Mezőgazdasági integrátori és termeltetési szerződés az általános forgalmi adó tükrében

Forrás: Önadózó

Hogyan alakulnak az áfa kötelezettségek az integrátor és a kompenzációs felárra jogosult termelő viszonyában? Mi a helyzet, ha a termelő általános adóalany a mezőgazdasági tevékenység tekintetében és a termés fordított adózás szerint adózik, vagy éppen egyenes adózás alá tartozik? Az írás az Önadózó most megjelent októberi számában olvasható! Tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket. Ha még nem előfizetőnk, fizessen elő most 2016. 1-12. hónapra 21.420,-Ft-ért!

Transzferárazás-felkészítő 2015 * Mezőgazdasági integrátori és termeltetési szerződés áfa szabályai * Termőföld bérbeadás áfa, szja * A magánszemélyek részére biztosított képzések adózása * Követelések a társasági adóban és a számvitelben * Osztalékelőleg felvételének jogi és számviteli szabályai * Kiküldetés az Európai Unió valamely tagállamába * Szerzői mű, találmány, szabadalom, védjegy, újítás hasznosításához kapcsolódó tb. és adózási szabályok * Közvetített szolgáltatások értéke az iparűzési adóban * A szakképzési hozzájárulás szabályai az új szakképzési rendszerben * A rehabilitációs hozzájárulásról * Az adószám felfüggesztése

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK
 
Törlési határozatot  kézbesít az NGM a mulasztó könyvelőknek * Számok és információk a 2014-es adóévről * Másfélszeresére nőtt a gépkocsivezetők külföldi napidíja * A minimális építőipari rezsióradíj 2490 forintra emelkedettc
 
TRANSZFERÁRAZÁS-FELKÉSZÍTŐ 2015
 
Kapcsolt vállalkozások felkészülése a 2015. évi társasági adó feltöltésre.  Nem csak az iskolákba csengettek be az új tanévre, de elkezdődött a magyar vállalkozások készülődése is az adóév zárására, a 2015-ös év gazdasági eseményeinek, eredményeinek összegzésére, amely, a zárlati feladatok elkészítéséig, a beszámoló készítési munkálatok befejezéséig, egyebek között a társasági adóbevallás beadásáig, főszabályként 2016 júniusáig tart majd. A szakembereknek számos új szabály figyelembevételével kell számolniuk munkájuk során, amelyeket első ízben a 2015-ös beszámoló kapcsán kell alkalmazni. 
 
MEZŐGAZDASÁGI INTEGRÁTORI ÉS TERMELTETÉSI SZERZŐDÉS AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ TÜKRÉBEN.
 
Hogyan alakulnak az áfa kötelezettségek az integrátor és a kompenzációs felárra jogosult termelő viszonyában?  Mi a helyzet, ha a termelő általános adóalany a mezőgazdasági tevékenység tekintetében  és a termés fordított adózás szerint adózik, vagy éppen egyenes adózás alá tartozik? 
 
TERMŐFÖLD BÉRBEADÁSÁNAK ÁFA RENDSZERBELI MEGÍTÉLÉSE
 
Írásunkban a következő kérdéseköröket vizsgáljuk: ingatlan bérbeadási tevékenység adószám nélkül történő folytatása * A számlaadási kötelezettség  * Termőföld bérbeadás feles bérletben * Terményben kiadott földbérleti díj
 
TERMŐFÖLD BÉRBEADÁS SZJA KÉRDÉSEI 
 
Írásunkban bemutatjuk a földhszanálatra vonatkozó szabályozást, az egyes földhasználati formákat és szerződéseket, a termőföld bérleti díja utáni adókötelezettségeket, mentességeket és speciális szabályokat.
 
A MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE BIZTOSÍTOTT KÉPZÉSEK KÖZTEHERVISELÉSI KÖTELEZETTSÉGE
 
A cikk az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések, illetve az azokhoz kapcsolódó járulékos költségek adózási szabályait kívánja bemutatni.   
 
KÖVETELÉSEK ELSZÁMOLÁSA ÉS A TÁRSASÁGI ADÓALAP 
 
A követelések keletkezése, megszűnése, értékének csökkenése hatással van a társasági adóalapra, miután e gazdasági események befolyásolják az eredményt és hozzájuk több adózás előtti eredményt módosító tétel is kapcsolódik. 
 
A KÖVETELÉSEKKEL KAPCSOLATOS SZÁMVITELI SZABÁLYOK
 
Jelen cikkünkben a követelésekkel összefüggő számviteli szabályokat tekintjük át, azok tartalmának, típusainak, a beszámolóban való bemutatásuknak, értékelésének, valamint a velük kapcsolatos legfontosabb gazdasági események elszámolásának és bizonylatolásának  ismertetése útján
 
OSZTALÉKELŐLEG FELVÉTELÉNEK JOGI ÉS SZÁMVITELI SZABÁLYAI
 
Új  Ptk.  új számviteli szabályok – indokolt ezért  áttekinteni, miként juthatnak szabályosan  osztalékelőleghez a cégtulajdonosok, legyenek azok magánszemélyek, vagy jogi személyek.
 
SZÁRMAZÉKOS ÜGYLETEK  ELSZÁMOLÁSA VII. RÉSZ 
 
Sorozatunk jelenlegi részében a kamat-swap ügyletek elszámolását mutatjuk be példán illusztrálva
 
KIKÜLDETÉS AZ EURÓPAI UNIÓ VALAMELY TAGÁLLAMÁBA 
 
Munkavégzés magyar munkáltató javára az Európai Unióban – a kiküldetésre vonatkozó társadalombiztosítási és adójogi szabályok.  Az Európai Unió valamely tagállamába kiküldött munkavállalók jogviszonyának társadalombiztosítási és adójogi megítélése nem egyszerű feladat, számos nemzetközi megállapodásra és a közösségi jogra is figyelemmel kell lenni, ezen írás ebben kíván segítséget nyújtani mind a kiküldöttek, mind a munkáltatók, valamint a téma iránt érdeklődők számára.
 
SZERZŐI MŰ, TALÁLMÁNY, SZABADALOM, VÉDJEGY, ÚJÍTÁS HASZNOSÍTÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ TB. ÉS ADÓZÁSI SZABÁLYOK 
 
Milyen speciális társadalombiztosítási- és járulékfizetési részletszabályok vonatkoznak a címbeli  jogviszonyokra? És ha e hasznosítási díjak mentesek a járulékfizetés alól, akkor milyen egyéb közteher fizetési kötelezettség keletkezik utánuk? E kérdésekre keressük a választ jelen írásban, oly módon, hogy bemutatásra kerülnek a biztosítási kötelezettség elbírálására, és a kapcsolódó járulék-, szociális hozzájárulási adó-, személyi jövedelemadó- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségre vonatkozó szabályok. 
 
KÖZVETÍTETT SZOLGÁLTATÁSOK ÉRTÉKE AZ IPARŰZÉSI ADÓALAP MEGÁLLAPÍTÁSA SORÁN
 
A következőkben az iparűzési adóalap megállapítása során a nettó árbevétel-csökkentő tételek közül a közvetített szolgáltatások értékét mutatjuk be, gyakorlati esetek és példák szemléltetésével.   
 
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS SZABÁLYAI AZ ÚJ SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN
 
A szakképzési rendszer változása a szakképzési hozzájárulás kötelezettség teljesítésére vonatkozó 2011. évi CLV. törvény módosítását is érintette, amelynek legfontosabb eleme a duális képzésre vonatkozó szabályozás, illetve a gazdálkodók gyakorlati képzési tevékenységének ösztönzése.
 
A REHABILITÁCIÓS HOZZÁJÁRULÁSRÓL  
 
Az aktuális jogszabályváltozásokra tekintettel időszerű áttekinti a rehabilitációs hozzájárulás kötelezettségre, mentességre és teljesítésre vonatkozó szabályokat.
 
AZ ADÓSZÁM FELFÜGGESZTÉSÉRŐL ÉS A SZANKCIÓS ADÓSZÁM TÖRLÉSRŐL
 
A 2006. évi LXI törvény 2006. szeptember 15-étől vezette be új jogintézményként az adószám felfüggesztést és az adószám törlést. Az erre vonatkozó rendelkezések többsége az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 24/A-24/B. §-aiban találhatók meg. A jogintézményt elsősorban a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés érdekében vezették be, a gazdasági forgalom biztonságát elősegítve. Jelen cikk a legfontosabb szabályokat részletezi.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra