Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Vasárnapi pótlék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marikoo 2018-11-22 18:02:32

Tisztelt Szakértő!
A vasárnapi pótlék (140.§) számítása hogyan értelmezendő a 87.§-al összhangban?
Ha a 87.§ (1) bek. alapján a munkanap lehet „elcsúsztatott” 24 óra, s egyes magyarázatok szerint ilyenkor nem jár pótlék pl. vasárnap 22 órai kezdésnél (több műszakos, beosztás szerinti kezdésnél), ugyanakkor a (2) bek. szerint az (1) bek. irányadó a heti pihenőnapokra is, azzal hogy a 7-22 óra közti időtartam mindenképpen heti pihenőnap, akkor a pihenőnap egyes esetekben 24 óra, egyes esetekben csak 15 óra (22-7)?
Mi volt a törvényalkotó szándéka: csak az elcsúsztathatóság vagy a vasárnap lerövidítése 15 órára?

1. eset: Pl. 3 műszak, 5x8 órás hét (szombat-vasárnap szabad):
A heti éjszakás műszak („hétfő”) kezdődhet vasárnap este 22-kor (lásd fent), s az 5. nap csütörtök 22-kor, ebben az esetben a „vasárnap” szombat este 22-től vasárnap este 22-ig tart? s ezt kell figyelembe venni pl. szombati beosztásnál a pótlékszámításra, ha munkaidőkeret is van?
De kezdődhet az éjszakás hét hétfő este 22-kor is, s az 5. nap péntek este 22-kor, s ekkor a „vasárnap” vasárnap este 22-től hétfő este 22-ig tart? stb…

2. eset: Pl. 12 órás műszakok munkaidőkeretben (6 és 18 órai kezdések):
Mely órákra jár vasárnapi pótlék?
Csak 7-22 óra között?! (pl. a vasárnap 18-kor kezdőnek 4 óra? stb)
Vagy vasárnap 0-24 óra között? (pl. a vasárnap 18-kor kezdőnek 6 óra? stb)

Köszönöm

Törvényalkotóknak: most módosítják a Munka törvénykönyvét, nem kellene ezt érthetőbben megfogalmazni? :-)

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-23 13:51:52

Azzal kezdeném, hogy olvasatomban teljesen rendben van a törvény ezen része. A jogalkotó a 87.§-ban arra az életszerű helyzetre kíván eligazítást adni, amikor a munkanap nem esik egybe a naptári nappal. Ebben az esetben a munkáltatóra bízza, hogy határozza meg azt a 24órás intervallumot, amit ő munkanapnak tekint, annyi megszorítással, hogy a 7-22óra közti intervallumot mindenképp aznapi munkanapnak kell tekinteni.
1.eset: ha a hétfői műszak vasárnap 22órakor kezdődik és a munkanapot a munkáltató is így (22-től 22-ig) határozta meg, akkor a hétfői munkanapra nem kell vasárnapi pótlékot fizetni (a vasárnap szombat 22órától vasárnap 22óráig tart).
2.eset: ha a munkanap szintén 22órától 22óráig tart, akkor csak azokra az órákra kell vasárnapi pótlékot fizetni, amelyek szombat 22óra és vasárnap 22óra intervallumba esnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra