Megjelent az Önadózó októberi száma

Forrás: MTI

Tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket. Kérjük előfizetőinket, jelezzék, ha bármelyik lapszámot nem kapták volna meg, pótoljuk. Kérjük továbbá, hogy számlázási és postázási címük esetleges megváltozását jelezzék az info@onadozo.hu e-mail címen.

Transzferárazás-felkészítő 2015 * Mezőgazdasági integrátori és termeltetési szerződés áfa szabályai * Termőföld bérbeadás áfa, szja * A magánszemélyek részére biztosított képzések adózása * Követelések a társasági adóban és a számvitelben * Osztalékelőleg felvételének jogi és számviteli szabályai * Kiküldetés az Európai Unió valamely tagállamába * Szerzői mű, találmány, szabadalom, védjegy, újítás hasznosításához kapcsolódó tb. és adózási szabályok * Közvetített szolgáltatások értéke az iparűzési adóban * A szakképzési hozzájárulás szabályai az új szakképzési rendszerben * A rehabilitációs hozzájárulásról * Az adószám felfüggesztése

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
Törlési határozatot  kézbesít az NGM a mulasztó könyvelőknek * Számok és információk a 2014-es adóévről * Másfélszeresére nőtt a gépkocsivezetők külföldi napidíja * A minimális építőipari rezsióradíj 2490 forintra emelkedettc
 
TRANSZFERÁRAZÁS-FELKÉSZÍTŐ 2015
 
Kapcsolt vállalkozások felkészülése a 2015. évi társasági adó feltöltésre.  Nem csak az iskolákba csengettek be az új tanévre, de elkezdődött a magyar vállalkozások készülődése is az adóév zárására, a 2015-ös év gazdasági eseményeinek, eredményeinek összegzésére, amely, a zárlati feladatok elkészítéséig, a beszámoló készítési munkálatok befejezéséig, egyebek között a társasági adóbevallás beadásáig, főszabályként 2016 júniusáig tart majd. A szakembereknek számos új szabály figyelembevételével kell számolniuk munkájuk során, amelyeket első ízben a 2015-ös beszámoló kapcsán kell alkalmazni. 
 
MEZŐGAZDASÁGI INTEGRÁTORI ÉS TERMELTETÉSI SZERZŐDÉS AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ TÜKRÉBEN.
 
Hogyan alakulnak az áfa kötelezettségek az integrátor és a kompenzációs felárra jogosult termelő viszonyában?  Mi a helyzet, ha a termelő általános adóalany a mezőgazdasági tevékenység tekintetében  és a termés fordított adózás szerint adózik, vagy éppen egyenes adózás alá tartozik? 
 
TERMŐFÖLD BÉRBEADÁSÁNAK ÁFA RENDSZERBELI MEGÍTÉLÉSE
 
Írásunkban a következő kérdéseköröket vizsgáljuk: ingatlan bérbeadási tevékenység adószám nélkül történő folytatása * A számlaadási kötelezettség  * Termőföld bérbeadás feles bérletben * Terményben kiadott földbérleti díj
 
TERMŐFÖLD BÉRBEADÁS SZJA KÉRDÉSEI 
 
Írásunkban bemutatjuk a földhszanálatra vonatkozó szabályozást, az egyes földhasználati formákat és szerződéseket, a termőföld bérleti díja utáni adókötelezettségeket, mentességeket és speciális szabályokat.
 
A MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE BIZTOSÍTOTT KÉPZÉSEK KÖZTEHERVISELÉSI KÖTELEZETTSÉGE
 
A cikk az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések, illetve az azokhoz kapcsolódó járulékos költségek adózási szabályait kívánja bemutatni.   
 
KÖVETELÉSEK ELSZÁMOLÁSA ÉS A TÁRSASÁGI ADÓALAP 
 
A követelések keletkezése, megszűnése, értékének csökkenése hatással van a társasági adóalapra, miután e gazdasági események befolyásolják az eredményt és hozzájuk több adózás előtti eredményt módosító tétel is kapcsolódik. 
 
A KÖVETELÉSEKKEL KAPCSOLATOS SZÁMVITELI SZABÁLYOK
 
Jelen cikkünkben a követelésekkel összefüggő számviteli szabályokat tekintjük át, azok tartalmának, típusainak, a beszámolóban való bemutatásuknak, értékelésének, valamint a velük kapcsolatos legfontosabb gazdasági események elszámolásának és bizonylatolásának  ismertetése útján
 
OSZTALÉKELŐLEG FELVÉTELÉNEK JOGI ÉS SZÁMVITELI SZABÁLYAI
 
Új  Ptk.  új számviteli szabályok – indokolt ezért  áttekinteni, miként juthatnak szabályosan  osztalékelőleghez a cégtulajdonosok, legyenek azok magánszemélyek, vagy jogi személyek.
 
SZÁRMAZÉKOS ÜGYLETEK  ELSZÁMOLÁSA VII. RÉSZ 
 
Sorozatunk jelenlegi részében a kamat-swap ügyletek elszámolását mutatjuk be példán illusztrálva
 
KIKÜLDETÉS AZ EURÓPAI UNIÓ VALAMELY TAGÁLLAMÁBA 
 
Munkavégzés magyar munkáltató javára az Európai Unióban – a kiküldetésre vonatkozó társadalombiztosítási és adójogi szabályok.  Az Európai Unió valamely tagállamába kiküldött munkavállalók jogviszonyának társadalombiztosítási és adójogi megítélése nem egyszerű feladat, számos nemzetközi megállapodásra és a közösségi jogra is figyelemmel kell lenni, ezen írás ebben kíván segítséget nyújtani mind a kiküldöttek, mind a munkáltatók, valamint a téma iránt érdeklődők számára.
 
SZERZŐI MŰ, TALÁLMÁNY, SZABADALOM, VÉDJEGY, ÚJÍTÁS HASZNOSÍTÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ TB. ÉS ADÓZÁSI SZABÁLYOK 
 
Milyen speciális társadalombiztosítási- és járulékfizetési részletszabályok vonatkoznak a címbeli  jogviszonyokra? És ha e hasznosítási díjak mentesek a járulékfizetés alól, akkor milyen egyéb közteher fizetési kötelezettség keletkezik utánuk? E kérdésekre keressük a választ jelen írásban, oly módon, hogy bemutatásra kerülnek a biztosítási kötelezettség elbírálására, és a kapcsolódó járulék-, szociális hozzájárulási adó-, személyi jövedelemadó- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségre vonatkozó szabályok. 
 
KÖZVETÍTETT SZOLGÁLTATÁSOK ÉRTÉKE AZ IPARŰZÉSI ADÓALAP MEGÁLLAPÍTÁSA SORÁN
 
A következőkben az iparűzési adóalap megállapítása során a nettó árbevétel-csökkentő tételek közül a közvetített szolgáltatások értékét mutatjuk be, gyakorlati esetek és példák szemléltetésével.   
 
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS SZABÁLYAI AZ ÚJ SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN
 
A szakképzési rendszer változása a szakképzési hozzájárulás kötelezettség teljesítésére vonatkozó 2011. évi CLV. törvény módosítását is érintette, amelynek legfontosabb eleme a duális képzésre vonatkozó szabályozás, illetve a gazdálkodók gyakorlati képzési tevékenységének ösztönzése.
 
A REHABILITÁCIÓS HOZZÁJÁRULÁSRÓL  
 
Az aktuális jogszabályváltozásokra tekintettel időszerű áttekinti a rehabilitációs hozzájárulás kötelezettségre, mentességre és teljesítésre vonatkozó szabályokat.
 
AZ ADÓSZÁM FELFÜGGESZTÉSÉRŐL ÉS A SZANKCIÓS ADÓSZÁM TÖRLÉSRŐL
 
A 2006. évi LXI törvény 2006. szeptember 15-étől vezette be új jogintézményként az adószám felfüggesztést és az adószám törlést. Az erre vonatkozó rendelkezések többsége az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 24/A-24/B. §-aiban találhatók meg. A jogintézményt elsősorban a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés érdekében vezették be, a gazdasági forgalom biztonságát elősegítve. Jelen cikk a legfontosabb szabályokat részletezi.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra