Gyorskérdés
AIR - adózó és az adóhatóságok, képviselet, adóigazgatási eljárás, ellenőrzés, jogorvoslatok

Ügyvezető munkaviszonyban


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

universalstudio 2021-12-08 20:39:30

Tisztelt Szakértő!

A következőben kérném segítségét:
1. Van egy egyszemélyes Kft, most vettem át a könyvelését, kiderült, hogy Kft-ben nem fizetett semmit, emellett főállású katás egyéni vállalkozó. Megtehetem-e azt, hogy visszamenőleg önellenőrzés keretében bejelentjük 2 órás munkaviszonyba részmunkaidőbe a Kft-be, mivel nem folytat ott igazából tevékenységet (szinte nullás), bár a társasági szerződésben megbízási jogviszony van, azt nem módosították, taggyűlési jegyzőkönyv pedig ehhez gondolom kevés? A cél, hogy rendbe rakjuk az elmúlt 2 évet. A fő tevékenységét az egyéni vállalkozásban végezte.
2. Másik kérdésem, ha egy Kft egy pl autót vásárol magánszemélytől pl 3 millió Ft értékben készpénzben, ebben az esetben a 40-es nyomtatványon a készpénzfizetést be kell jelenteni ?

Köszönöm a segítséget előre is.

Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-09 09:24:48

Kedves Szilvia,
1. Ha a kérdéses tag egyben ügyvezető is és ezt, valamint az egyéb személyes közreműködését a társasági szerződésben rögzítetten megbízási jogviszonyban végzi, akkor az alapítás napján társas vállalkozóként létrejött a biztosítása. Társas vállalkozóként meg kell a minimálbér járulékát, adói fizetnie, miközben katás egyéni vállalkozóként nem lehet biztosított, azaz 25eFt-os tételes adót fizet. Ennek megfelelően kell az önellenőrzéseket elvégezni. Véleményem szerint a munkaviszony visszamenőleges bejelentése szabálytalan lenne, mivel a társasági szerződésben foglaltakkal ellentétes.
2. Csak abban az esetben, ha az illető magánszemély kapcsolt vállalkozásának minősül.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra