Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Útnyilvántartás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

34770 2018-02-05 09:14:42

Tisztelt Szakértő !

Az alábbi kérdésben várom segítségét.
A kiküldetési rendelvénnyel való ktg.térítésnél az üzemanyagktg-gel + 15 Ft/km-rel számolunk, ilyenkor soha nincs cégautó fizetési kötelezettség.
A munkába járásnál a törvény csak a 15 Ft/km-t engedi elszámolni. Ehhez csak a munka napok nyilvántartása szükséges.

Ha nem kiküldetési rendelvény vagy a munkában töltött napok alapján van a ktg. térítés, hanem útnyilvántartással szerint szeretnék pl. a munkába járást megtéríteni, akkor aki kapja a ktg. térítést, annak a magánembernek meg kell fizetni a cégautó adót ( ami nem elszámolható a vállalkozásban, hisz nem a cég, hanem a magánember kötelessége ). A cégautó fizetési kötelezettséget a gépjárműadóról szól tv. -ben lehet megtalálni. A cégnek pedig a 15 Ft/km feletti összeg után kell fizetnie, ami úgy viselkedik mint a bér, tehát szociális adó , szakképzési hozz. , valamit a dolgozótól a járulékokat és az SZJA-t le kell vonni.

Ha kiküldetési rendelvény helyett az útnyilvántartás szerint számolnak el, ott is bejön a magánszemélynek a cégautó adó ( ott nincs más vonzat ).

Ezekre kérem a megerősítését, vagy ha nem így kell eljárni, akkor várom a szabályos megoldást.

Köszönöm a segítségét.

Üdv : Nagyné




Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-05 19:21:19

Kiküldetés: ha nem alkalmazzák vagy nem alkalmazható a kiküldetési rendelvény, akkor nem alkalmazhatók az ezzel járó kedvezményes adózási szabályok, azaz az autó tulajdonosának cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezik (a tételes költségelszámolás miatt, mivel az útnyilvántartás alapján történő elszámolás annak minősül), valamint a kifizetést szerepeltetni kell mind a 08-as, mind az 53-as bevallásban, jövedelemtartalomtól függetlenül.
Munkába járás: mivel a jogszabály csak a munkában töltött napokat rendeli nyilvántartani, ezért értelmetlenség lenne útnyilvántartást vezetni, de ettől még a kifizetett 15Ft adómentes marad.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra