Elektronikus számlázás, digitális archiválás

Forrás: Önadózó

... és további írások az Önadózó most megjelent júniusi számából. Kérjük tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket. Ha még nem előfizetőnk, fizessen most a 2015. július 1-től december 31-ig tartó időszakra. Előfizetési díj 6 hónapra csak 10.710,-Ft. Előfizetés: info@onadozo.hu

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK 
 
Előzetes a 2016 évi adótörvényekből
 
DIÁKMUNKA ÉS ANNAK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÖTELEZETTSÉGE
 
A nyár még a diákok számára sem csak a pihenésről szól. Sokan nemcsak a nyári hónapokban, hanem év közben is dolgoznak, de az megkérdőjelezhetetlen, hogy nyáron sokkal több diák vállal munkát, mint az év többi részében. Számukra, de talán a munkáltatók és a szülők számára is hasznos lehet ez a cikk, amelyben megismerhetőek a diákmunkához kapcsolódó legfontosabb személyi jövedelemadóval összefüggő adózási tudnivalók. A járulékfizetésre és szociális hozzájárulásra vonatkozó szabályokat továbbá a munkajogi vonatkozásokat külön cikk ismerteti.
 
A FOGLALKOZTATÓKAT TERHELŐ KÖTELEZETTSÉGEK A DIÁKOK NYÁRI MUNKAVÁLLALÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN
 
A tanulók, hallgatók szünidei munkavállalásával összefüggésben a munkavégzést megalapozó jogviszonyok kiválasztása tekintetében fontos szempont lehet az is, hogy a foglalkoztatáshoz milyen mértékű adminisztráció társul, illetve a kiválasztott foglalkoztatási forma milyen tényleges kötelezettséget ró a szerződő felekre.  Bemutatjuk a foglalkoztatókat terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó kötelezettségeket. 
 
A DIÁKMUNKA MUNKAJOGI SZABÁLYAIRÓL
 
Sok diák a szabadságot hosszabb-rövidebb időre munkavállalásra cseréli. Cikkünkben áttekintjük, hogy mely formában van minderre lehetőség, másfelől felhívjuk a figyelmet, mely különös szabályokat kell betartani a fiatal munkavállalókkal kapcsolatban.
 
KÜLFÖLDI (HARMADIK ORSZÁGBELI) DIÁKOK MAGYARORSZÁGI FOGLALKOZTATÁSÁNAK FONTOSABB SZABÁLYAI
 
A nyár közeledtével megszaporodnak a diákok szünidei foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések. Ilyenkor a hallgatók foglalkoztatásával kapcsolatos feltételekről jellemzően sok szó esik, ugyanakkor a külföldi (harmadik országbeli) hallgatók foglalkoztatásáról már lényegesen kevesebb, holott a rájuk vonatkozó foglalkoztatási lehetőségek tárgyalása rendhagyó jellegük okán is indokolt.
 
AZ ÁFA HATÁROZOTT IDŐSZAKI ELSZÁMOLÁSA JÚLIUS 1-TŐL
 
Az áfa törvénnyel egyidős az a bizonytalanság, amit a határozott időszaki elszámolás (korábban folyamatosan teljesített szolgáltatás) okoz az adóalanyoknak az adókötelezettségük megállapítása során. Legnagyobb nehézséget az okozza, hogy egyáltalán miről lehet felismerni, melyek az attribútumai annak a szerződésnek, amelynél a határozott időszaki elszámolás szabályait kell alkalmazni? Hogyan kell megírni a szerződést, hogy egyértelműen a határozott időszakra történjen az elszámolás?

ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS, DIGITÁLIS ARCHIVÁLÁS
 
A címben található két fogalom alapvetően teljesen mást takar, de a magyar gyakorlat ezt mégis ügyesen összemosta, így érthető, ha a könnyebb feldolgozhatóság kedvéért ezekről mégis egy cikkben esik szó. Elsőként az elektronikus számlázással foglalkozunk úgy, ahogyan azt az unió előírja a 2010/45/EU számú irányelvében, és ahogy azt 2013. január 1. hatállyal a magyar nemzeti joganyagba is beillesztették. Az áfatörvény megfelel ennek az elvárásnak, legalábbis a szabályozás betűjébe nehéz belekötni.
 
DIGITÁLIS CSŐPOSTA A SZÁMLÁK BIZTONSÁGÁÉRT
 
A dokumentumok, elsősorban számlák továbbításának új, digitális módját kínálja a számvitellel foglalkozóknak egy hazai fejlesztés. A digitális csőpostának is nevezhető megoldás platformfüggetlen, és szakít a számlák papíralapú szállításának több évtizedes gyakorlatával. A megoldás előnye a gyorsaság, az adatok biztonsága, a számlák digitális archiválása a törvényeknek megfelelően.
 
PROMÓCIÓK, NYEREMÉNYJÁTÉKOK TÁRSASÁGI ADÓKÖTELEZETTSÉGE
 
Eladás ösztönzési céllal számos társaság szervez promóciókat, nyereményjátékokat. Egyes társaságok a nagyobb adminisztrációs kötelezettséggel járó sorsolásos játékot, ajándéksorsolást választják, míg más társaságok – a szociális média előnyeit kihasználva – a „lájkolók” részére juttatnak valamilyen nyereményt. Felmerül az a kérdés, hogy a nyereményjátékokkal, promóciókkal összefüggésben elszámolt költségek, ráfordítások milyen hatást gyakorolnak a társasági adóalapra.  Írásunkban a legtipikusabban előforduló nyereményjátékok kapcsán felmerülő társasági adó hatásokat kívánjuk bemutatni.
 
PROMÓCIÓK, NYEREMÉNYJÁTÉKOK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ KÖTELEZETTSÉGE
 
A következőkben megismerkedhetünk azzal, hogy a promóció egyes formáit  adójogilag hogyan kell minősíteni, és az Szja törvény szerint hogyan alakul az egyes formák adókötelezettsége.
 
KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK AZ SZJA-BAN
 
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) a költségek megtérítését különböző módon kezeli. Az erre tekintettel kifizetett összeg tartozhat a nem bevétel kategóriába, lehet olyan bevétel, amellyel szemben igazolás (bizonylat) nélkül számolható el a kiadás, vagy olyan bevételnek minősül mellyel szemben a magánszemély bizonylatok alapján számolhatja el a felmerült kiadásait. Írásunkban áttkeintjük az egyes költségtérítési eseteket és rájuk vonatkozó adózási szabályokat. 
 
TÁRSASHÁZAK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI
 
Hogyan adózik a társház? * Milyen bejelentési kötelezettségei vannak? * Mi a helyzet a közös tulajdon hasznosításával, értékesítésével? * A társasház bevételszerző tevékenységének esetei  * Biztosítási, járulékfizetési kötelezettségek * Az adóbevallás módja, esedékessége * A társasház könyvvezetési kötelezettsége
 
JOGI SZEMÉLYEK ÁTALAKULÁSA, EGYESÜLÉSE, SZÉTVÁLÁSA III.

Cikksorozatunk jelenlegi számában a szétválás számviteli teendőit gyakorlati példán keresztül tekintjük át.
 
A GYERMEKGONDOZÁSI DÍJRA VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOK
 
A gyermekvállaláshoz kapcsolódó egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai közül már csak a gyermekgondozási díjra (továbbiakban: GYED) vonatkozó szabályok módosításairól nem írtunk részletesen, pedig a GYED-re vonatkozóan is változtak a jogszabályok 2015. január 1-jétől. Ezen írásunkban részletesen bemutatjuk a GYED-re vonatkozó változásokat, melyeket szintén az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi CXI. törvény, valamint az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 364/2014. (XII.30.) Korm. rendelet tartalmazza. 
 
NYUGDÍJAK ÉS EGYÉB ELLÁTÁSOK KÜLFÖLDRE TÖRTÉNŐ FOLYÓSÍTÁSA
 
A sajátjogú és a hozzátartozói nyugellátások, a baleseti járadék, a korhatár előtti ellátás, az átmeneti bányászjáradék, a balettművészeti életjáradék, és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai folyósításának nem jelenti akadályát a jogosult átmeneti vagy végleges külföldi tartózkodása.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra