Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Üzletszerűség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

magyar56 2019-02-27 19:03:36

Tisztelt Szakértő!
Kérdésünk az, hogy hány db ingatlan bérbeadása esetén valósulhat meg az üzletszerűség.
Áfa tv: ingatlan bérbeadást rendszeresen, tartósan, ill. üzletszerűen végző magánszemély áfa alanynak minősül. Még akkor is, ha kizárólag adómentes ingatlan bérbeadást végez. Közös tulajdonban és közös használatban lévő ingatlan bérbeadása esetén a tulajdonos társak közössége az Áfa adóalany.
Áfa tv. 5. § (1-2), 6. §. (1.)
Néztem még az Szja tv. 63.A §-át, amely korábban a rendszerességet és üzletszerűséget fogalmazta meg, de ez a paragrafus már üres.
Pl. konkrét eset lenne, hogy férj 10 %-os költséghányaddal adózna ingatlan bérbeadás után 2 ingatlannál, feleség tételes költségelszámolással másik 2 ingatlannál.
Az ingatlanok közös tulajdonban vannak.
Köszönöm válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-28 05:22:50

Mivel a bérbeadás célja haszonszerzés, így egyetlen ingatlan bérbeadása is gazdasági tevékenységnek minősül, azaz üzletszerű. Normál esetben adószám kiváltása szükséges, speciális szabály vonatkozik a lakóingatlan bérbeadásra, amely esetében a tevékenység végezhető adóazonosítóval is. Közös tulajdon esetében a felek dönthetnek úgy is, hogy csak az egyik tulajdonostárs végzi a tevékenységet és teljesíti az adókötelezettséget.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra