Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Ügyvezető, tag járulékai fiz.nélküli szabadság


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Csupika 2020-04-03 12:12:16

Kedves Attila! Olvasom hogy többeket foglalkoztat ez a téma, minket is:
Van egy, 1 személyes kft, a tag az ügyvezető is,munkaviszonyban dolgozik, 8 órában. Ezen kívül van még egy alkalmazott is a cégben.
Felmerült, hogy a tag elmenne fizetés nélküli szabadságra, kérdésem, hogy megteheti - e? Ez idő alatt kell-e bármilyen járulékot, szja-t fizetnie maga után? Illetve, hogy ezt hol lehet elolvasni, hol van törvényileg leszabályozva?

A másik kérdés, hogy van egy vendéglátó egység, itt a tag (aki ügyvezető is) tagi jogviszonyban van. Vele mit lehet tenni járulék spórolás végett? Lehet-e olyat, hogy levisszük a jövedelmét a minimumra, nem vesz ki bért, így szja-t és a levont járulékokat ha jól tudom nem kell fizetnie? Viszont szochot és a szakképzésit kell fizetnie? Jól értelmezem, hogy az új kormány rendelet csak a munkaviszonyosokra vonatkozik?
Nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Csupika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-05 10:25:05

Kedves Csupika,
1. Ha elmegy fizetés nélküli szabadságra, akkor már nem állja meg a helyét az állítás, hogy munkaviszonyban ügyvezet. Következésképp csak tagi jogviszonyára való tekintettel (azaz megbízási jogviszonyban) lehet ügyvezető, ami pedig társas vállalkozóként teszi biztosítottá, a minimálbér utáni kötelező járulékokkal.
2. A Korm.rendelet a társas vállalkozókra is biztosítja a kedvezményt. De lehet az is egy megoldás, hogy minden feladatát egy részmunkidős munkaviszonyban végzi. És még az is igaz, hogy társas vállalkozóként nem köteles jövedelmet felvenni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra