A belföldi és a külföldi kiküldetés elszámolása lesz a fő téma az Önadózó márciusi számában

Forrás: Önadózó

A hamarosan megjelenő márciusi számunkba olvasható cikkünk a kiküldetés kapcsán felmerülő adókötelezettségeket kívánja bemutatni, kitérve a belföldi és a külföldi kiküldetés különbségeire és a költségelszámolás rendjére. Sok más témával is foglalkozunk, tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket. Havonta 64 oldalon tárgyaljuk az aktuális adózási, tb. és számviteli kérdéseket. Honlapunk a szakmai anyagok igazi tárháza, egy igen gazdag tudásbázis. További újdonságok és ingyenes anyagok előfizetőinknek: Cafetéria szabályzat csomag 2016 * Lakáscélú munkáltatói támogatás kézikönyve 2016 * Könyvelőirodai szerződés- és szabályzat-csomag. Használja Ön is, ha még nem előfizetőnk, fizessen elő most! Előfizetés márciustól decemberig 17.850,-Ft - info@onadozo.hu

Előzetes az Önadózó márciusi számából

A bel- és külföldi kiküldetéshez kapcsolódó személyi jövedelemadó kérdések * Az e-kereskedelem áfa szabályai. A távolsági termékértékesítés  * Lakás áfa: teljes a bizonytalanság az Áfa tv. 10. § d) pontja körében. * Átértékelés kezelése a társasági adóban * Beruházások, felújítások bekerülési értéke * Cégalapítás számvitele * IAS 7 Cash flow kimutatások * Az őstermelői igazolványok kiváltásával kapcsolatos új szabályok * A családi kedvezmény bemutatása gyakorlati példákon keresztül  * Adóbevallási gyakoriság – 2016 * Fizetési könnyítés és adómérséklés – 2016 * Adóigazolások kiadása 2016 * Könyvkiadók helyi iparűzési adó kötelezettsége * A keresőképtelenséggel kapcsolatos munkajogi szabályok 
 
AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
NGM: idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság. A tervek szerint idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte február közepén az NGM.  * Az Adótanácsadók Egyesülete továbbra sem ért egyet a közfelügyeleti hatóság létrehozásával
 
A BEL- ÉS KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÉRDÉSEK
 
Cikkünk a kiküldetés kapcsán felmerülő adókötelezettségeket kívánja bemutatni, kitérve a belföldi és a külföldi kiküldetés különbségeire és a költségelszámolás rendjére. 
 
AZ E-KERESKEDELEM ÁFA SZABÁLYAI. A TÁVOLSÁGI TERMÉKÉRTÉKESÍTÉS 
 
Amennyiben egy magyar adóalany csomagküldő tevékenysége keretében a közösség más tagállamaiba magánszemély megrendelők részére árut értékesít, akkor a magyar értékesítő belföldi áfa felszámításával értékesítheti a célországba irányuló termékeit mindaddig, amíg az adott célország által meghatározott küszöbértéket el nem éri.  Írásunkban bemutatjuk a távértékesítés adózási mechanizmusát, a célország szerint adóztatás elvét, és az attól való eltérés lehetőségét. 
 
LAKÁS ÁFA: TELJES A BIZONYTALANSÁG AZ ÁFA TV. 10. § D) PONTJA KÖRÉBEN
 
Az Áfa tv. 10. § d) pontja napjainkig egy teljesen közömbös rendelkezés volt, gyakorlatilag az Áfa tv. egyik súlytalan rendelkezéseként kezeltük. Az előírás az építőipari szolgáltatást minősíti át bizonyos esetekben termékértékesítéssé. 2016-tól viszont hangsúlyos jelentősége van annak, hogy melyik építőipari szerződés minősül a 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésnek, és melyik nem. További hangsúlyt ad a szabálynak, hogy a CSOK szabályzás alapján, annak a személynek aki a 10. § d) pontja szerint építteti a házát, áfa visszatérítésre nincs lehetősége. Ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg írásunkban.
 
ÁTÉRTÉKELÉS KEZELÉSE A TÁRSASÁGI ADÓBAN
 
A cikk  azt járja körül, hogy  kiválás során hogyan kell megállapítani a társasági adóalapot, ha a fennmaradó jogi személyből  a kiválás ingatlanokkal történik, amelyeket átértékelnek, majd a jogutód, az átalakulást követő 3. év végén azokat értékesíti. Külön kitér a cikk arra az esetre, ha a kiválás kedvezményezett  átalakulásnak minősül és arra is, ha nem. 
 
BERUHÁZÁSOK, FELÚJÍTÁSOK BEKERÜLÉSI ÉRTÉKE
 
Írásunkban ismertetjük a számviteli törvény elírásainak gyakorlati alkalmazását. Kitérünk speciális gazdasági eseményekre és esetekre is: Támogatásból, pénzügyi lízingből, hitelből, kölcsönből megvalósított beruházások * Bontási költségek * Tartozékok, felszerelések * Próbaüzemeltetés költségei. Mikor alkalmazható kalkulált bekerülési érték?
 
CÉGALAPÍTÁS SZÁMVITELE
 
Jelen cikkünkben áttekintjük  a jogi személyek – gazdasági társaságok, egyesületek,  egyéb szervezetek – alapításával kapcsolatos számviteli lépéseket. Megvizsgáljuk, mi a teendő, előtársaság esetén, és mit kell tenni, ha nincs előtársaság. Bemutatjuk az alapítás, átszervezés aktivált értékeként való elszámolását, és kitérünk arra az esetre is, ha az alapítás meghiúsul.
 
NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK (IFRS) II. IAS 7 CASH FLOW KIMUTATÁSOK
 
A standard szerint a gazdálkodónak információt kell szolgáltatnia a pénzeszközeiben és pénzeszköz-egyenértékeseiben bekövetkezett múltbeli változásokról Cash flow-kimutatás formájában, amely kimutatásban az adott időszak pénzáramait müködési, befektetési és finanszírozási tevékenységek  szerinti besorolásban kell szerepeltetnie. Alapvetö célja, hogy a felhasználók, befektetők és hitelezők képesek legyenek megítélni, hogy a gazdálkodó a jövőben képes lesz-e pénzt „termelni”, ki tudja-e gazdálkodni a „mindennapok” működéséhez szükséges pénzt, ki tudja-e fizetni tartozásait, tud-e befektetőinek hozamot, osztalékot fizetni. Ezeken túlmenően a pénz számbavétele elemzési lehetőséget biztosít a gazdálkodónak arra vonatkozóan, hogy miként termeli és használja fel a pénzeszközöket és a pénzeszköz-egyenértékeseket, feltárhatók  az egyes időszakok pénzáramai közötti eltérések okai, a befektetési és finanszírozási tevékenység pénzügyi aspektusai. A standard valamennyi gazdálkodónak előírja  Cash flow-kimutatás összeállítását, amelyet a pénzügyi kimutatások (beszámoló az IAS 1 szerint) részeként, minden olyan időszakra vonatkozóan el kell készítenie, amelyről a pénzügyi kimutatásai (beszámolói) készülnek. 
 
AZ ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNYOK KIVÁLTÁSÁVAL KAPCSOLATOS ÚJ SZABÁLYOK
 
2016-tól új rendelet tartalmazza a mezőgazdasági őstermelői igazolványal kapcsolatos szabályokat. Ez  a régi szabályok meghagyása mellett számos olyan új rendelkezést tartalmaz, amely az új típusú őstermelői igazolvány megjelenése mellett az ügyintézés egyszerűsítését is jelenti, de vannak benne szigorítások is.
 
KINEK, MENNYI, MIKOR JÁR? A CSALÁDI KEDVEZMÉNY BEMUTATÁSA GYAKORLATI PÉLDÁKON KERESZTÜL 
 
A táblázat bemutatja, hogy alakul a családi kedvezmény összege az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak számának függvényében. Az 1-13. példák a 2016. évi szabályok szerint készültek, azonban tekintettel a közeledő személyi jövedelemadó bevallásra a „Családi kedvezmény érvényesítése a bevallásban” című rész 2015. évre vonatkozó példákat mutat be! 
 
ADÓBEVALLÁSI GYAKORISÁG - 2016
 
A magyar adórendszer alapja az önadózás, mely az adóbevallásra épül, így fontos azt ismerni, hogy az adózóknak milyen gyakran kell teljesíteniük ezen adókötelezettséget. Jelen cikk az adóbevallási gyakoriság 2016. évi szabályait részletezi.
 
FIZETÉSI KÖNNYÍTÉS ÉS ADÓMÉRSÉKLÉS - 2016
 
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 1. § (6) bekezdése szerint az adóhatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényekben, illetve az Art-ban meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez. Jelen cikk célja bemutatni a fizetési könnyítési és mérséklési eljárások lefolytatásának feltételeit a 2016-os szabályok alapján. 
 
ADÓIGAZOLÁSOK KIADÁSA 2016
 
2016. évben jelentős változás állt be az adóhatósági igazolások rendszerében, mivel az egységes adó- és vámfolyószámla bevezetése okán az együttes adóigazolás kiállítása okafogyottá vált, ezért az arra vonatkozó szabályokat hatályon kívül helyezték. Jelen cikk a hatályos szabályokat részletezi.
 
KÖNYVKIADÓK HELYI IPARŰZÉSI ADÓ KÖTELEZETTSÉGE 
 
Írásunkban bemutatjuk a könyvkiadási tevékenység számviteli és iparűzési adó összefüggéseit. Az  általános forgalmi adó vonatkozó szabályait is értelmezzük. 
 
A KERESŐKÉPTELENSÉGGEL KAPCSOLATOS MUNKAJOGI SZABÁLYOK
 
A keresőképtelenséget első gondolatra a keresőképtelen betegséggel azonosítjuk. Holott nem csak a betegek tartoznak e körbe. A keresőképtelenség gyűjtőkategória. A keresőképtelenség munkaviszonnyal kapcsolatos szabályainak ismeretéhez és alkalmazásához nem elegendő feltétlenül a Munka Törvénykönyvét kinyitnunk. Fontos ismernünk néhány egészségbiztosítással kapcsolatos rendelkezést is. 

***

Előfizetőink részére ingyenesen elérhetők már a következő 2016. évi szabályzatminták is:
 

Mintáink segítségével kialakítható a cég cafetéria és javadalmazási rendszere a 2016-os szabályok alapján

Hogyan vegyünk ki a cégből 5 millió forintot lakáscélra adómentesen? Hogyan adjunk adómentes juttatást munkavállalóinknak a cégben? Kézikönyv, amely bemutatja a lehetőségeket, forgatókönyv és iratminták, amelyek segítik a döntés meghozatalát.
Könyvelési szerződés (rövid), Könyvelési szerződés (részletes), Könyvelői szerződés Általános Szerződési Feltételekkel, Könyvelőiroda Szervezeti és Működési Szabályzata. Útmutató. A szerződés és szabályzatminták az új Polgári Törvénykönyv alapján készültek

Készült a NAV 2015. november 30-án közzétette mintaszabályzata alapján, szövegszerűen rendezi azokat a kérdéseket, amelyek a szolgáltatók szabályozási hatáskörébe tartoznak.

Készült a NAV 2015. november 30-án közzétette mintaszabályzata alapján, szövegszerűen rendezi azokat a kérdéseket, amelyek a szolgáltatók szabályozási hatáskörébe tartoznak.
 

Az útmutatóban leírjuk a céges adatkezelés alapvető tudnivalóit - minden céget érint. Adunk egy adatkezelési tájékoztatót, amit céges honlapján felhasználhat, adunk egy adatkezelési munkáltatói tájékoztatás mintát is. Mintáink tartalmazzák a munkahelyi kamerahasználat szabályozását is. Mintáink megfelelnek az Info. tv. és a Munka Törvénykönyve legújabb rendelkezéseinek.

ÉS HAMAROSAN JÖNNEK A 2016-OS SZÁMVITELI SZABÁLYZAT MINTÁINK IS - ÖNADÓZÓ ELŐFIZETŐKNEK INGYENESEN!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra