Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Utólag természetben adott engedmény


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2018-06-10 00:50:28

Tisztelt Szakértő!
A következő kérdésben szeretném segítségét kérni. Társaságunk vetőmag gyártó cégtől rendelt egy bizonyis mennyiségű vetőmagot, melyet egy - a megrendelő lapon is feltűntetett - forgalmazón keresztül vásároltunk meg. A vásárlás mennyiségére tekintettel a gyártó utólagos természetbeni engedményt nyújtott társaságunknak. Kérdésem lenne, hogy helyes-e a gyártó eljárása, miután az általunk a forgalmazótól vásárolt fordított áfás vetőmag számlák bemutatásra kerültek, a gyártó az eredeti ügylet teljesítési dátumához igazodva leszámlázta az engedményként adott vetőmagot annak eladási árával, majd következő soron fordított áfásan a teljes értéket engedményként, mínusz előjellel. Így a számla végösszege 0. Mivel konkrét ügylethez kapcsolódott a természetben nyújtott engedmény, így helyes-e a megoldás, ha a lánc minden szereplője belföldi áfás adóalany? Az áfa bevallás fordított áfa részletező lapján +/- tételként kell szerepeltetnem? Illetve 9-ben könyvelem az engedményt, vagy a készlet értéket csökkentő tételként? Amennyiben nem helyesen járt el a gyártó, mi lenne a megoldás, illetve jelentkezhet-e nálam probléma áfa szempontjából egy esetleges ellenőrzéskor, vagy nála minősíthetik az ügyletet ellenérték nélküli termékátadásnak, ezzel áfa hiányt generálva (fordított áfás) ügylet ellenére?
Segítségét előre is köszönöm.
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-10 10:13:21

Tímea,
Értelmezésem szerint a 77.§ (4)-e kizárólag pénzbeli visszatérítésre ad lehetőséget gyártó és vevő viszonylatában, természetbeni árengedményt csak a forgalmazó adhat a vevőnek. Következésképp a kérdésbeli eljárásnak nincs jogszabályi alapja.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra