Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Vasárnapi pótlék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

atinveszt 2017-11-03 12:44:53

Kedves szakértő!
Több cikket is végigolvastam az internetről a vasárnapi pótlékkal kapcsolatban, amik egymásnak is ellent mondanak.(szerintem) Kérem magyarázza el világosan kinek kell és kinek nem. Mire kell hivatkozni, ha esetleg egy ellenőrzéskor a munkaügyi ellenőrök hiányolják. Az alábbi munkahelyeken dolgozók érdekelnének:
-újságos-lottózó; autószervíz-gumiszervíz; kocsma; lágosos - szerintem ezek a munkahelyek megfelelnek az Mt.101§.(1) a) pontnak, hogy rendeltetése folytán van nyitva, és ezért nem kell. (..helyben kialakult, vagy általánosan elfogadott társadalmi szokás...) Jól értelmezem ezt a pontot?- lottózni hétvégén is kell, szervízelni is, inni, enni is.
-szolárium szolgáltatásban dolgozó ugyanide besorolható?
-mi a helyzet egy faluban működtetett élemiszer-bolttal, egy sportruházati bolttal ha plázában működik, és ha nem plázában? - van még különbség, hogy a plázában működik vagy nem?
Kérem a felsorolt munkahelyekre konkrétan írja meg, hogy igen/ vagy nem.
Több bérelszámolásban dolgozó ismerősöm is megkérdeztem, senkinek nem teljesen határozott a véleménye ebben a kérdésben.
Hálásan megköszönném a tisztázó magyarázatot.
Molnár Ágnes

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-03 14:55:10

Ágnes,
Sajnos az Mt. 102.§ (3)-ben található fogalmi meghatározás nem teszi lehetővé olyan éles határok felállítását, amelyet Ön szeretne. Ennek fényében igyekszem az általam ismert szakmai megnyilvánulások alapján válaszolni a konkrét kérdéseire.
1. Újságos-lottózó, kocsma, lángosos: nem jogosít vasárnapi pótlékra. Autószerviz, gumiszerviz: jellemzően rendes munkaidő nem is osztható be vasárnapra.
2. Szolárium: értelmezésem szerint alap esetben nem minősül "e napon is működő" munkáltatónak, azaz még a vasárnapi rendes munkaidőben történő foglalkoztatás sem lehetséges.
3. A falusi élelmiszerbolti alkalmazottnak jár a pótlék, a plázás sportüzletinek nem jár (erről már bírósági ítélet is született). Igen, a plázának kiemelt jelentősége van a kereskedelemben dolgozók esetében (az említett bírósági döntés mondta ki, hogy a jelenlegi szokásaink a bevásárló központokat a vasárnapok mindennapi részévé tették).
Ha tutira szeretne menni, akkor érdemes írásos szakmai tájékoztatást kérni az illetékes Munkaügyi Felügyelőségtől.
papattila

Szakértői hozzászólás

atinveszt 2017-11-06 13:29:42

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra