Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Vállalkozásból kivont jövedelem


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

klmg 2018-04-02 17:04:54

Egy kft egyik tagja eladta üzletrészét egy magánszemélynek névértéken. Mivel az eladás időpontjában a kft nyereséges, ezért a kilépő tagnak a rá jutó nyereséget vállalkozásból kivont jövedelemként (15% szja, eho 14%) kifizette. Összhangban van ez az szja tv. 68 § (3) bekezdésével?
segítségüket köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-04-04 04:19:58

Nem igazán értem a kérdést. Ha névértéken adta el a tag az üzletrészét, akkor nem keletkezett adóköteles jövedelme (feltételezve, hogy a névérték összege adózott pénzből származik). Viszont ha a nyereséges gazdálkodásra való tekintettel az üzletrész értéke mégis többet ér, akkor ennek az üzletrész eladási árában kell megjelennie, azaz nem névértéken, hanem ennél magasabb összegben (piaci értéken) indokolt értékesíteni. Másrészt a Kft a nyereségéből csak osztalék formájában tud átadni a mindenkori tulajdonosának. Összegezve, nem igazán értem, hogy jöhet szóba a vállalkozásból kivont jövedelem?
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra