Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Vállalkozó - munkaviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

david_erzsebet 2018-09-11 11:59:53

Kedves Attila,
az alábbiakban szeretném kérni segítségét:
adott egy Kft. melyben két tag van, a B tag végzi a munkát melyből a cégnek bevétele keletkezik. A munkáért semmilyen jövedelmet nem vesz fel, nem is megbízásban végzi. Ha más cégnél nincs 40 órás, nincs 36 órás munkaviszonya csak 20 órás, de a bruttó bére a 180.500 Ft-ot meghaladja, akkor is kellene a vállalkozásnak járulékot fizetnie? Mert a gar.bér felett van, de nincs meg a 36 óra. A kettőnek kell megfelelni, vagy csak a járulék összegét nézi a NAV? Előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-11 19:06:28

Kedves Erzsébet,
Sajnos a törvény (Tbj) 36 órát elérő munkaviszonyhoz köti a mentesülést. A Kft-ben a személyes közreműködő tag társas vállalkozóként biztosítottá válik. Azaz a NAV, nem a járulékalapot, hanem a munkaidő hosszát nézi (az persze igaz, hogy a törvényi előírás az Mt. miatt a minimálbért/garantált bért feltételezi).
papattila

Szakértői hozzászólás

david_erzsebet 2018-09-13 11:43:29

köszönöm Attila.

Felhasználói hozzászólás

david_erzsebet 2018-09-24 13:23:33

Kedves Attila, az lenne még a kérdésem, hogy ha a tag marad a kftben, de nem munkaviszonyt létesít egy másik cégnél (min.36órás), hanem főállású katás egyéni vállalkozó lenne (fizeti maga után az 50eFt/hó), akkor már mentesül a kft a járulékfizetés alól? Köszönöm szépen előre is.

Felhasználói hozzászólás

david_erzsebet 2018-10-01 13:19:32

Kedves Attila,
az előző kérdésemhez: nincs mentesülés a járulékfizetés alól, a kata nem váltja ki ezt. Jól gondolom?
Lenne egy másik felvetésem: ha egy másik kftben heti 20 vagy 30 órás munkaviszonya lenne (a gar.min.brutto berert), akkor a fennmaradó 16 vagy 6 órát bejelentheti magára a saját kftjeben de jövedelem és bárminemű járulékfizetés nelkül? Mert így a 36 óra meglenne de két cégtől, és a min.gar.bér is ami csak az egyiktől származna.
Van erre lehetőség? Köszönöm szépen előre is a válaszát.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra