Megjelent az Önadózó szeptemberi száma

Forrás: Önadózó

Tájékozódhat a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésének most módosult szabályairól, a könyvelők, adótanácsadók pénzmosás elleni szabályzataival kapcsolatos aktuális teendőiről – és további adózási, számviteli megoldásokról… Kérjük jelezze, ha az újság kézbesítésével bármilyen problémát tapasztal, a hiányzó számot pótlólag megküldjük

Módosultak a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésének szabályai * Könyvelők, adótanácsadók pénzmosás elleni szabályzataival kapcsolatos aktuális teendők * Csomagküldő cégek távértékesítése áfa szabályai * A kis- és középvállalkozások besorolása * A de minimis támogatásokról * Módosult transzferár előírások a 2013-as, évközi jogszabályváltozások tükrében * A pénzügyi intézményeket terhelő különadók és azok kedvezményei I. * Mit kell tudni a Stabilitás Megtakarítási Számláról? * Iskolakezdési támogatás – 2013 * Képzési költségek megtérítése az szja-ban * Évközi változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiban  * Mit láthatunk társadalombiztosítási egyéni számlánkon? * Tudnivalók Horvátország európai unióhoz történt csatlakozása társadalombiztosítási vonatkozásairól * Az adózás rendjéről szóló törvény évközi módosításai *  A szakképzési hozzájárulás kötelezettség szabályai * Az Illetéktörvény, a távközlési adó és a pénzügyi tranzakciós illeték  nyári változásai * Tanulás - munka mellett * Melyek a munkahelyi megfigyelés szabályai? *  Belső kontrollok –Ösztönzés és ellenőrzés III. *  Jogeset: A befektetés értékvesztésének elszámolhatósága 
 
AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
Augusztus 31-e után is használhatók még az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek *  Az NFÜ felülvizsgálja a támogatások kedvezményezetteinek tulajdonosi hátterét *  Hatszázalékos ehoteher a megtakarításokon *  Folyamatosan figyeli a NAV az internetet
 
MÓDOSULTAK A MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐK KÖTELEZŐ TOVÁBBKÉPZÉSÉNEK SZABÁLYAI
 
A 226/2013. (VI. 24.) Korm. rendelet 2013. június 25-i hatálybalépéssel módosította a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendeletet. A továbbképzésre kötelezett mérlegképes könyvelőket érintő főbb változásokat ismertetjük.
 
KÖNYVELŐK, ADÓTANÁCSADÓK PÉNZMOSÁS ELLENI SZABÁLYZATAIVAL KAPCSOLATOS AKTUÁLIS TEENDŐK
 
Módosult a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény. Ez miatt 2013. szeptember 28-ig át kell dolgozni az ilyen belső szabályzatokat is – de jóváhagyásra nem kell megküldeni. A Mintaszabályzatok már letölthetők a NAV honlapjáról, de ezek átvehető szabályozás helyett leginkább csak a feladat elvégzését delegálják a könyvelőkre, adótanácsadókra. 
 
CSOMAGKÜLDŐ CÉGEK TÁVÉRTÉKESÍTÉSE ÁFA SZABÁLYAI
 
Írásunk arról a gazdásági eseményről szól, amikor - például - a német magánszemély interneten rendel a magyar cégtől egy kapálógépet, és a magyar cég olyan módon teljesíti az értékesítést, hogy egy szállítmányozó teljesítési segéd szolgáltatásának igénybevételével kiküldi a kapálógépet a német magánszemélynek Németországba. Az ellenérték megfizetési módjának nincs jelentősége a témakör vizsgálati szempontjából. Vagyis bármilyen közismert módon történhet. Pl. előre utalással, futárnak történő fizetéssel, postai utánvétellel, stb. 
 
A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK BESOROLÁSA
 
A kis- és középvállalkozások (KKV-k) támogatása fontos célkitűzése mind az irányadó hazai, mind pedig a közösségi szabályozásnak. E szektor támogatása megvalósulhat közvetlen (például pályázatok útján), illetve közvetett módon. A közvetett támogatási formák közé sorolhatjuk az adórendszer keretein belül nyújtott előnyöket, így például a társasági adó- és adóalap-kedvezményeket, illetve a mikro- és kisvállalkozások mentesítése az innovációs járulékkötelezettség alól is ilyennek tekinthető. A téma aktualitását – többek között – az adja, hogy a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram is a KKV-k számára érhető el. Írásunk célja, hogy útmutatást nyújtson a vállalkozások besorolásához.
 
A DE MINIMIS TÁMOGATÁSOKRÓL
 
Írásunk  a de minimis támogatás lényegét, alkalmazási területeit, érvényesítését mutatja be, kitérve az adórendszerben és a közvetlen támogatásként igényelhető ilyen támogatásokra.
 
KÖVETELÉSEK ÉRTÉKVESZTÉSE, BEHAJTHATATLAN KÖVETELÉS ÉVEK KÖZÖTTI KEZELÉSE
 
A cikk a követelések értékvesztéséhez kapcsolódó társasági adóalap módosításokat veszi sorra, különös hangsúlyt helyezve a fizetési késedelem miatt a társasági adótörvény alapján behajthatatlan követelésnek minősülő esetre. Az adót érintő szabályok bemutatása előtt kitér a cikk a követelések számviteli beszámolóban történő bemutatására, értékelésére.
 
MÓDOSULT TRANSZFERÁR ELŐÍRÁSOK A 2013-AS, ÉVKÖZI JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN
 
2013-ban a transzferár ellenőrzésekre való felkészülés a társaságok életében továbbra is kiemelt szerepet kell, hogy kapjon. A társasági adó bevallás kvázi mellékleteként elkészítendő transzferár nyilvántartás – az arra kötelezett vállalkozásoknak - már év közben teljesítendő feladatokat ad. 
 
A PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEKET TERHELŐ KÜLÖNADÓK ÉS AZOK KEDVEZMÉNYEI I. 
 
Az elmúlt években a pénzügyi intézményeket terhelő különadók bevezetése, szabályainak értelmezése és alkalmazása körül komoly viták bontakoztak ki. A jelen cikk ezen szabályokat és a velük kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket foglalja össze a gyakorlati alkalmazás segítése érdekében, alapvetően számviteli megközelítésben.
 
MIT KELL TUDNI A STABILITÁS MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLÁRÓL?
 
A hitelintézetnél vezetett Stabilitási Megtakarítási Számlára legalább 5 millió forint befizetése és állampapírba fektetése esetén az összeg és hozama 5 év után adómentesen vehető ki. Kivehető előtte is, csak akkor különböző kulcsok szerint adózni kell utána, de más fizetési kötelezettség ekkor sem terheli. A számlanyitásról és az esetleges adófizetésről a hitelintézet az adóhatóság felé a számlatulajdonos azonosítása nélkül szolgáltat adatot. 
 
ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS – 2013 
 
A szeptemberi iskolakezdés a legtakarékosabban vásárló családnak is anyagi megterhelést jelent. Ezen a terhelésen próbál segíteni már jópár éve a jogalkotó, az iskolakezdési támogatásra vonatkozó szabályozással. Írásunkban áttekintjük e juttatás adózási szabályait. 
 
KÉPZÉSI KÖLTSÉGEK MEGTÉRÍTÉSE AZ SZJA-BAN
 
A munkáltatók gyakran támogatják a munkavállalók tanulását, továbbképzését oly módon is, hogy részben vagy teljes egészében átvállalják a képzésük költségeit. Írásunkban áttekintjük az erre vonatkozó kifizetői adókötelezettségeket.
 
ÉVKÖZI VÁLTOZÁSOK AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAIBAN  
 
Írásunkban összefoglaljuk a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély (thgys) és a gyermekgondozási díj (gyed) szabályozásában 2013. júliusában bekövetkezett változásokat.
 
MIT LÁTHATUNK TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI SZÁMLÁNKON?

2013. július 1-től kezdődően az érintett személyek hozzáférhetnek a társadalombiztosítási egyéni számlájukon szereplő adatokhoz. Írásunkban ismertetjük az erre vonatkozó szabályokat.
 
TUDNIVALÓK HORVÁTORSZÁG EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNT CSATLAKOZÁSA TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI VONATKOZÁSAIRÓL
 
A Horvát Köztársaság 2013. július 1-eje óta az Európai Unió 28. tagállama. Rövid anyagunkban a horvát EU-s csatlakozás legfontosabb társadalombiztosítási vonatkozásait (biztosítási kötelezettség, járulékfizetés, egészségügyi ellátás igénybevétele, nyugdíjbiztosítási változások) tekintjük át.
 
AZ ADÓZÁS RENDJÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY ÉVKÖZI MÓDOSÍTÁSAI

Bár az adótörvények általában év elején módosulnak a legnagyobb mértékben, ugyanakkor több éve előfordul, hogy kisebb-nagyobb mértékben évközben is változnak. Nincs ez másként 2013-ban sem, az Art.-ot 9 idei jogszabály módosította, illetve fogja módosítani. Jelen cikk a legfontosabb módosításokat részletezi.
 
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS KÖTELEZETTSÉG SZABÁLYAI
 
A 2013. szeptember 1-jével kezdődő 2013/2014-es tanévhez kapcsolódóan áttekintjük a a szakképzési hozzájárulás teljesítésének szabályait.
 
AZ ILLETÉKTÖRVÉNY, A TÁVKÖZLÉSI ADÓ ÉS A PÉNZÜGYI TRANZAKCIÓS ILLETÉK  NYÁRI VÁLTOZÁSAI - 2013
 
Az Itv. módosítása az  ajándékozás illetékmentességeit érintette, és a jogalkalmazás koherenciája, egyértelműsítése érdekében volt rá szükség.  A távközlési adó módosítása a nem magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámról indított hívások, illetve a küldött üzenetek után fizetendő adó mértékét érintette. A pénzügyi tranzakciós illeték a nyár folyamán kétszer is módosult. 
 
TANULÁS - MUNKA MELLETT
 
A munkaviszony fennállása mellett három módja lehet a tanulásnak. Erről határozhat a munkavállaló, ugyanakkor, ha a tanórák és a vizsgák beosztás szerinti munkaidejét is érintik, szükséges megállapodni a munkáltatóval - különös figyelemmel arra, hogy az Mt. - elődjével szemben - iskolai rendszerű képzés esetén sem biztosít tanulmányi munkaidő-kedvezményt. A következő lehetőségekben a munkáltató is benne van. A munkavállalójával tanulmányi szerződést köt, vagy eleve nem kezd alkudozni, utasítást ad az "iskolába járásra". Írásunk e két lehetőség munkajogi tudnivalóit összegzi.
 
MELYEK A MUNKAHELYI MEGFIGYELÉS SZABÁLYAI?
 
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a hivatal felállítása óta eltelt időben számos állampolgári bejelentés érkezett arra vonatkozóan, hogy vajon jogos- e a kifogásolt munkahelyi elektronikus megfigyelőrendszer használata. A Hatóság a bejelentések számosságára tekintettel, 2013. január 30- án ajánlást bocsátott ki, melyben részletesen kifejtve, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztva határozza meg a helyes gyakorlatot.
 
BELSŐ KONTROLLOK –ÖSZTÖNZÉS ÉS ELLENŐRZÉS III.
 
Belső kontrollok sorozatunk korábbi részeiben megemlítettük a vállalatvezetés felelősségének fontosságát, a megfelelő példamutatás és keretek meghatározásának szerepét. A mostani részben foglalkozunk az ösztönzők és büntetések, a jutalmazás és a visszajelzés rendszerének megszervezésével.
 
JOGESET: A BEFEKTETÉS ÉRTÉKVESZTÉSÉNEK ELSZÁMOLHATÓSÁGA 
 
Egy tanulságos számviteli jogesetet mutatunk be. A felperesi társaság egy másik cégben lévő tulajdoni hányadának értékvesztését számolta el a számviteli törvény 54. §-a alapján. Az adóhatóság álláspontja szerint a jogszabályi feltételek teljesülésének hiányában az adózó eljárása jogszerűtlen volt. A bíróság igazságügyi könyvszakértők bevonásával folytatta le eljárását, melynek eredményeként hozott ítéletében a keresetnek helyt adott. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra