Így segíti az Ön munkáját az Önadózó februárban!

Forrás: Önadózó

Megjelent az Önadózó februári száma, tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket. E számunkban tájékozódhat az egyéni vállalkozók 2013 évi bevallási kötelezettségéről, a február 25-ig beadandó éves bevallásokról, egy gyakorlati példán keresztül visszatérünk a használt-cikk kereskedelem áfa szabályaihoz is, és foglalkozunk mindennel, ami adó - tb - számvitel - munkaügy. Ha még nem előfizetőnk - most itt az alkalom, hogy előfizessen: 21.420,-Ft/év - info@onadozo.hu

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK 
 
NAV tájékoztató a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható alapnormatíva éves összegének változásáról * KIM: A jogosult lemondhat a behajtási költségátalányról
 
AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ 2013. ÉVI JÖVEDELEM MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS BEVALLÁSA
 
A 2013. adóév már azt jelentette az egyéni vállalkozók számára, hogy – választásuktól függően – háromféle adónem (szja, eva, kata) alapján állapíthatják meg a tevékenységükkel kapcsolatos adókötelezettségüket.
2013. évre visszamenőleges változás az, hogy annak az egyéni vállalkozónak, aki a tevékenységét az adóév egészében szüneteltette és az egyéni vállalkozásból származó jövedelmének megállapítására a személyi jövedelemadó törvény rendelkezéseit választotta, nem kell az egyéni vállalkozói jogállása miatt a 1353-as bevallást benyújtania, ha egyébként más jogcímen nincs bevallásadási kötelezettsége. Akik a 2014. évtől a kisadózók tételes adóját, vagy az egyszerűsített vállalkozói adót választották, azoknak figyelemmel kell lenniük az áttérési szabályokra is a jövedelemszámításkor.  
 
MIRE FIGYELJÜNK A 2013-AS ADÓÉVRE VONATKOZÓ TRANSZFERÁR NYILVÁNTARTÁS KÉSZÍTÉSEKOR. ÚJ ELŐÍRÁSOK A TRANSZFERÁR SZABÁLYOZÁSBAN.
 
2014. évben, a 2013-as adóévre vonatkozó társasági adóbevallás készítésekor nagy figyelmet kell szentelni a transzferár-szabályváltozások nyomon követésére, ugyanis évközben több változtatás is történt a vonatkozó jogszabályokban mindamellett, hogy alapvetően nem változtak a transzferár szabályok.
 
A FEBRUÁR 25-IG BEADANDÓ ÉVES BEVALLÁSOKRÓL
 
Ismét eltelt egy év, ismét be kell nyújtania az éves bevallásokat az arra kötelezett adózóknak. Jelen cikk a legfontosabb szabályokat foglalja össze.
 
AZ EGYSZERŰSÍTETT BEVALLÁS ÉS VÁLASZTÁSÁNAK LEHETŐSÉGE
 
A 2013 –as év elmúltával a magánszemélyek jelentős részének eleget kell tennie személyi jövedelemadó adóbevallási kötelezettségének. Írásunkban ismertetjük, hogy az szja bevallási kötelezettségnek milyen módokon lehet eleget tenni.
 
CSALÁDI KEDVEZMÉNY ÉS CSALÁDI JÁRULÉKKEDVEZMÉNY 2014
 
2013. évben az arra jogosult magánszemély a családi kedvezmény összegével az összevont adóalapját csökkenthette. Számos magánszemély és család – különösen a több gyermekesek és alacsony keresetűek – nem tudták maradéktalanul érvényesíteni a kedvezménykeretüket. Ezen a problémán segít a 2014. január 1-jétől bevezetett társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) családi járulékkedvezményről szóló új rendelkezései, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) családi kedvezmény szabályait érintő változásai. A következőkben bemutatásra kerülnek a kedvezmények év közbeni, illetve év végi – bevallásban történő – igénybevételeinek új szabályai példák segítségével.
 
AZ ERDŐGAZDÁLKODÁS ÉS A VADÁSZAT ADÓZÁSI KÉRDÉSEI
 
Az utóbbi időben egyre gyakrabban merült fel kérdésként, hogy az erdőgazdálkodás eredményeképpen - az erdő tulajdonosai részére - az erdőből kitermelt fa juttatásának, valamint a vadászati jog gyakorlása vagy annak átengedése, vendégvadászok meghívása, bérvadásztatás milyen adózási következménnyel jár.
 
A KÖZÖSSÉGI ELŐÍRÁSOK SZERINT ÁLLAMI TÁMOGATÁSNAK MINŐSÜLŐ KEDVEZMÉNYEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A TÁRSASÁGI ADÓKÖTELEZETTSÉGNÉL
 
Írásunk azt kívánja bemutatni, hogy mire kell figyelemmel lenni, ha az adózó olyan kedvezményt kíván igénybe venni, amely kedvezmény állami támogatásnak minősül a közösségi előírások szerint. Kitér a cikk arra, hogy melyek azok a kedvezmények, amelyek állami támogatásnak minősülnek. Mi minősül az egyes kedvezményeknél támogatásnak. Taglalja a cikk azt, hogy milyen feltételeknek kell ilyenkor megfelelni, mit is takarnak a közösségi rendeletben előírt egyes feltételek, mikor, illetve mit lehet önellenőrizni.  
 
A HASZNÁLTCIKK KERESKEDELEMRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS SZABÁLYOK EGY GYAKORLATI PÉLDA TÜKRÉBEN
 
Az Önadózó 2013. évi 10-es számában, a használt cikk kereskedelem témáját feldolgozó cikkhez kapcsolódóan, jelen írás egy gyakorlati példán keresztül kívánja bemutatni, a használtcikk kereskedelemre vonatkozó Áfa-törvénybeli szabályokat. Segítséget kíván nyújtani továbbá az Áfa bevallás helyes kitöltéséhez.
 
KÚRIAI DÖNTÉS AZ INGYENES TERMÉKÁTADÁSOK ÁFA KÖTELEZETTSÉGÉRŐL
 
A Kúria nem osztja az adóhatóság azon álláspontját, miszerint az ingyenes termékátadás esetében mindenképpen adót kell fizetni, attól függetlenül, hogy vállalkozási célból történik az átadás, vagy sem. A Kúria szerint, ha a vállalkozási célból történik az átadás, úgy az adókötelezettség nem állapítható meg az ingyenes ügylet után.
 
FUVARLEVÉL, CMR: MI KELLHET MÉG A SZÁLLÍTÁSHOZ? BEFOGADÓI NYILATKOZAT!
 
Az áruk szabad mozgása garantált uniós jog. Jogszabályok írják elő a fuvarlevél vagy CMR meglétét, saját járművel, saját áru fuvarozása esetén a sofőrnek menetlevelet kell vezetnie. A teljesítés rendre a szállítást követően jön létre, így nem véletlen, hogy a sofőrök nem mindig kapnak számlát, de az is előfordul, hogy az árut mégis számlával kísérik. Aki számlázással foglalkozik, annak nem is lehet hiányérzete. Elméletben. A valóságban az adóhatóságnál ellenőrzési cselekmények során „feltalált” dokumentumok bekérésével állják útját az áruk mozgásának. Péntek este, Ártánd. A vámparancsnokság tisztje megállítja a szállító járművet a határtól 800 méterre, majd a számlát és a fuvarlevelet és a jármű iratait elveszi, majd „Befogadói Nyilatkozatot” kezd el követelni. Amíg ezt a nyilatkozatot nem küldik meg a debreceni kollégáinak és ők ezt nem találják megfelelőnek, addig a jármű nem mehet sehova!
 
A „GYED EXTRA” SZABÁLYAIRÓL
 
A „gyed extra” a gyermekgondozási díjra vonatkozóan 4 fő rendelkezést tartalmaz. Ezek alkalmazását gyakorlati példákon keresztül részletesen ismertetjük. 
 
A PÉNZÜGYI LÍZING SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA
 
A következőkben egy példán keresztül szemléltetjük a pénzügyi lízing egyes típusainak különböző esetekben való elszámolását. Először az adásvétellel induló pénzügyi lízing zártvégű, majd nyíltvégű lízingként kezelt változatai, ezt követően a hitelügylettel induló pénzügyi lízing elszámolását tekintjük át. Mindhárom típus esetében megnézzük, hogyan történik az elszámolás azokban az esetekben, amikor a futamidő végén a lízingbevevő megszerzi a tulajdonjogot a maradványérték megfizetésével, továbbá amikor, a futamidő végén a tulajdonjog nem kerül átruházásra és a lízing tárgya visszakerül a lízingbeadó birtokába, végül azt amikor a futamidő lejárta előtt a felek a szerződést felbontják.
 
BERUHÁZÁS, FELÚJÍTÁS, KARBANTARTÁS ELHATÁROLÁSA A SZÁMVITELBEN

Beruházás, felújítás, karbantartás fogalmak a mindennapi életben is sokszor használatosak, mégis a számviteli szakemberek számára az egyes esetekben ezek minősítése nem is olyan egyszerű feladat. Az évvégi számviteli feladatok során érdemes átnézni a vonatkozó számlákat, vajon szabályosan történt-e az egyes gazdasági események minősítése.
 
ÚJABB VÁLTOZÁSOK A MUNKAVISZONY SZABÁLYOZÁSÁBAN 
 
2014. március 15-én lép hatályba az új Polgári Törvénykönyv, és ezzel összefüggésben a Munka Törvénykönyve [Mt.] soron következő módosítása is.  Az új Ptk. az Mt. különös háttérjogszabálya lesz. Mindez annyit jelent, hogy az Mt. által a Ptk-ból kijelölt rendelkezéseket a munkaviszony vonatkozásában is alkalmazni kell. Az Mt-nek a polgári jogi szabályokhoz történő igazítását - néhány további módosítás mellett - az egyes törvényeknek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CCLII. törvény végezte el, amelynek Mt-t módosító rendelkezései szintén 2014. március 15-étől hatályosak. 
 
BELSŐ KONTROLLOK – BESZERZÉSEK
 
Sorozatunkban áttekintjük a vállalati folyamatok legfontosabb elemeit, és azok ellenőrzési pontjait. Mostani cikkünkben a beszerzésekről és irányításukról foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra