Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

Ültetvény értékcsökkenés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

leveletdent@gmail.com 2017-04-07 08:20:03

Tisztelt Pap Attila!

Korábban tettem fel kérdést fiatal gazda támogatásból telepíteni kívánt ültetvénnyel kapcsolatban. Az ott említett példa szerint a kapott támogatás első része 9,2 M Ft, amelyet 2018-ban kap meg a pályázó. Ekkor telepíti az ültetvényt 3 M Ft értékben. Az Ön válasza szerint a támogatási rész az eszköz üzembe helyezésekor, vagyis az ültetvény termőre fordulásakor számolható el értékcsökkenésként (és ebben az évben válik adóköteles bevétellé a támogatás, addig adóalapot nem képező bevételként kell nyilvántartani).
A pályázónak az ültetvény telepítésen kívüli egyéb költsége (anyag költségek, stb.) az 1. évben 7,5 M Ft lesz, a 2. évben pedig 3,5 M Ft. Megteheti-e, hogy az első 2 év alatt keletkezett ilyen egyéb költségeire fordítja a 9,2 M Ft támogatást, és az ültetvényt saját forrásból valósítja meg?
Vagy ha a 9,2 M Ft támogatást az első évben megkapja (ekkor lesz az egyéb költsége 7,5 M Ft), akkor a 9,2 és a 7,5 M Ft között fennmaradó támogatási részt a szintén az első évben telepítendő ültetvényére kell felhasználnia?

2. Másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben termőföldet vásárol a fiatal gazda támogatásból, akkor a termőföld beszerzési árát is egy összegben értékcsökkenési leírásként írhatja le a beszerzés évében?

3. A fiatal gazda támogatásból megvásárolni kívánt ültetvény beszerzési ára is egy összegben leírható ÉCS-ként? Függetlenül attól, hogy az ültetvényen belül más esetben külön kellene kezelni a termőföld és külön az ültetvény értékét, mivel alap esetben a termőföldre nem számolható el értékcsökkenés?

Köszönöm szépen előre is a választ!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-07 12:14:00

1. Ha a pályázati kiírás lehetővé teszi, akkor nincs akadálya.
2. Igen.
3. Igen, a támogatás miatti egy összegű écs elszámolás szabálya (11.sz.mell. II.7.) felülírja az ehhez képest általános szabályt, miszerint a földterületre nem lehet écs-t elszámolni. Ettől függetlenül természetesen a tárgyi eszköz nyilvántartásban külön-külön kell felvezeni a termőföldet és az ültetvényt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra