Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Uniós országból kapott "Áfá"-s szla!


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tothmami 2017-03-20 08:44:52

Tisztelt Pap Attila Úr!
Kérem szíves segítségét az alábbiakkal kapcsolatban:
Adószámos, EU-s számmal rendelkező mg. őstermelő kombájn-t vásárolt Németországból - magánszemélytől. /nincs adószáma/ A számlán szerepel a vevő mg. őstermelő EU száma, ennek ellenére felszámította a német gazda a mehrwertsteuert.
Úgy gondolom, hogy az európai jogharmonizáció alapján ez szabálytalan.
Nem tudom mitévő legyek, hogyan tovább?
Problémám az áfa és a könyvelése is!
Szíves válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Tóthné


Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-03-20 20:03:50

Tothmami,
Mivel a vásárlása során a vevő adóalany megadta a közösségi adószámát, ezért az értékesítő adóalany egy adómentes közösségi termékértékesítést hajtott végre, a német áfa felszámítása helytelen volt. A beszerzés után a magyar őstermelőnek van áfa elszámolási kötelezettsége, ugyanakkor ha különleges jogállású (alanyi mentes,kompfeláras), akkor valóban csak fizetendő adója keletkezik, levonási jog nélkül. Sajnos a tévesen felszámított áfa-t ELEKAFA nyomtatványon nem lehet visszaigényleni, azt csak a vevőtől lehet visszakérni a számlahelyesbítést követően. A tévesen felszámított áfa-t egyéb követelésre (368) kell könyvelni annak pénzügyi rendezéséig.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra