Hírek

Hogyan lehet az önellenőrzést benyújtani?

ART

Személyijövedelemadó-bevallás esetén az adózó a bevallásnak minősülő adóbevallási tervezetet, illetve az adóbevallási tervezet alapján elkészített bevallást az erre a célra kialakított elektronikus felületen önellenőrzéssel helyesbítheti, vagy az erre a célra rendszeresített nyomtatványon nyújthatja be önellenőrzését.

Pénteken lejár az egységes kérelmek benyújtásának határideje

TÁMOGATÁSOK

Az április 20-án kezdődött benyújtási időszak pénteken zárul, a később érkező kérelmeket visszautasítják.

 Hogyan kérhető a felvétel a köztartozásmnetes adózói adatbázisba?

ART

Az adózónak a KOMA-nyomtatványon nyilatkoznia kell arról, hogy a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz vagy tett.

Új elektronikus gazdálkodási napló lesz a Nébih weboldalán

SZJA

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén június második felétől lesz elérhető az az elektronikus gazdálkodási napló (eGN), amelyet az új támogatási rendszerben résztvevő mezőgazdasági gazdálkodóknak kötelező vezetnie

NAK: elkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és befizetési időszaka

KKV

Június elsejével elkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíjfizetési határidő július 14.

Újra módosult az extraprofitadó rendelet

EGYÉB ADÓK

2023. május 31-én megjelent a Magyar Közlönyben az extraprofit adókról szóló kormányrendelet legújabb módosítása. A változás jelentős hatással lesz a gyógyszeripari szereplőkre tekintve, hogy mind a gyógyszergyártókat, mind a gyógyszerforgalmazókat érintő különadó kapcsán módosult a szabályozás. 

Fokozottan ellenőrzi a NAV a kezelőszemélyzet nélküli automatákat

EGYÉB ADÓK

A revizorok bármelyik automatát vizsgálhatják, de főként azokat fogják, amelyek megszüntetését vagy szüneteltetését bejelentette az üzemeltető. Kiemelt ellenőrzésekre számíthatnak azok is, akik nem tettek eleget az üzembehelyezéssel kapcsolatos kötelezettségeiknek, tehát nem jelentették be az automatájukat, nem kértek hozzá regisztrációs számot vagy azt nem helyezték ki

Vállalkozóvá válást elősegítő program indul

TÁMOGATÁSOK

A támogatás keretében az induló egyéni, vagy mikrovállalkozásnak minősülő társas vállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kezdeti költségeik fedezése és versenyképességük növelése érdekében. A programhoz kapcsolódó regisztrációs felület 2023. augusztus 1-én indul, érdeklődni pedig már június 1-től lehet az OFA Nonprofit Kft. elérhetőségein keresztül

A társas vállalkozó biztosítási kötelezettsége

JÁRULÉKOK, TB

Ugyanakkor a biztosítási jogviszonyt, illetve az abban bekövetkező változást16 a ’T1041-es bejelentő és változásbejelentő lapon közölni kell. A havi adó- és járulékbevallásban az alkalmazás minősége kód kiválasztásakor is a Tbj. szerinti – esetlegesen módosított – jogviszony kódját kell a foglalkoztatónak szerepeltetni.

Az egyéb oktatás körébe tartozó szolgáltatások áfamentessége

ÁFA

Például az alábbi képzések is szervezett képzésnek minősülnek: 3. Könyvviteli szolgáltatást végzők kötelező továbbképzése, az adótanácsadók, adószakértők, okleveles adószakértők kötelező továbbképzése

. Alap- és vállalkozási tevékenység civil szervezeteknél

TAO

A cél szerinti (közhasznú) tevékenység, valamint a vállalkozási tevékenység meghatározása és elhatárolása során az 2011. évi CLXXV. törvény e vonatkozású rendelkezéseit kell figyelembe venni. Ez a tevékenységi minősítés az adózásra is irányadó.

Online számla aktualítások

ÁFA

A rendszer egyik legnagyobb vívmánya, hogy könnyen át lehet térni az elektronikus számlázásra, amely gyors és egyszerű. Ráadásul a papírszámláról áttérők számlánként több száz forintot is spórolhatnak. Az online számlázás révén pedig a cégek egyre nagyobb informatikai jártasságra tesznek szert, amely nemcsak az adott vállalkozást fejleszti, hanem jelentős szerepet játszhat Magyarország versenyképességének további növekedésében is

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

EGYÉB ADÓK

A nyilvántartásba vételt a tevékenységet már folytató gyártóknak - az első belföldi forgalomba hozókat és a saját célú felhasználókat is ideértve - az országos hulladékgazdálkodási hatóság (Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) által üzemeltetett OKIR rendszeren keresztül május 31-ig szükséges teljesíteni.

Május 31-éig kell elszámolniuk a 2021-es 1 százalékos felajánlásokról a civilszervezeteknek

SZJA

A 21KOZ közleményben jelölni kell az szja 1 százalékos összeg felhasználását, amit a NAV 2021. január 1-jétől 2021. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a kedvezményezett a 20KOZ közleményében tartalékolt.

A családi vállalkozások fejlődése gazdasági létkérdés

KKV

Nehezen találnak minőségi munkaerőt a hazai családi vállalkozások, pedig ezek a munkahelyek sokszor több előnnyel kecsegtetnek, mint a multis állások – világítottak rá szakértők és sikeres cégvezetők a Budapesti Corvinus Egyetem családi vállalkozásokról szóló keddi konferenciáján. Az eseményen elemezték, miért érdemes családi vállalkozásnál elhelyezkedni, mi a hazai kis- és középvállalkozások sikerének kulcsa és milyen akadályokat kell legyőzniük, hogy nemzetközileg is kiemelkedőek legyenek.

Júliustól jön az új hulladékgazdálkodás és a gyártóknál a szennyező fizet elve

EGYÉB ADÓK

A jelenlegi termékdíjas rendszer részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul majd át, és a "szennyező fizet" elv alapján emelt díjfizetési kötelezettséget jelent az érintett vállalatoknak. A gyártóknak és forgalmazóknak ez nem új, ezt már tudják, és április 1-je óta regisztrálhatnak a MOHU elektronikus ügyintézési felületén

Megjelent a Mazars 2023-as közép- és kelet-európai adóbrosúrája

TAO

A foglalkoztatást terhelő közterhek csökkenésének trendje befejeződni látszik ● Az év végéig kell beépíteni a globális minimumadót a nemzeti jogrendszerekbe ● Az Egyesült Államok felmondta a Magyarországgal kötött adóegyezményt

Tartalomszolgáltató platformon szerzett jövedelem adózása

SZJA

Egyre többen szereznek jövedelmet úgy, hogy szolgáltatásaikat különböző platformok, applikációk közvetítésével juttatják el felhasználóikhoz, nézőikhez. De nem mindenki tudja, hogy ehhez adószámot kell kiváltani, és az így megszerzett bevétel után adózni is kell. Ha valakinek van ilyen, elektronikus felületeken keresztül szerzett bevétele, az után számlát kell adnia, és azt az szja-, valamint áfabevallásában is szerepeltetnie kell.

Minden ötödik hazai cég tervezi a mesterséges intelligencia használatát

DIGITALIZÁCIÓ

A tapasztalattal rendelkezők a ChatGPT-t említették spontán módon. A támogatott kérdésfeltevéskor azonban jóval többen jelezték, hogy használtak már beszéd- és arcfelismerő rendszert, drónt, virtuális asszisztenst, robotot, képelemző szoftvert vagy önvezető autót. Mindössze 3 százalék volt azok aránya, akik nem alkalmaztak még semmilyen MI alapú megoldást.

NAV: szerda éjfélig nyújtható be az szja-bevallás

SZJA

Az szja-bevallás és az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatok benyújtási határideje - amelyet hétfőről először keddre módosítottak -  most már május 24., vagyis szerda éjfél. Az adóhatóság arról is rendelkezett, hogy a Központi Azonosítási Ügynök technikai hibája miatt május 23-án éjfélig szankciómentesen nyújtható be számos más nyomtatvány, amelyek beadási határideje május 22., azaz hétfő volt.


Vissza az előző oldalra