Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Vélelmezett 30 napos jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2024-04-24 11:10:17

Kedves Attila,

Egy Kft tavaly nem minden napra jelentette be EFO-ba a dolgozóit, ami miatt kötelezték a 30 napos bejelentésre. Ugyanakkor a munkaügyis ügyintéző szerint itt számfejtés nem történik, mert ez csak vélelmezett jogviszony, jövedelem nem kerül megállapításra. És a mostani (határozat dátuma szerinti) 08-asban kell bevallani, nem a tavalyi évre önellenőrizni.
Tehát a kérdéseim:

Mely adókat kell bevallani? A szochó világos, de mi van a tb-vel? A dolgozó nem kerül "rehabilitációra", ha nem vonunk tb-t, hiszen abból semmi haszna, ha csak szochót fizet a cég, de ha nincs jövedelem, vonni sem tudunk, így azt kell-e vallani és ha igen, akkor ez a cég "átvállalt", azaz költségként elszámolható adója lesz?

Továbbá pár túlórát is számfejteni kell. Ezt összemoshatom a vélelmezett jogviszonnyal? Itt tényleges jövedelem keletkezik, amit számfejteni kell és ami után vonnom kell az adókat. Lehet, hogy a programban ezt külön jogviszonyként kellene kezelni?

Az már csak hab a tortán, vajon az RLB-ben hogyan tudom mindezt megoldani...

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-05-06 07:42:33

Kedves Ceasar,
Olvasatomban a jogszabály (Air.vhr. 86.§ (8)) által használt "a megfizetni elmulasztott adót és járulékot" szófordulatból [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra