Megjelent az Önadózó nyári száma

Forrás: Önadózó

Kedvezményes „nyári” juttatások a személyi jövedelemadózás rendszerében * VÉGELSZÁMOLÁS A GYAKORLATBAN: számvitel, társasági adó, áfa, szja, bevallások - és további írások az Önadózó most megjelent júliusi számában. Tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket, és ha még nem előfizetőnk, fizessen elő most, és részesévé válhat az Önadózó biztonságot nyújtó szakmai programjának. Az előfizetési díj 2015. szeptemnber 1-től december 31-ig 4 hónapra: 7.140,-Ft (1.785,-Ft/hó)

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a könyvelői tevékenységről:  könyvelői munka minősége fontos a gazdaság növekedése szempontjából, a számviteli fegyelem betartása közvetlen befolyással van versenyképességünk növekedésére. 
 
NAGY ODAFIGYELÉST IGÉNYEL AZ ÁFATÖRVÉNY JÚLIUSI 1-ÉN HATÁLYBA LÉPŐ MÓDOSÍTÁSA
 
Érdemes figyelni  az áfatörvény 2015. július 1-jétől hatályos módosítására, mely értelmében új szabály fog vonatkozni a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó-tanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontjának meghatározására.
 
KEDVEZMÉNYES „NYÁRI” JUTTATÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓZÁS RENDSZERÉBEN 
 
Cikkünk a munkavállalóknak adható, jellemzően a nyári időszakban felmerülő tipikus juttatási elemek személyi jövedelemadó kötelezettségét vizsgálja.
 
A SZABADSÁG KIADÁSÁNAK SZABÁLYAI 
 
Írásunk egy évenként visszatérő és egy idén meglehetősen kiemelt figyelmet kiérdemelt témával foglalkozik. A szabadság kiadásának szabályai minden nyáron fontossá válnak. Áttekintjük a hatályos munkajogi szabályozást. 
 
PROMÓCIÓ ÉS AZ ÁFA
 
A promóció kifejezés nem tekinthető egzakt fogalmi kategóriának, így a promóció elemeinek áfa adójogi következményei igen eltérőek lehetnek, attól függően, hogy mit tekint az adott vállalkozás promóciónak. A promóció végül is egy marketing gyűjtőfogalom. A promóció célja, hogy elősegítse a vevő döntését bizonyos áru megvásárlására. A promóciós tevékenység a szakirodalmi szinten a következő elemekből tevődhet össze: vásárlói kedvezmények, pénzvisszatérítés, ajándék, áruminta, kóstoltatás, nyereményjáték, kupon. A egyes promóciós tevékenységgel összefüggő áfa szabályokat a következőkben kerülnek ismertetésre.
 
ADÓLEVONÁSI JOG FELTÉTELEI KÖZÖSSÉGEN BELÜLI BESZERZÉS ESETÉN 
 
A beszerzési számlával már a bevallás benyújtásakor rendelkezni kell.  A Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok 2015. májusi számában K.17. szám alatt közzétett eseti döntést ismertetjük. 
 
KAPCSOLT VÁLLALKOZÁS MINŐSÍTÉSE 2015-TŐL
 
A cikk a hatályos előírások alapján mutatja be – példákkal illusztrálva – hogy két vagy több személy (természetes személy, vállalkozás, nonprofit szervezet) milyen feltételek teljesülése mellett tekintendő az adókötelezettség meghatározása során kapcsolt vállalkozásnak. 
 
KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOK – HOGY IS ÁLLUNK AZ ÜGYVEZETÉSSEL?

Kapcsolt vállalkozás „az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg”   A társasági adóról szóló törvény 2015-től hatályos változata a fenti, új előírást tartalmazza. Minél többet gondolkoztam azonban az új rendelkezésen annál több nyitott kérdés és új lehetőség merült fel bennem. Mostani írásomban először bemutatom a törvényjavaslathoz kapcsolódó részletes indoklást, majd a szokásos nyelvtani elemzésemet követően a tömegével benyújtott állásfoglalás kéréseimből – illetve az azokra adott válaszokból – fogok szemezgetni annak érdekében, hogy közelebb hozzam az olvasót a probléma megértéséhez. 
 
JOGI SZEMÉLYEK ÁTALAKULÁSA, EGYESÜLÉSE, SZÉTVÁLÁSA IV.
 
Cikksorozatunk jelenlegi számában folytatjuk a szétválás számviteli teendőinek áttekintését egy  gyakorlati példán keresztül.  
 
BERUHÁZÁSI KÖLTSÉG A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 
 
A beruházási költség szinte minden önálló tevékenységet folytató magánszemélynél felmerül. Ezen írás célja bemutatni, hogy a költségelszámolásra, a bevétel csökkentésre és az adókedvezményre milyen hatással van az, ha valaki beruház, figyelemmel arra is, ha azt részben támogatásból vagy fejlesztési tartalékból valósítja meg.
 
A MEZŐGAZDASÁGI MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTTAK ÚJ SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓKEDVEZMÉNYE – ÉS A TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEK
 
Írásunkban bemutatásra kerül a Munkahelyvédelmi Akció új kedvezménye, mely a mezőgazdasági ágazatban dolgozók foglalkoztatásának növelése érdekében lehetővé teszi, hogy a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után is érvényesíthessenek adókedvezményt a munkáltatók. Az új kedvezmény mellett ismertetésre kerülnek a már jelenleg is igénybe vehető kedvezmények.
 
VÉGELSZÁMOLÁS A GYAKORLATBAN
 
E számunk vezértémája a végelszámolás, ideje volt már, hogy komplex összefoglalót adjunk az itt felmerülő jogi, számviteli és adózási feladatokról. Az alábbiakban külön írások foglalkoznak a végelszámolás áfa, társasági adó, szja,  és bevallási vonatkozásaival. Egy önálló cikket képező példán mutatjuk be a végelszámolás számvitelét.
 
I. A VÉGELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS JOGI FOLYAMATA 
 
Bevezető írásunkban áttekintjük, hogy a cégek végelszámolási eljárásának folyamata milyen jogi lépéseket  foglal magában.
 
II. A VÉGELSZÁMOLÁS SZÁMVITELI FELADATAI

A végelszámolás számviteli feladatait a 72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) határozza meg. E rendelet hatálya  kiterjed a végelszámolás alá kerülő cégekre, valamint a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepére (a továbbiakban: fióktelep) is, amennyiben azt a külföldi székhelyű vállalkozás erre vonatkozó döntésével megszünteti, továbbá alkalmazható  a számviteli törvény és/vagy a cégtörvény hatálya alá nem tartozó jogi személyekre is, ha azt külön jogszabály előírja. 
 
III. PÉLDA A VÉGELSZÁMOLÁS SZÁMVITELI FELADATAIRA
 
E cikk teljes egészében egy mintapélda, amelyben bemutatjuk a végelszámolás számviteli feladatainak megoldását a gyakorlatban. Hogyan néz ki a tevékenységet lezáró beszámoló, a végelszámolási  nyitó mérleg és a korrigált  végelszámolási nyitó mérleg?  Bemutatjuk a végelszámolási időszak első és utolsó üzleti évének elszámolásait, mérlegét és eredménykimutatását, továbbá a végelszámolási időszakot lezáró beszámoló mérlegét és eredménykimutatását, és a vagyonkiadás elszámolását.
 
IV. VÉGELSZÁMOLÁS - BEVALLÁSOK
 
Amennyiben egy adózó végelszámolással megszűnik, ezen körülményhez bevallási kötelezettségek kapcsolódhatnak. Az egyes kötelezettségek felsorolása mellett célszerű áttekinteni, milyen fontosabb cégjogi és adójogi szabályok vonatkoznak a végelszámolásra.
 
V. VÉGELSZÁMOLÁS ÉS A TÁRSASÁGI ADÓ

A végelszámolás alá került társasági adóalanyoknak a társasági adókötelezettséget a végelszámolás kezdetekor, a végelszámolás alatt és a végelszámolás befejezésekor kell megállapítani. A cikk ezen eseteket veszi sorra.
 
VI. A VÉGELSZÁMOLÁS ÁFA KÉRDÉSEI
 
A végelszámolás a jogutód nélküli megszűnés egyik lehetséges formája, melynek keretében a végelszámoló feltérképezi az adóalany vagyonát, tartozásait maradéktalanul kiegyenlíti, a fennmaradó vagyont felosztja a tulajdonosok között, majd a cégjegyzékből törölteti a vállalkozást. Természetesen e folyamat számos olyan számviteli és adózási teendőkkel tarkított, amelyek ismerete, és nyomon követése szaktudást és jelentős szellemi aktivitást követel. A végelszámolással történő jogutód nélküli megszűnés folyamatában sorra vesszük azokat az adózási pontokat, ismertetjük azokat a teendőket, amelyek a megszűnő adóalanynál forgalmi adó szempontjából relevanciával bírhatnak.

VII. A VÉGELSZÁMOLÁS SZJA KÉRDÉSEI

Jelen írásunkban összefoglaljuk a végelszámolással érintett társas vállalkozások magánszemély tagjainak a végelszámolással összefüggésben felmerülő személyi jövedelemadó-kötelezettségét, melyet példákon keresztül is bemutatunk.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra