Előzetes az Önadózó júliusi számából - tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket

Forrás: Önadózó

Kedvezményes „nyári” juttatások a személyi jövedelemadózás rendszerében * A szabadság kiadásának szabályai * Promóció és az áfa * Adólevonási jog feltételei közösségen belüli beszerzés esetén * Kapcsolt vállalkozás minősítése 2015-től * Kapcsolt vállalkozások – Hogy is állunk az ügyvezetéssel? * Jogi személyek átalakulása, egyesülése, szétválása IV. * Beruházási költség a személyi jövedelemadóban * A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak új szociális hozzájárulási adókedvezménye – és a további kedvezmények * VÉGELSZÁMOLÁS A GYAKORLATBAN: számvitel, társasági adó, áfa, szja, bevallások.

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a könyvelői tevékenységről:  könyvelői munka minősége fontos a gazdaság növekedése szempontjából, a számviteli fegyelem betartása közvetlen befolyással van versenyképességünk növekedésére. 
 
NAGY ODAFIGYELÉST IGÉNYEL AZ ÁFATÖRVÉNY JÚLIUSI 1-ÉN HATÁLYBA LÉPŐ MÓDOSÍTÁSA
 
Érdemes figyelni  az áfatörvény 2015. július 1-jétől hatályos módosítására, mely értelmében új szabály fog vonatkozni a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó-tanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontjának meghatározására.
 
KEDVEZMÉNYES „NYÁRI” JUTTATÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓZÁS RENDSZERÉBEN 
 
Cikkünk a munkavállalóknak adható, jellemzően a nyári időszakban felmerülő tipikus juttatási elemek személyi jövedelemadó kötelezettségét vizsgálja.
 
A SZABADSÁG KIADÁSÁNAK SZABÁLYAI 
 
Írásunk egy évenként visszatérő és egy idén meglehetősen kiemelt figyelmet kiérdemelt témával foglalkozik. A szabadság kiadásának szabályai minden nyáron fontossá válnak. Áttekintjük a hatályos munkajogi szabályozást. 
 
PROMÓCIÓ ÉS AZ ÁFA
 
A promóció kifejezés nem tekinthető egzakt fogalmi kategóriának, így a promóció elemeinek áfa adójogi következményei igen eltérőek lehetnek, attól függően, hogy mit tekint az adott vállalkozás promóciónak. A promóció végül is egy marketing gyűjtőfogalom. A promóció célja, hogy elősegítse a vevő döntését bizonyos áru megvásárlására. A promóciós tevékenység a szakirodalmi szinten a következő elemekből tevődhet össze: vásárlói kedvezmények, pénzvisszatérítés, ajándék, áruminta, kóstoltatás, nyereményjáték, kupon. A egyes promóciós tevékenységgel összefüggő áfa szabályokat a következőkben kerülnek ismertetésre.
 
ADÓLEVONÁSI JOG FELTÉTELEI KÖZÖSSÉGEN BELÜLI BESZERZÉS ESETÉN 
 
A beszerzési számlával már a bevallás benyújtásakor rendelkezni kell.  A Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok 2015. májusi számában K.17. szám alatt közzétett eseti döntést ismertetjük. 
 
KAPCSOLT VÁLLALKOZÁS MINŐSÍTÉSE 2015-TŐL
 
A cikk a hatályos előírások alapján mutatja be – példákkal illusztrálva – hogy két vagy több személy (természetes személy, vállalkozás, nonprofit szervezet) milyen feltételek teljesülése mellett tekintendő az adókötelezettség meghatározása során kapcsolt vállalkozásnak. 
 
KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOK – HOGY IS ÁLLUNK AZ ÜGYVEZETÉSSEL?

Kapcsolt vállalkozás „az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg”   A társasági adóról szóló törvény 2015-től hatályos változata a fenti, új előírást tartalmazza. Minél többet gondolkoztam azonban az új rendelkezésen annál több nyitott kérdés és új lehetőség merült fel bennem. Mostani írásomban először bemutatom a törvényjavaslathoz kapcsolódó részletes indoklást, majd a szokásos nyelvtani elemzésemet követően a tömegével benyújtott állásfoglalás kéréseimből – illetve az azokra adott válaszokból – fogok szemezgetni annak érdekében, hogy közelebb hozzam az olvasót a probléma megértéséhez. 
 
JOGI SZEMÉLYEK ÁTALAKULÁSA, EGYESÜLÉSE, SZÉTVÁLÁSA IV.
 
Cikksorozatunk jelenlegi számában folytatjuk a szétválás számviteli teendőinek áttekintését egy  gyakorlati példán keresztül.  
 
BERUHÁZÁSI KÖLTSÉG A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 
 
A beruházási költség szinte minden önálló tevékenységet folytató magánszemélynél felmerül. Ezen írás célja bemutatni, hogy a költségelszámolásra, a bevétel csökkentésre és az adókedvezményre milyen hatással van az, ha valaki beruház, figyelemmel arra is, ha azt részben támogatásból vagy fejlesztési tartalékból valósítja meg.
 
A MEZŐGAZDASÁGI MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTTAK ÚJ SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓKEDVEZMÉNYE – ÉS A TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEK
 
Írásunkban bemutatásra kerül a Munkahelyvédelmi Akció új kedvezménye, mely a mezőgazdasági ágazatban dolgozók foglalkoztatásának növelése érdekében lehetővé teszi, hogy a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után is érvényesíthessenek adókedvezményt a munkáltatók. Az új kedvezmény mellett ismertetésre kerülnek a már jelenleg is igénybe vehető kedvezmények.
 
VÉGELSZÁMOLÁS A GYAKORLATBAN
 
E számunk vezértémája a végelszámolás, ideje volt már, hogy komplex összefoglalót adjunk az itt felmerülő jogi, számviteli és adózási feladatokról. Az alábbiakban külön írások foglalkoznak a végelszámolás áfa, társasági adó, szja,  és bevallási vonatkozásaival. Egy önálló cikket képező példán mutatjuk be a végelszámolás számvitelét.
 
I. A VÉGELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS JOGI FOLYAMATA 
 
Bevezető írásunkban áttekintjük, hogy a cégek végelszámolási eljárásának folyamata milyen jogi lépéseket  foglal magában.
 
II. A VÉGELSZÁMOLÁS SZÁMVITELI FELADATAI

A végelszámolás számviteli feladatait a 72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) határozza meg. E rendelet hatálya  kiterjed a végelszámolás alá kerülő cégekre, valamint a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepére (a továbbiakban: fióktelep) is, amennyiben azt a külföldi székhelyű vállalkozás erre vonatkozó döntésével megszünteti, továbbá alkalmazható  a számviteli törvény és/vagy a cégtörvény hatálya alá nem tartozó jogi személyekre is, ha azt külön jogszabály előírja. 
 
III. PÉLDA A VÉGELSZÁMOLÁS SZÁMVITELI FELADATAIRA
 
E cikk teljes egészében egy mintapélda, amelyben bemutatjuk a végelszámolás számviteli feladatainak megoldását a gyakorlatban. Hogyan néz ki a tevékenységet lezáró beszámoló, a végelszámolási  nyitó mérleg és a korrigált  végelszámolási nyitó mérleg?  Bemutatjuk a végelszámolási időszak első és utolsó üzleti évének elszámolásait, mérlegét és eredménykimutatását, továbbá a végelszámolási időszakot lezáró beszámoló mérlegét és eredménykimutatását, és a vagyonkiadás elszámolását.
 
IV. VÉGELSZÁMOLÁS - BEVALLÁSOK
 
Amennyiben egy adózó végelszámolással megszűnik, ezen körülményhez bevallási kötelezettségek kapcsolódhatnak. Az egyes kötelezettségek felsorolása mellett célszerű áttekinteni, milyen fontosabb cégjogi és adójogi szabályok vonatkoznak a végelszámolásra.
 
V. VÉGELSZÁMOLÁS ÉS A TÁRSASÁGI ADÓ

A végelszámolás alá került társasági adóalanyoknak a társasági adókötelezettséget a végelszámolás kezdetekor, a végelszámolás alatt és a végelszámolás befejezésekor kell megállapítani. A cikk ezen eseteket veszi sorra.
 
VI. A VÉGELSZÁMOLÁS ÁFA KÉRDÉSEI
 
A végelszámolás a jogutód nélküli megszűnés egyik lehetséges formája, melynek keretében a végelszámoló feltérképezi az adóalany vagyonát, tartozásait maradéktalanul kiegyenlíti, a fennmaradó vagyont felosztja a tulajdonosok között, majd a cégjegyzékből törölteti a vállalkozást. Természetesen e folyamat számos olyan számviteli és adózási teendőkkel tarkított, amelyek ismerete, és nyomon követése szaktudást és jelentős szellemi aktivitást követel. A végelszámolással történő jogutód nélküli megszűnés folyamatában sorra vesszük azokat az adózási pontokat, ismertetjük azokat a teendőket, amelyek a megszűnő adóalanynál forgalmi adó szempontjából relevanciával bírhatnak.

VII. A VÉGELSZÁMOLÁS SZJA KÉRDÉSEI

Jelen írásunkban összefoglaljuk a végelszámolással érintett társas vállalkozások magánszemély tagjainak a végelszámolással összefüggésben felmerülő személyi jövedelemadó-kötelezettségét, melyet példákon keresztül is bemutatunk.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra