Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Visszlízing


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

evike.nyika 2018-07-20 14:35:13

Kedves Attila!
Egyéni vállalkozó vásárolt pótkocsit külföldről nettósan. Kiszámlázta áfásan egy magyar cégnek 6. havi teljesítéssel, majd ez a cég szintén ezzel a teljesítéssel visszaszámlázta áfásan a tárgyi eszközöket. A kérdésem: 6. havi áfában kell e szerepltetni? Ki kell e emelni a tárgyi eszk eladás és vétel sorokban? Illetve hogy kezelem ezt az SZja-ban? Felkönyveltem a 2 számlát, majd jött egy tőketartozás kimutatás a finanszírozótól. Előírom kötelezettségként és ugy fizetem havonta? A bevételi és a költség számlát nem kell esetleg összevezetni?

Köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-22 09:41:44

Igen, az ev értékesítését a 6.hónapban kell szerepeltetni, a zárt végű visszlízinget pedig a 6.hónapban lehet leghamarabb. Az ev értékesítése nem tárgyi eszköz értékesítés lesz, ezért csak a lízinges beszerzést kell kiemelni a tárgyi eszközök soron. A pénztárkönyvben az értékesítés adóköteles bevétel (számviteli megközelítésben nettó árbevétel, így ipa alapot is képez, de a bekerülési érték ipa csökkentő tétel elábé címén). A lízinges beszerzés két tételben könyvelendő: 1. hitelfelvét (adóalapot nem érintő bevétel) 2. tárgyi eszköz beszerzés (adóalapot nem érintő kiadás). Az egyes törlesztő részletek pénzügyi rendezéskor adóalapot nem érintő kiadásként könyvelendők.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra