P cég" felesége, így az ügyvezető nem tényleges tulajdonosa a P cégnek, . A "P cég " ügyvezetőjének a minimálbér többszörösét elérő munkaviszonyból származó jövedelme van a tulajdonos cégben, ahol cégvezető. A társasági szerződés nem szabályozza P cégben az ügyvezető megbizatásának a formáját. Ez a helyzet 2016 novemberétől áll fenn, az előző könyvelő nem számfejtett sem bért, sem megbízási díjat. Kérdésem, hogy van-e annak jogi akadálya, hogy egy megbízási szerződéssel éves megbízási díj /vagy tiszteletdíj/ kikötése mellett évente egy alkalommal a tárgyévet követő év január 31ig történjen meg a P cég ügyvezetőjének a díj kifizetése. Ha az éves díj 200 000,Ft, de az összeg kifizetése egyösszegben történik meg, szükséges-e járulékokat vonni, bejelentést tenni 1041esen. Pillanatnyilag semmi nincs sem bejelentve, sem bevallva. Jól látom, hogy teljesen ingyenesen nem láthatja el az ügyvezetést? Köszönöm a segítségét, Eszter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-27 17:40:27

Eszter,
Nem teljesen vagyok biztos benne, hogy értem, de ha úgy van, hogy a "P" cégnek az ügyvezetője nem tulajdonos, hanem "külsős" személy, akkor megteheti, hogy ingyenes megbízási szerződéssel lássa el ebbéli feladatát, ami nem bejelentés köteles, mivel nem jön létre biztosítási jogviszony. Viszont annak sincs akadálya, hogy ellenértéket kössenek ki, mondjuk évi 200eFt-ot, ami szintén nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt (vetítési alap a 365 nap), nem bejelentés köteles, viszont a kifizetést 15%szja, 22%szocho és 1,5%szakképzési terheli.
papattila

Szakértői hozzászólás

Nem létező felhasználó 2017-11-28 07:16:10

köszönöm szépen,

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra