Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Visszafizetési kötelezettség nélkül nyújtott támogatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nagyistvanne 2018-02-07 18:25:07

Kedves Attila!
Adott két egyszemélyes kft, azonos tulajdonossal. Az egyík kft a másik kft-nek vissza nem térítendő támogatást nyújtott 20 MFt-ot. A nyújtó kft. kiva-s, a kedvezményezett a tao alá tartozik.
A tao tv.3.sz.melléklete szerint a nyújtónál akkor nem adóalap növelő, ha rendelkezik a kedvezményezett nyilatkozatával, mely szerint a támogatás nélkül is az adózás előtti eredménye nem negatív.
Ezt hogy kell értelmezni: 20 MFt. feletti eredménynek kell lenni a kedvezményezettnél? De hát a kedvezményezett költött a támogatásból, eszközöket vásárolt,plusz árbevétele is volt. Így 18 Mft.az adózás előtti eredménye. Akkor tehát a nyújtónak adóalapot kell emelni? MInd a 20 Mft-al vagy csak a 2 Mft-al?
Nagyon köszönöm a segítséget.
Nagy Györgyi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-07 19:28:51

Györgyi,
Akinél számviteli ráfordítás keletkezik, az a kivás cég. A Katv. 20.§ (3)d) alapján akkor lesz kiva alap növelő tétel, ha nem rendelkezik a Tao tv. 3.sz. A)13.pontja szerinti nyilatkozatokkal. A kedvezményezett tao-s cégnél a juttatás az adózott eredményen keresztül adóalapot képez, nála nincs külön adóalap korrekciós tétel. Hogy mire költötte a véglegesen átadott pénzt, az adózás szempontjából érdektelen.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra