Így segíti az Ön munkáját az Önadózó februárban!

Forrás: Önadózó

Megjelent az Önadózó februári száma - tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket. Egyéni vállalkozók, őstermelők bevallása * A február 25-ig beadandó éves bevallásokról * Az egyszerűsített bevallás választásának lehetősége * Önkormányzatok az áfa rendszerében - és további írások februári számunkban. Ha még nem előfizetőnk, fizessen elő most. Előfizetési díj 1-12. hóra 21.420,-Ft. Előfizetés: info@onadozo.hu

Egyéni vállalkozók, őstermelők bevallása * A február 25-ig beadandó éves bevallásokról *  Az egyszerűsített bevallás választásának lehetősége *  Önkormányzatok az áfa rendszerében * Fontos tudnivalók a módosult transzferár-szabályokról * Deviza- és forinthitel adósokkal való elszámolás adózási és számviteli kérdései * Értékvesztések elszámolása III. rész – Kiegészítés * Módosultak a táppénz számítás szabályai *  Munkaidő nyilvántartás a Kúria legutóbbi ítéleteinek tükrében * Aktuális munkajogi változások
 
AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
2014 Év Adótanácsadója: Beck Ágnes, 2014 Év Könyvelője: Czövek Zoltán.
 
AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÁSBÓL ÉS MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELÉSBŐL SZÁRMAZÓ 2014. ÉVI JÖVEDELEM MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS BEVALLÁSA
 
A 2014. évi adóév lezárását követően legkorábban az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, így a mezőgazdasági őstermelők kötelesek a 2014. évi jövedelemadatokról számot adni az arra rendszeresített bevallásban. Ezen írás a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza, így az egyes sorokhoz fűzött kitöltési útmutató ismeretét nem pótolja.
 
A FEBRUÁR 25-IG BEADANDÓ ÉVES BEVALLÁSOKRÓL
 
2015. évben is február 25-e a bevallási határidő az éves bevallás benyújtására kötelezett adózóknak. Jelen cikk a legfontosabb szabályokat foglalja össze.
 
AZ EGYSZERŰSÍTETT BEVALLÁS VÁLASZTÁSÁNAK LEHETŐSÉGE
 
Februárban indul az szja bevallási évad. Egyszerűsített bevallás választása esetén az adóhatóság a rendelkezésére álló információk felhasználásával  és a magánszemély által benyújtott nyilatkozat alapján készíti el a személyi jövedelemadó bevallást.  Ezt a magánszemély a 2015. február 16-ig kérheti. A nyilatkozat nyomtatvány letölthető a NAV honlapjáról. Írásunkban áttekintjük az egyszerűsített bevallás gyakorlati tudnivalóit.
 
ÖNKORMÁNYZATOK, MINT KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK AZ ÁFA RENDSZERÉBEN, FIGYELEMMEL A KÖZSZOLGÁLTATÁSI TEVÉKENYSÉGRE
 
Írásunkban a következő kérdéseket vizsgáljuk: A helyi önkormányzat vagyona és annak áfa kérdései * A költségvetési szervek az áfa rendszerében *  Közhatalmi tevékenységet végzők (így az önkormányzatok) adóalanyisága * Költségvetési szervek adóköteles tevékenysége * Ingatlan, ingatlanrész bérbeadása, haszonbérbeadása * A víziközmű-fejlesztési hozzájárulásból finanszírozott beruházás áfa rendszerbeli megítélése * Adómentes tevékenységek * Adólevonási jog a költségvetési szervek esetében
 
FONTOS TUDNIVALÓK A MÓDOSULT TRANSZFERÁR-SZABÁLYOKRÓL
 
Napjainkban kiemelt figyelem övezi a transzferárazást. Mit hozott a 2015-ös esztendő az érintetteknek? Minden korábbinál hatékonyabb ellenőrzésre számíthatnak az adózók transzferár ellenőrzés területén. Ráadásul megnőtt a kapcsolt vállalkozások köre és kiterjesztésre kerültek az alkalmazandó eljárások.
 
DEVIZA- ÉS FORINTHITEL ADÓSOKKAL VALÓ ELSZÁMOLÁS ADÓZÁSI ÉS SZÁMVITELI KÉRDÉSEI
 
Írásunkban összefoglaljuk és példán keresztül bemutatjuk, hogy a tisztességtelen árfolyam alkalmazás, valamint a tisztességtelen kamat-, díj és költségemelés miatt a fogyasztói hitel és lízing ügyletek adósainak a vonatkozó törvényi előírások szerint visszajáró törlesztő összeg hogyan kerül megállapításra és elszámolásra a pénzügyi intézményeknél, továbbá milyen adóvonzat kapcsolódik ahhoz.
 
ÉRTÉKVESZTÉSEK ELSZÁMOLÁSA III. RÉSZ - KIEGÉSZÍTÉS
 
Az Önadózó 2015. januári  számában a követelések értékvesztésének számviteli elszámolását és adóvonzatát vizsgáltuk meg a követelések állományból való kivezetésének egyes eseteiben. Az abban foglaltakat szeretnénk jelen cikkünkben néhány ponton kiegészíteni, illetve pontosítani a gyakorlati alkalmazásban elfogadott eljáráshoz való igazodás érdekében.
 
MÓDOSULTAK A TÁPPÉNZ SZÁMÍTÁS SZABÁLYAI
 
2015. január 1-jétől másképp kell a táppénz és az egészségbiztosítás többi pénzbeli ellátásának alapját kiszámítani. Erről a módosításról rendelkezik az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi CXI. törvény, mely a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (továbbiakban: Ebtv.) vonatkozó rendelkezéseit változtatja meg. Módosításra került az Ebtv. végrehajtására kiadott 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet is, mely módosításokat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 364/2014. (XII.30.) Korm. rendelet tartalmazza.
 
MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÁS A KÚRIA LEGUTÓBBI ÍTÉLETEINEK TÜKRÉBEN
 
Kevés olyan munkaügyi dokumentum van, mely körül annyi bizonytalanság lenne, mint a munkaidő nyilvántartás körül. A jogszabály idevonatkozó része a kötelezettség tárgyi súlyához képest viszonylag röviden fogalmaz, melyre tekintettel a munkaügyi ellenőrzési és bírósági gyakorlat alakította ki azoknak az elveknek a körét, melyekre figyelemmel kell a munkáltatónak a munkaidő nyilvántartás rendjét meghatározni.
 
AKTUÁLIS MUNKAJOGI VÁLTOZÁSOK
 
2015. január 1-ével néhány kisebb szabály tekintetében ismét módosult  a Munka Törvénykönyve. Ezek közül ismertetjük a részmunkaidő kikötésére vonatkozó szabályokat és a keresőképtelenség módosult szabályait. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra