Előzetes az Önadózó decemberi számából - tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket

Forrás: Önadózó

Egyéni vállalkozók év végi feladatai * Felkészülés a 2014-es üzleti év zárására * Készüljünk fel: jön az EKAER * Az adóelőleg-kiegészítési szabályok a különböző adónemek tekintetében * A kis- és közepes vállalkozások adókedvezménye, az adókedvezmények elszámolása * A filmgyártás és az előadó-művészeti szervezetek támogatása adókedvezménye * A számviteli törvény várható módosításáról * Értékvesztések elszámolása II. * Hogyan tudunk egyszerre hatékonyan és pontosan könyvelni? * Vezető tisztségviselők felelősségbiztosításának szja kérdései * Civil szervezetek és szakszervezetek által adható adómentes és adóköteles juttatások * A társas vállalkozások tagjaival, vezető tisztségviselőivel összefüggő járulék-, tételes adófizetési kötelezettség * Anyasághoz kapcsolódó pénzbeli ellátások külföldi vonatkozásai * Adóelőleg-kiegészítés a helyi iparűzési adóban * Változások a magánszemélyek 98 százalékos különadójában * A jövedelem meghatározása az adóhatósági jövedelemigazolások rendszerében * A munkajogi kártérítés polgári jogi háttérszabályai * A felszámolási zárómérleg, a felszámolás befejezése az adós jogutód nélküli megszüntetése mellett II.

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
Figyelem: decemberi 31-ével a 2014-es továbbképzési év is zárul  Változik az uniós támogatások felhasználási rendje
 
EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉV VÉGI FELADATAI
 
Ezen írás célja, hogy az adóév vége és az éves bevallás kitöltése előtt felhívja az egyéni vállalkozók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, egyedi döntésekre, figyelemmel arra is, hogy ezen írás elkészítésének időpontjában milyen változások várhatók a jövedelemszámítást illetően a következő adóévtől. Az éves adóbevallás kitöltése egyben az alap és a kiegészítő nyilvántartások lezárását jelenti.
 
FELKÉSZÜLÉS A 2014-ES ÜZLETI ÉV ZÁRÁSÁRA
 
Bár a számviteli zárás folyamata a fordulónap és a közzététel között zajlik, bőven van feladat a felkészülési időszakban is. Írásunkban áttekintjük,  milyen teendőik vannak a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodóknak a 2014-es üzleti év zárásával kapcsolatban.
 
KÉSZÜLJÜNK FEL: JÖN AZ EKAER
 
Az áfa csalások visszaszorítása érdekében 2015-től a kormányzat bevezeti az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert – az EKAER-t. A változások az Art. 22/E §-t és a 11. számú mellékletet érintik.  A rendszert január 1-től kötelező lesz alkalmazni. Mivel a rendszer használatára fel kell készülniük az adózóknak, így célszerűnek tűnik, hogy már a beterjesztett törvényjavaslat alapján ismertessük a  várható szabályokat, még akkor is, ha némileg változhat a jogszabály szövege a törvény végszavazásáig.  A 2015 évi végleges törvényi változásokat következő számainkban ismertetjük. 
 
AZ ADÓELŐLEG-KIEGÉSZÍTÉSI SZABÁLYOK A KÜLÖNBÖZŐ ADÓNEMEK TEKINTETÉBEN
 
A feltöltési kötelezettséggel kapcsolatos szabályok ismertetésének aktualitását egyrészt az adja, hogy közeleg a december 20-a, amely naptári éves adózók esetén az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítésének határideje. Másrészt fontos kiemelni azt is, hogy a 2014-es évben bővült a feltöltési kötelezettséget előíró adónemek köre, ugyanis a reklámadó elsődleges alanyait (a közzétevőket) is terheli az említett kötelezettség.   Írásunkban bemutatjuk az egyes adónemekben  társasági adó, reklámadó, innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója, és az egyszerűsített vállalkozói a feltöltéssel összefüggő legfontosabb szabályokat. Külön írásban foglalkozunk a helyi iparűzési adó adóelőleg-kiegészítési szabályaival. 
 
A KIS- ÉS KÖZEPES VÁLLALKOZÁSOK ADÓKEDVEZMÉNYE, AZ ADÓKEDVEZMÉNYEK ELSZÁMOLÁSA
 
Írásunk a kisvállalkozásokat a beruházáshoz igénybevett hitel alapján a 2014 adóévi adóból megillető adókedvezmény igénybevételének feltételeit és az adókedvezmények érvényesítésének általános szabályait mutatja be.
 
A FILMGYÁRTÁS ÉS AZ ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZERVEZETEK TÁMOGATÁSA ADÓKEDVEZMÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSE A 2014. ADÓÉVI ADÓBÓL
 
A cikk a filmgyártáshoz és az előadó-művészeti szervezetnek adott támogatások alapján érvényesíthető társasági adókedvezmények 2014-ben hatályos előírásait foglalja össze, figyelemmel a támogatottat és a támogatót érintő, ez évtől bekövetkező változásokra is. 
 
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁRHATÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL
 
A számviteli törvény várható változásait az egyes adótörvények és az azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló T/1705. számú törvényjavaslat tartalmazza. Az új szabályokat jellemzően 2014-re is lehet alkalmazni. A várható módosításokat a felkészülés segítése céljából a  törvényjavaslat alapján ismertetjük, a végleges számviteli törvényi változásokra későbbi számainkban visszatérünk.
 
ÉRTÉKVESZTÉSEK ELSZÁMOLÁSA II.
 
Cikksorozatunk jelenlegi számában az értékpapírok értékvesztésének meghatározását és elszámolását mutatjuk be.
 
HOGYAN TUDUNK EGYSZERRE HATÉKONYAN ÉS PONTOSAN KÖNYVELNI?
 
Adószakértőként az egyes tényezőkre és azok súlyára igyekszem rávilágítani szakmai szemmel, gyakorlati tanácsokkal. A címben szereplő kérdés nyilvánvalóan figyelemfelkeltő, ugyanakkor könyvelőiroda vezetői vagy alkalmazottként ellátott könyvelői szemszögből sem mindegy, hogy a precizitást igénylő munkavégzésünk során mennyire vagyunk képesek a lehető legkisebb tévesztési lehetőség mellett a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban rögzíteni a gazdasági eseményeket. Egyik oldalról ehhez szükséges maga az ember, másik oldalról pedig egy kitűnő ügyviteli szoftver, és persze egy kis józan ész.
 
VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK SZJA KÉRDÉSEI
 
2014. március 15-én lépett hatályba az új Polgári Törvénykönyv, száma szerint a 2013. évi V. törvény. E törvény a vezető tisztségviselőknek egyrészt a társaság irányába, másrészt a harmadik személyek irányába fennálló felelősségét szabályozza. E szabályok számos ponton eltérnek a korábbi jogszabályoktól, ezért az új Ptk. elfogadását követően népszerű témává vált a cégek vezetőinek szigorodó felelőssége.
 
CIVIL SZERVEZETEK ÉS SZAKSZERVEZETEK ÁLTAL ADHATÓ ADÓMENTES ÉS ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK
 
Írásunkban ismertetjük, mire és hogyan adhatnak a kedvezményezett szervezetek adómentes juttatásokat, melyek a reprezentáció és az üzleti ajándékozás, illetve a szakszervezeti juttatások szabályai. 
 
A TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK TAGJAIVAL, VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐIVEL ÖSSZEFÜGGŐ JÁRULÉK-, TÉTELES ADÓFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG
 
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) e tárgykörű módosítása már több éve hatályban van, de a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a jogalkalmazók nincsenek tisztában azzal, hogy az érintett személyekkel összefüggésben a társadalombiztosítási jogállást milyen szabályok szerint kell meghatározni, ehhez milyen járulékfizetési kötelezettség párosul, valamint a Kata adózási mód választása, milyen hatással van a biztosítási, közteher fizetési kötelezettségre. A cikknek nem témája a családi járulékkedvezményre vonatkozó szabályok és a szociális hozzájárulási adóra vonatkozó rendelkezések ismertetése.
 
ANYASÁGHOZ KAPCSOLÓDÓ PÉNZBELI ELLÁTÁSOK KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI 
 
Korábbi számainkban a várandóság és a szüléssel kapcsolatos magyar munkajogi és magyar társadalombiztosítás keretében nyújtott ellátásokat érintő szabályokat jártuk körül. Mi a helyzet azonban, ha magyar biztosítottként külföldön, valamely Uniós tagállamban történik a szülés? Milyen ellátás járhat annak, aki az Unió egyik tagállamában volt biztosított, de gyermekvállalást már Magyarországon tervezi? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.  
 
ADÓELŐLEG-KIEGÉSZÍTÉS A HELYI IPARŰZÉSI ADÓBAN
 
A következő cikk az állandó jellegű iparűzési adóban a 2014. évben kezdődött adóévi adóelőleg-kiegészítési (feltöltési) kötelezettség részelemét képező adóbevallás, adófizetés rendjét ismerteti. A feltöltési kötelezettség kapcsán indokolt továbbá a mulasztás következményeinek lehetséges szankcióiról is teljes képet nyújtani. A jogszabályi magyarázatok, következtetések mellett egy bírósági ítéletre is utalás történik a jogkövető adózói magatartás érdekében.  
 
VÁLTOZÁSOK A MAGÁNSZEMÉLYEK 98 SZÁZALÉKOS KÜLÖNADÓJÁBAN 
 
A 2014. szeptember 30-tól hatályos szabályok alapján az érintett  magánszemélyeknek lehetőségük van arra, hogy az állami adóhatóságnál  az eredetileg 98 százalékos mértékű különadó kötelezettségük törlését kérelmezzék, ezesetben helyette az adóhatóság egy úgynevezett  átalányközteher-kötelezettséget állapít meg.
 
A JÖVEDELEM MEGHATÁROZÁSA AZ ADÓHATÓSÁGI JÖVEDELEMIGAZOLÁSOK RENDSZERÉBEN
 
Az adózásban általában a legegyszerűbbnek tűnő fogalmak pontos tartalmának meghatározása a legnehezebb. Ez tapasztalható a jövedelem fogalma tekintetében is. Jelen cikk e kérdéskört kívánja részletezni a jövedelemigazolások adattartalma szempontjából.
 
A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS POLGÁRI JOGI HÁTTÉRSZABÁLYAI
 
Írásunkban áttekintjük a kártérítési felelősségre a Munka Törvénykönyve [Mt.] által az új Polgári Törvénykönyvből [új Ptk.] alkalmazni rendelt szabályokat. Miként alkalmazandók munkaviszony esetén a kár megtérítésére az új Ptk. szabályai? 
 
A FELSZÁMOLÁSI ZÁRÓMÉRLEG, A FELSZÁMOLÁS BEFEJEZÉSE AZ ADÓS JOGUTÓD NÉLKÜLI MEGSZÜNTETÉSE MELLETT II.
 
Az Önadózó novemberi számában megkezdett írásunk folytatásaként  ismertetjük a felszámolási eljárás befejezése kérdéskörében kialakult bírósági gyakorlatot. 
 
ÖNADÓZÓ FÓRUM

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra