Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Ügyvezető osztalék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Villac 2019-02-18 11:14:47

Tisztelt Szakértő!
Saját jogú öregségi nyugdíjas ügyvezető/tagi jogviszonyára tekintettel fizetett osztalék adózásával kapcsolatban kérem a segítségét.
Nyugdíjas ügyvezető rendszeres havi jövedelemben részesül, melyet 15 % szja, 10% nyugdíjjárulék terhel. Foglalkoztató pedig a havi 7.500 Ft egészségügyi szolg.j-ot fizeti az ügyvezető után.
1. Amennyiben ügyvető az év során osztalékban részesül, jól értelmezem –e, hogy az adó fizetés az alábbiak szerint alakul:
Konkrét példa: nyugdíjas ügyvezető havi jövedelme tagi jogviszonyra tekintettel bruttó 300.000 Ft. Ez éves szinten lesz 3.600 eFt.
Az osztalék után fizetendő szochó korlát a minimál bére 24-szerese. Ügyvezető esetén a 195. 000 Ft*24, azaz 4.680.000 Ft. Az osztalékot csak 4.680-3.600 = 1.080 eFt összegig terheli 19,5% szociális hozzájárulási adó, az osztalék ezt meghaladó része után már nincs szochó.
2. Amennyiben nyilatkozik év közben (pl. már májusban), hogy ennyi lesz az éves jövedelme, akkor a fenti számítás alapján lehet számfejteni az adókat?
Köszönettel, kné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-19 05:19:23

Kedves Kné,
1. Nem jól értelmezi, de jelen esetben ez szerencse:) Ugyanis a szocho keret az ügyvezetőre vonatkoztatva is a 149.000Ft-os minimálbér 24-szerese, így a kérdésbeli példánál maradva az osztalékból csak 24.000Ft után kell szocho-t fizetnie a nyugdíjas tagnak.
2. Igen, a levonást a magánszemély nyilatkozata alapján kell elvégezni, melyet megtehet az év bármely időpontjában.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra