Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Vagyonmegosztás szja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gogazkft97 2017-09-28 15:14:16

Barátaink válnak.
2 ingatlanuk házastársi közös vagyonba tartozik. A családi ház 1/2,1/2 tulajdoni hányaddal került értékesítésre, mely adásvételből 20 M Ft közös jövedelmük lett. ( az ingatlant 2015-ben vásárolták)
Másik ingatlanuk egy lakás, mely 1/1 részben a feleség nevén van, ebben a feleség lakik tovább, az értékét mindketten 12 M ft-ban ismerik el, a feleség az eladott családi ház jövedelméből fizeti ki a lakás után a férjnek járó 6 M Ft-ot.( házassági vagyonmegosztás szerint) Kérdésem kell-e a feleségnek szja-t fizetnie, mennyi lesz az szja alap?
Köszönöm: Móni :(

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-29 16:22:48

Móni,
Na, kettővel megint többen lettünk...:(
A feleségnek biztosan nem kell, hiszen ő nem eladott, hanem vett. Ugyanakkor a volt férj értékesített és mivel a feleség a saját vagyonából vette meg, így nem alkalmazható a vagyonközösség felosztására vonatkozó adómentességi szabály. A férj adókötelezettségét az fogja meghatározni, hogy mikor szerezték az ingatlant (5éves szabály).
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra