Előzetes az Önadózó áprilisi számából!

Forrás: Önadózó

EKAER változások március 1-jétől * A nem realizált árfolyam-különbözet a társasági adó rendszerében * Elektronikus dokumentummásolatok * Az önkormányzatok könyveiben szereplő eszközök értékének meghatározása, azok bemutatása az év végi beszámolóban * ÁTALAKULÁSI PÉLDATÁR – Beolvadás, összeolvadás * Származékos ügyletek elszámolása VI. * Az innovációs járulék szabályai 2015 * Rendelkezés a személyi jövedelemadóról a 1453-as bevallásban * A magyar és a külföldről folyósított nyugdíjak adóvonzatai * A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos indokolási kötelezettségről * Az új Ptk. cégeljárási tapasztalatai * A felszámolási vagyon értékesítése

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
Vizsgálják, hogy a NAV készítsen el minden szja-bevallást * Informatikai fejlesztések a NAV-nál az ellenőrzés és végrehajtás hatékonyságának növelésére * Innováció a könyvelésben

EKAER VÁLTOZÁSOK MÁRCIUS 1-JÉTŐL
 
Az EKAER „próbaüzeme” 2015. január 1-jével indult. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a szabályozás módosításra került, ennek figyelembevételével készült el az 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet. A főbb újdonságok az alábbiak.
 
A NEM REALIZÁLT ÁRFOLYAM-KÜLÖNBÖZET A TÁRSASÁGI ADÓ RENDSZERÉBEN
 
A nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok eredményeképpen a társasági adó alanyainak jelentős része rendelkezik külföldi pénzértékre szóló eszközökkel és kötelezettségekkel, vagyis devizás tételekkel. A devizás tételek „velejárója” az árfolyam-különbözet, amely hatással lehet a társasági adóalapra is.    Jelen írás célja, hogy bemutassa a nem realizált árfolyam-különbözet társasági adóbeli kezelését.
 
ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMMÁSOLATOK
 
Ha egy könyvelőiroda extra szolgáltatás keretében ellátja a könyvelt vállalkozás teljes irattárazását is, akkor az adott cég szinte minden, irataival, azok őrzésével kapcsolatos kötelezettségétől mentesül. A ma elérhető, mindkét résztvevő számára leghatékonyabb megoldás, ha a könyvelő vagy az ügyfele eleve az SDSys rendszerbe küldi be archiválásra a dokumentumot. Innentől a fejlesztő és működtető Zrt garanciái szerint a rendszer bármikor, valós időben képes előkeresni az eredeti hiteles okiratot és megjeleníteni azt a könyvelő, vagy a vállalkozó képernyőjén.
 
AZ ÖNKORMÁNYZATOK KÖNYVEIBEN SZEREPLŐ ESZKÖZÖK ÉRTÉKÉNEK MEGHATÁROZÁSA, AZOK BEMUTATÁSA AZ ÉV VÉGI BESZÁMOLÓBAN
 
A zárási munkálatok egyik legfontosabb része a mérlegtételek értékének meghatározása. Annak érdekében, hogy a tárgyi eszközök értékének meghatározása a lehető legpontosabban történjen, az államháztartási számvitel új szabályait kell alkalmazni. Írásunkban bemutatjuk ennek menetét.
 
ÁTALAKULÁS A-TÓL Z-IG II.  ÁTALAKULÁSI PÉLDATÁR – BEOLVADÁS, ÖSSZEOLVADÁS
 
Cikksorozatunk jelenlegi számában az egyesülés – beolvadás, összeolvadás  számviteli teendőit gyakorlati példán keresztül tekintjük át.
 
SZÁRMAZÉKOS ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA VI.
 
Cikksorozatunk e részében bemutatjuk  a deviza-swap ügyletek elszámolását, külön kitérve azokra az esetekre, amikor az azonnali és a határidős ügyletrészét külön kezeljük és értékeljük, valamint amikor azokat összevontan kezeljük és értékeljük, továbbá amikor azokat felvett, illetve nyújtott hitelügyletként kezeljük és értékeljük.
 
AZ INNOVÁCIÓS JÁRULÉK SZABÁLYAI  2015
 
Ezen írás célja, hogy bemutassa az innovációs járulékra vonatkozó 2015-ben irányadó szabályokat, különös tekintettel azokat az eltéréseket, amelyeket az új Innovációs törvény hatályba lépése okozott.    
 
RENDELKEZÉS A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓRÓL A 1453-AS BEVALLÁSBAN
 
A személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje magánszemélyek számára 2015. május 20. Az Szja törvény  rendelkezésre vonatkozó szabályai 2014. január 1-től megváltoztak (44/A.-44/D.§). A módosítás eredményeképpen 2015-ben  a 2014. évről benyújtott bevallásban már nemcsak az önkéntes kölcsönös pénztári számlájára és nyugdíj-előtakarékossági számlájára rendelkezhet a magánszemély, hanem a nyugdíjbiztosítás szerződője is rendelkezhet nyugdíjbiztosítása javára. 
 
A MAGYAR ÉS A KÜLFÖLDRŐL FOLYÓSÍTOTT NYUGDÍJAK ADÓVONZATAI

Írásunk azok számára tartalmaz adózással kapcsolatos információkat, akik Magyarországon élnek és nyugellátásban részesülnek, mely ellátás egyaránt lehet hazai vagy külföldről folyósított nyugdíj. 
 
A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS INDOKOLÁSI KÖTELEZETTSÉGRŐL
 
A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos munkaügyi perek döntő többségében a perdöntő kérdés: a felmondás vagy az azonnali hatályú felmondás indokolása megfelel-e a törvényi követelményeknek. Kivételesen a munkavállaló is köteles megosztani munkaaalójával, miért távozik állásából. Írásunk az indokolás általános követelményeinek bemutatásán túl a felmondás egyes részleteivel foglalkozik – „beollózva” a korábbi Mt-hez kapcsolódó és a továbbiakban is mértékadó ítélkezési gyakorlatot. 
 
AZ ÚJ PTK. CÉGELJÁRÁSI TAPASZTALATAI
 
Írásunkban arra mutatunk rá, hogy az elmúlt 1 év tapasztalata alapján melyek voltak azok az új Ptk. szabályok, amelyek a gazdasági társaságok körében, a cégeljárás során értelmezési, alkalmazási problémát okoztak, okozhattak.
 
A FELSZÁMOLÁSI VAGYON ÉRTÉKESÍTÉSE
 
A felszámolással foglalkozó szakemberek számára nagyon sok kérdés, probléma felvetődik a felszámolási vagyon értékesítése, a zálogjogosultak kielégítése tekintetében, melyre a Csődtörvény alapján- a folyamatos módosítások ellenére- nem adható mindig azonnal egyértelmű válasz, és a bírói gyakorlat sem egységes minden kérdésben. A vagyont terhelő zálogjog terjedelme, a vagyont terhelő zálogjog jogosultjának kielégítése, a vagyon működtetéséből származó bevétel mind olyan probléma, amelynek gyakorlata még nem kiforrott. A cikkben néhány érdekesebb jogkérdésre szeretném a figyelmet felhívni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra