Előzetes az Önadózó áprilisi számából!

Forrás: MTI

Aktuális adózási információk * Közeleg a transzferár nyilvántartás elkészítésének határideje * Pénztárgéphasználattal kapcsolatos változások * Forgóeszközökhöz kapcsolódó devizahitelek árfolyamveszteségének elhatárolása * A közüzemi díjak számviteli elszámolása * Adott, kapott támogatások elszámolása a társasági adóban * Az alultőkésítés társasági adó szabályai 2013. * A befektetési arany forgalmazásának és előállításának áfa szabályai * Az esedékességet követően kifizetett munkabérrel kapcsolatos eljárás * Táppénz II. Keresőképtelenség, mint a táppénzre jogosultság egyik feltétele * Megváltozott munkaképességű személyek kereső tevékenysége - 2013 * Adószámos magánszemélyek, szellemi szabadfoglalkozásúak adózása * A fokozott adóhatósági felügyeletről * Fizetési könnyítés és adómérséklés * NAV ellenőrzési irányok a jövedéki szegmensben * Jognyilatkozatok az új Munka Törvénykönyve szerint * Az Európai Bíróság ítéleteinek hatása az áfalevonás gyakorlatára

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
A kapcsolt vállalkozások kölcsönszerződéseit vizsgálja a NAV * A könyvelők is jogosulttá válnak az adótanácsadói képzés megkezdésére - és további információk az adótanácsadói tevékenységről *  Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzésére
 
KÖZELEG A TRANSZFERÁR NYILVÁNTARTÁS ELKÉSZÍTÉSÉNEK HATÁRIDEJE - VÁLTOZÓ TRANSZFERÁR SZABÁLYOK 2013-BAN
 
Mindazon társasági adóalanyok, akik kapcsolt vállalkozásaikkal szerződéses kapcsolatban álltak az adóévben és nem minősülnek mikro, illetőleg kisvállalkozásnak a társasági adóbevallásukkal egyidőben kötelezettek transzferár nyilvántartásuk elkészítésére.
 
PÉNZTÁRGÉPHASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOK
 
Már az Áfa törvény 2013. január 1-jén hatályba lépett módosításakor is szerepelt az Áfa törvényben a pénztárgépek használatával kapcsolatos módosítás, illetve egy felhatalmazás a miniszter részére az új típusú pénztárgépekkel és azok használatával kapcsolatos rendelet megalkotására. Február 15-én kihirdetésre került az új jogszabály, így ennek vázlatos ismertetése adja a cikk időszerűségét.
 
FORGÓESZKÖZÖKHÖZ KAPCSOLÓDÓ DEVIZAHITELEK ÁRFOLYAMVESZTESÉGÉNEK ELHATÁROLÁSA
 
A nyitott devizapozícióval rendelkező vállalkozások számára a nem tervezett devizaárfolyam ingadozások jelentős problémát okozhatnak az eredményre gyakorolt hatásuk miatt. Az eredményhatások hitel futamideje alatti szétterítésével ezt a helyzetet bizonyos mértékben enyhíteni képes a beruházáshoz (a beruházással megvalósuló tárgyi eszközhöz), vagyoni értékű joghoz kapcsolódó - hiteltartozások, devizakötvény-kibocsátásból származó - beruházáshoz (a beruházással megvalósuló tárgyi eszközhöz), vagyoni értékű joghoz kapcsolódó - tartozások árfolyamveszteségének elhatárolása.
 
A KÖZÜZEMI DÍJAK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA
 
A közüzemi számlákkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy az abban szereplő díjtétel anyagköltségként vagy igénybevett szolgáltatás költségeként kerüljön elszámolásra, továbbá ha szolgáltatásnak tekintendő, akkor értelmezhető-e abból valamilyen tétel közvetített szolgáltatásként, csökkenthető-e azzal a helyi iparűzési adó alapja, valamint a közüzemi díjakkal kapcsolatos különböző támogatások hogyan kezelendők és kerülnek elszámolásra. Írásunkban ezeket a kérdéseket járjuk körbe.
 
ADOTT, KAPOTT TÁMOGATÁSOK ELSZÁMOLÁSA A TÁRSASÁGI ADÓBAN
 
Írásunk összefoglalja az adott és kapott támogatásoknak (beleértve a pénzben, eszközben, szolgáltatásnyújtással, illetve tartozásátvállalással történő támogatást) a társasági adóalap, illetve az adó meghatározásakor történő figyelembe vételét. Kitér arra, hogy mikor minősül egy támogatás adománynak és ilyenkor mi a követendő eljárás. Foglalkozik azzal, hogy milyen különbségek vannak, ha a támogatást közhasznú szervezet, egyház nyújtja, illetve kapja és van e jelentősége annak, ha a támogatás közérdekű kötelezettségvállalás. Bemutatja, hogy mely támogatás alapján lehet adókedvezményt érvényesíteni.
 
AZ ALULTŐKÉSÍTÉS TÁRSASÁGI ADÓ SZABÁLYAI 2013.
 
Írásunk az alultőkésítés fennállásakor követendő adózás előtti eredménymódosítás 2013-tól hatályos előírásait mutatja be, példával szemléltetve a szabályok alkalmazását.
 
A BEFEKTETÉSI ARANY FORGALMAZÁSÁNAK ÉS ELŐÁLLÍTÁSÁNAK ÁFA SZABÁLYAI 
 
A földi halandók 99%-a csak a televízióban lát befektetési aranytömböket, aranyrudakat.  Azonban a gazdasági válság hatására sokan fordultak ismételten az aranyhoz mint értékálló befektetéshez, amely kereslet növekedés az elmúlt öt évben megduplázta a befektetési arany árát. Napjainkban is divatos befektetési forma az arany, és egyre nagyobb a magyarországi forgalma. Ezért írásunkban áttekintjük a kérdés áfa szabályait.
 
AZ ESEDÉKESSÉGET KÖVETŐEN KIFIZETETT MUNKABÉRREL KAPCSOLATOS ELJÁRÁS
 
Írásunkban gyakorlati példák segítségével azt mutatjuk be, hogyan kell megállapítani utólagosan kifizetett munkabér, megbízási díj, jogerős bírósági ítéleten alapuló kifizetések közterheit.
 
TÁPPÉNZ II. KERESŐKÉPTELENSÉG,  MINT A TÁPPÉNZRE JOGOSULTSÁG EGYIK FELTÉTELE
 
A keresőképtelenség és keresőképesség elbírálása orvos-szakmai tevékenység, amelyet a 102/1995 (VIII.25.) Kormányrendelet szabályoz. A keresőképtelenség a táppénzre való jogosultság — három— feltétele közül csak az egyik. Attól azonban, hogy valakit keresőképtelennek minősítettek, nem biztos, hogy táppénzt is kap.  Valójában az orvos nem „táppénzre vesz, csak a keresőképtelenséget tudja  minősíteni. Azt tudja megmondani és igazolni, hogy azzal a betegséggel, amivel az orvosnál megjelent a beteg, a munkáját el tudja látni vagy sem. Ha nem tudja a munkáját ellátni, akkor keresőképtelen állományba veszi.
 
MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ SZEMÉLYEK KERESŐ TEVÉKENYSÉGE - 2013 
 
Írásunkban a megváltozott munkaképességű személyek kereső tevékenységének szabályait ismertetjük. 
 
ADÓSZÁMOS MAGÁNSZEMÉLYEK, SZELLEMI SZABADFOGLKOZÁSÚAK ADÓZÁSA
 
Cikkünkben az adószámos magánszemélyként, megbízási, felhasználási szerződés által megalapozott tevékenységekkel összefüggésben felmerülő adó és járulék kötelezettségeket foglaljuk össze a 2013 évi szabályok alapján.
 
A FOKOZOTT ADÓHATÓSÁGI FELÜGYELETRŐL
 
A feketegazdaság elleni küzdelem visszatérő eleme az adótörvény módosításoknak. 2012. évben két olyan új eszköz került bevezetésre, melyek – a jogalkotó szándéka szerint – hatékonyan felvehetik a harcot az adóelkerülőkkel. Jelen összeállítás az egyik ilyen eszközzel, a fokozott adóhatósági felügyelettel foglalkozik, figyelemmel a 2013. évi módosításokra is.
 
FIZETÉSI KÖNNYÍTÉS ÉS ADÓMÉRSÉKLÉS
 
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 1. § (6) bekezdése szerint az adóhatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényekben, illetve az Art-ban meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez. Jelen cikk célja bemutatni a fizetési könnyítési és mérséklési eljárások lefolytatásának feltételeit, amelynek aktualitást adnak az adótörvények 2013. évi módosításai is.
 
NAV ELLENŐRZÉSI IRÁNYOK A JÖVEDÉKI SZEGMENSBEN
 
A  2013. évi ellenőrzési irányelvekben  a teljes jövedéki vertikum minden mozdulata meg van célozva; egyes szegmensekben kvázi teljes lefedettséggel, másokban kockázatelemzési szempontok szerint, szúrópróbaszerűen. Íme, a részletek:
 
FONTOS KÖZLÉSEK - JOGNYILATKOZATOK AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE SZERINT 
 
E lapszámban - a "slágertémává" emelkedett - távolléti díj elemzését terveztem, de mire leültem az írógéphez, a sajtóból egyértelművé vált: hamarosan változnak az újévben hatályba lépett szabályok. Elkerülve azon zavart, hogy mire az Olvasó kezébe kerül a lap, már a módosítását kellene magyaráznom, más témát választottam. A jognyilatkozatok és közlésük szabályai elméleti témának tűnhet. A cikk elolvasása után bízom benne, nem szorul magyarázatra, a munkaügyi szabályok tartalmának ismerete számos helyzetben nem elégséges. Fontos, hogy ismerjük a másik fél részére szóló munkajogi mondandónk közlésére vonatkozó rendelkezéseket is.   
 
A CÉGBÍRÓSÁG TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETI ELJÁRÁSA
 
A 2006. évi V. tv. /Ctv./ 1.§ /1/ bekezdés d./ pontja közvetlenül a cégek nyilvántartásba vételét –regisztrációját- végző, a cég székhelye szerint illetékes cégbíróságot jogosítja fel, hogy a cégnyilvántartás közhitelességének és a cég törvényes működésének biztosítása érdekében – hivatalból vagy kérelemre – törvényességi felügyeleti eljárást folytasson le. Írásunkban bemutatjuk ennek szabályait.
 
AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG ÍTÉLETEINEK HATÁSA AZ ÁFALEVONÁS GYAKORLATÁRA 
 
Az Európai Bíróság a Mahagében-Dávid és Tóth ügyben hozott ítéletei több vonatkozásban eltérő álláspontot foglalnak el az áfalevonás jogszerűsége körében az eddig követett magyar adóhatósági és bírósági gyakorlathoz képest. Így például szigorúbb követelményt állít az adólevonási jog gyakorlásának megtagadásához és bővíti az adóhatóság bizonyítási kötelezettségét. Az alábbi jogesetben a bíróság az európai bírósági ítéletek alapulvételével döntött és helyezte hatályon kívül a támadott határozatot a hatóság új eljárásra kötelezése mellett. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra