Kreditinfók 2023 - és további írások az Önadózó novemberi számában

Forrás: Önadózó

Kreditinfók 2023 ● E-számlából digitális számla ● Csoportos adóalanyiság a forgalmi adózásban ● Társasági adóalanyok év végi teendői ● Ingatlanok, gépek, berendezések értékvesztésének kezelése ● Mezőgazdasági őstermelők, családi gazdaságok adózása ● Nyugdíjba vonulás – járulékfizetés ● EPR - a kiterjesztett gyártói felelősség néhány kérdése ● Átalakulás, hipa és illetékek ● Készpénzfizetés adózási szabályai ● A versenytilalmi megállapodás ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára 2024 1-12. hónapra 31.500,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

KREDITINFÓK  2023

Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők továbbképzési kötelezettségei. Van még két hónap a 2023-es továbbképzési évből, amely idő alatt mindenki számba veheti az eddig teljesített kreditjeit és  pótolhatja is a hiányzókat. Írásunkban áttekintjük a pénzügyi, jogi szakképesítésekre vonatkozó, 2023-ban hatályos  továbbképzési szabályokat.  A mérlegképes könyvelőknek az év végéig - a tevékenységi engedély visszavonása terhével - 16 kreditet kell összegyűjteniük, a könyvvizsgálóknak, adótanácsadóknak, adószakértőknek 20-at. Az ügyvédeknek idén 16 kreditet kell teljesíteniük.

E-SZÁMLÁBÓL DIGITÁLIS SZÁMLA

A cikk azokat a kérdéseket fejti ki, hogy mitől válik egy számla digitális számlává, mi mindent kell addig tennünk és milyen lehetőségek nyílnak meg számunkra. Amennyiben egyszerűbben akarjuk megfogalmazni: hogyan jutunk el a PDF számlától az XML számláig. Persze ebben van némi egyszerűsítés, azonban nagyon távolról nézve így is leírhatjuk ezt a folyamatot.

CSOPORTOS ADÓALANYISÁG A FORGALMI ADÓZÁSBAN

A csoportos adóalanyiság előnye ● Kik lehetnek csoportos adóalanyok ● Mi az a csoportos adóalanyiság, hogyan működik? ● Példa ● A csoport megalakulása ● A csoport megszűnése ● A csoportos adóalanyiság előnye

TÁRSASÁGI ADÓALANYOK ÉV VÉGI TEENDŐI

Közeleg az adóév vége, amely egyúttal azt is jelenti, vannak olyan jellegű, a vállalkozási tevékenység folytatását, illetve a kedvezményrendszert érintő döntési pontok, amelyeket érdemes átgondolniuk az érintett adózóknak. Ráadásul itt novemberi határidők is vannak, amelyek miatt egyes döntések nem halaszthatók decemberre. Az adózási mód választások, áttérések, kedvezmények, állami támogatások érvényesítésének szabályait ismertetjük. 

INGATLANOK, GÉPEK, BERENDEZÉSEK ÉRTÉKVESZTÉSÉNEK KEZELÉSE A KKV IFRS ALAPJÁN

Az Ingatlanok, gépek, berendezések értékvesztésének elszámolására vonatkozó előírásokat a KKV IFRS 17. szakasza tartalmazza, összhangban a 27. szakasz - az értékvesztése elszámolásának általános követelményei - előírásaival.  A cikk példák alapján mutatja be az eszközcsoport értékvesztésének megállapítására és megjelenítésére vonatkozó alapvető szabályokat.

MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐK, CSALÁDI GAZDASÁGOK ADÓZÁSA

Mezőgazdasági tevékenység őstermelőként végezhető önállóan, illetve csoportosan őstermelők családi gazdasága tagjaként. Cikkünkben először meghatározzuk, hogy milyen feltételek teljesülése esetén végezhető az őstermelői tevékenység mezőgazdasági őstermelőként, majd bemutatjuk az őstermelőkre vonatkozó adózási szabályokat, illetve a családi gazdaságok tagjai által alkalmazandó speciális rendelkezéseket.

A NYUGDÍJBA VONULÁS KAPCSÁN FELMERÜLŐ MUNKAJOGI, TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ÉS JÁRULÉKFIZETÉSI KÉRDÉSEK

Cikkünkben bemutatjuk, hogy a nyugdíjas státusz megszerzése során milyen munkajogi kérdések merülhetnek fel, ennek keretében bemutatjuk az alapvető munkajogi szabályokat, továbbá az adó- és járulékfizetési kötelezettségek is ismertetésre kerülnek, különös tekintettel a státuszváltozásra.

EPR - A KITERJESZTETT GYÁRTÓI FELELŐSSÉG NÉHÁNY KÉRDÉSE

A kiterjesztett gyártó felelősség díjának jog-rendszertani besorolása ● A gyártó / terméket külföldről behozó által az egyszer használatos csomagolás újrafelhasználása (mint csomagolószer) ● Láncügylet – mely szereplő a KGYF-kötelezett? ● Bérmunkában végzett csomagolás ● Fogyasztás helyén megtöltésre szánt csomagolás ● Elektromos és elektronikus berendezések ● Számlazáradék

ÁTALAKULÁS, EGYESÜLÉS ÉS SZÉTVÁLÁS ESETÉN A HELYI IPARŰZÉSI ADÓ- ÉS A VAGYONSZERZÉSI ILLETÉKKÖTELEZETTSÉG ALAKULÁSA   

A következő írásban a jogi személyek (elsősorban gazdasági társaságok) átalakulásának, egyesülésének és szétválásának iparűzési adóval és vagyonszerzési illetékkel összefüggő sajátosságait ismertetjük a 2023. november 1-jén hatályos jogszabályok alapján. A szabályozás magyarázatával és néhány gyakorlati példával kívánjuk elősegíteni a jogalkalmazást.   

KÉSZPÉNZFIZETÉS ADÓZÁSI SZABÁLYAI

A pénzforgalmi bankszámlanyitás és a korlátozott készpénzfizetés adókötelezettségnek minősül az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) rendszerében. Jelen cikk a kapcsolódó szabályokat kívánja ismertetni.

A VERSENYTILALMI MEGÁLLAPODÁS

A Munka Törvénykönyve a tanulmányi szerződés mellett a munkaviszonyhoz kapcsolódó egyes megállapodások cím alatt szabályozza a versenytilalmi megállapodást. Írásunk a törvényszöveget és az ítélkezési gyakorlatot követve mutatja be e szerződést, ami ellenérték fejében legfeljebb két évre korlátozhatja a munkáltatótól távozó munkavállaló aktivitását. Akár alkalmazottként, akár vállalkozóként.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra