Személygépjárművek bérletének és lízingjének áfa szabályai

Forrás: Önadózó

Írásunkban összefoglaló áttekintést adunk a személygépkocsival, mint a vállalkozás egyik jelentős vagyontárgyával kapcsolatos, jelenleg hatályos áfa elszámolási szabályokról. Az írás az Önadózó most megjelent októberi számában olvasható - tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket. Önadózó előfizetés 2013-ra: 21.420,-Ft: info@onadozo.hu

Az ellenőrzés megállapításainak számviteli elszámolása * Tárgyi eszközökre vonatkozó különös szabályok az Áfa törvény tükrében * Személygépjárművek bérletének és lízingjének áfa szabályai * Az engedmények hatása a társasági adóalapra * Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről * Bevallási és nyilvántartási kötelezettségek a környezetvédelmi termékdíjban * Dohánygyártmányokkal kapcsolatos jövedéki szabályok júliusi változásai * Jogorvoslatok az adóhatósági eljárásokban II. *  KERESKEDELMI KÉPVISELET TEMATIKA: Áfa, Szja  * A HÓNAP ADÓTIPPJE: Az adózás előtti eredmény csökkentése kapott jogdíjjal – Tao. 7.§ /1/ s) * Hogyan könyveljük? Értékesítési jutalék könyvelése *  Munkáltatói jogok  * Áfa-levonási ügyek az Európai Bíróság előtt – ismertetjük a magyar vonatkozású  ítéleteket  * Jogeset a Kombinált Nomenklatúra értelmezéséről és alkalmazásáról

VEGYE IGÉNYBE AZ ÖNADÓZÓ ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIT IS!
 
Rendre visszatérően szükségét érezzük felhívni előfizetőink figyelmét, hogy az újság mellett vegyék igénybe az Önadózó Online szolgáltatásait is, amelyek  a www.onadozo.hu címen érhetők el.  Az Önadózó újságból és online szolgáltatásokból álló szakmai programja támogatást ad a komplex vállalati-intézményi ügyviteli feladatok szakszerű ellátásához. Írásaink, információink szakértői segítséget nyújtanak az adózásban és a könyvvitelben.   
 
AZ ELLENŐRZÉS MEGÁLLAPÍTÁSAINAK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA
 
A szükséges fogalmak tisztázása és értelmezése után egy gyakorlati példán keresztül bemutatjuk az ellenőrzés hiba és hibahatásainak minősítését, illetve azok számviteli elszámolását. 
 
TÁRGYI ESZKÖZÖKRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS SZABÁLYOK AZ ÁFA TÖRVÉNY TÜKRÉBEN
 
Írásunkban kísérletet teszünk arra, hogy vélhetően az adóhatóság álláspontjával megegyezően, összefoglaljuk a tárgyi eszközökre vonatkozó Áfa törvényben rögzített azon szabályokat, amelyeknek gyakorlatban történő megvalósítása segítséget nyújthat olvasóink számára. A tárgyi eszközökhöz kapcsolódó levonási jogot az Áfa tv három szakaszban vizsgálja. A beszerzéskor, a használat során, illetve az értékesítéshez kapcsolódóan. Érdemes ezen három szakaszt szétválasztani, és az egyes szakaszokhoz kapcsolódó szabályzókat górcső alá venni, szabályait példákkal ismertetve kifejteni.
 
SZEMÉLYGÉPJÁRMŰVEK BÉRLETÉNEK ÉS LÍZINGJÉNEK ÁFA SZABÁLYAI
 
Írásunkban összefoglaló áttekintést adunk a személygépkocsival, mint a vállalkozás egyik jelentős vagyontárgyával kapcsolatos, jelenleg hatályos áfa elszámolási szabályokról. 
 
AZ ENGEDMÉNYEK HATÁSA A TÁRSASÁGI ADÓALAPRA

Írásunk az engedményezés és az engedmények – számlázott és nem számlázott engedmények, ellenértékért és az ellenérték nélkül történő engedményezés – társasági adóalapnál történő figyelembe vételét vizsgálja az engedményezőnél és az engedményesnél (kedvezményezettnél), figyelembe véve a számviteli elszámolást. Az engedmények között külön szólunk a fizetési határidő lejárta előtt történő fizetésre tekintettel adott engedményről és ennek a társasági adóalapnál történő figyelembe vételéről.
 
AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGRŐL
 
Ezúttal egy olyan járulék – az egészségügyi szolgáltatási járulék – megfizetésére vonatkozó előírások sajátosságait mutatjuk be, amely kötelezettség egyes aspektusai annak ellenére még „szakmai körökben” is kevéssé ismeretesek, hogy egy már több mint fél évtizede fennálló kötelezettségről van szó.
 
BEVALLÁSI ÉS NYILVÁNTARTÁSI KÖTELEZETTSÉGEK A KÖRNYEZTVÉDELMI TERMÉKDÍJBAN
 
A környezetvédelmi termékdíjas bevallások negyedéves határideje közeledik. A bevallási nyomtatványok változtak ezért a bevallások elkészítése előtt, tanulmányozzuk a változásokat. Írásunkban az elektronikus bevallás és a nyomtatvány változásainak ismertetésén túl, az egyik legfontosabb termékdíj kötelezettségről - a nyilvántartások vezetésére is kitérünk.
 
DOHÁNYGYÁRTMÁNYOKKAL KAPCSOLATOS JÖVEDÉKI SZABÁLYOK JÚLIUSI VÁLTOZÁSAI
 
A címben említett változások amolyan „időzített bombaként” a múlt év végi  módosító jogszabályok idevágó rendelkezéseinek késleltetett hatályosulásaként léptek életbe. A változások két témakört érintenek: a napi adójegy bejelentési kötelezettség új szabályait, valamint a dohánygyártmányok jövedéki adómértékét. Az adómérték változások apropóján szólunk néhány szót a dohánygyártmányokra vonatkozó visszáruzásról.
 
JOGORVOSLATOK AZ ADÓHATÓSÁGI ELJÁRÁSOKBAN II.
 
Az egyik legalapvetőbb adózói jogosítvány a jogorvoslathoz való jog. Ez megilleti az ügyfeleket mind a bírósági eljárásokban, mind a közigazgatási eljárásokban, így az adóeljárásban is. A szabályok két törvényben, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (Art.), valamint háttérszabályként a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényben (Ket.) találhatók meg. Jelen cikkünkben az ún. „rendes jogorvoslati” formákat elemezzük, vagyis a fellebbezést, illetve a határozat módosítását, visszavonását.

KERESKEDELMI KÉPVISELET TEMATIKA
 
Kevés szó esik a külföldi vállalkozások magyarországi kereskedelmi képviseleteinek adózásáról, holott sok tekintetben különleges szabályok vonatkoznak e szervezetekre.  És azért szép számmal működnek is kereskedelmi képviseletek, ahol a megválaszolandó kérdések felmerülnek. Tematikus összeállításunkkal külön írásokban foglalkozunk a társasági adó, áfa és kifizetői feladatokkal. 
 
KÜLFÖLDI VÁLLALKOZÁS MAGYARORSZÁGON LÉTREHOZOTT KERESKEDELMI KÉPVISELETÉNEK LEGFONTOSABB ADÓZÁSI KÖTELEZETTSÉGEI
 
KERESKEDELMI KÉPVISELETEK ÁFA KÉRDÉSEI 
 
A külföldi vállalkozások kereskedelmi képviseletével kapcsolatban több egymással ellentétes értelmű nézet látott napvilágot a korábbiakban. Az alapvető probléma arra vezethető vissza, hogy a kereskedelmi képviselet bejegyzésre kerül a cégbíróságon, azonban nem önálló, nem elkülönült jogképes entitásról van szó polgárjogilag és adójogilag. E zűrzavaros jogi megítélések kiküszöbölésére megpróbálok néhány szempontot megfogalmazni, sarokköveket lerakni gyakorlati példákon keresztül az áfa adójogi következmények meghatározása érdekében, azon ügyletek esetében, amelyeknél a képviselet valamilyen módon érintett lehet. Hangsúlyozom azonban, hogy a cikkben megfogalmazottak kizárólag saját álláspontomat tükrözik, amely álláspont viszont a jogszabályokkal alátámasztható – de eltérő értelmezések létezhetnek. 
 
A FIÓKTELEP ÉS A KERESKEDELMI KÉPVISELET KAPCSOLATA A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓVAL
 
Írásunkban bemutatjuk a fióktelep és a kereskedelmi képviselet lehetséges szja kötelezettségeit, kitérünk a telephellyel kapcsolatos összefüggésekre, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alkalmazására, a kifizetői feladatokra, továbbá a fióktelep és a kereskedelmi képviselet által juttatott jövedelmekre vonatkozó speciális rendelkezésekre.
 
A HÓNAP ADÓTIPPJE: AZ ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY CSÖKKENTÉSE KAPOTT JOGDÍJJAL
 
Szoftvercég saját előállítású szoftvert  értékesít - informatikai cég megrendelésre weblapot készít - tervező cég építési tervet készít és értékesít. A hónap adótippje nekik szól. Milyen feltételekkel és hogyan jogosultak a Társasági adó törvény 7.§/1/ s) pontja szerinti adóalapcsökkentés igénybevételére? 
 
HOGYAN KÖNYVELJÜK? ÉRTÉKESÍTÉSI JUTALÉK KÖNYVELÉSE
 
A szállítói számlán  "Citybrands értékesítési jutalék" szerepel. Mi e tétel könyvelési technikája?
 
MUNKÁLTATÓI JOGOK 
 
Írásunkban folytatjuk az új Munka Törvénykönyve ismertetését.  Bemutatjuk a mukáltatói képviselettel kapcsolatos tudnivalókat, áttekintjük a munkaszerződés új szabályait, miként bővültek a munkavállalói kötelezettségek. Bemutatjuk a munkaszerződéstől eltérő foglalkozás szabályait.
 
ÁFA-LEVONÁSI ÜGYEK AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG ELŐTT – ISMERTETJÜK A MAGYAR VONATKOZÁSÚ  ÍTÉLETEKET 

Az alábbiakban kivonatosan közöljük az Európai Bíróság magyar vonatkozású, áfa levonási jogot értelmező döntéseit, amelyek a C 80/11. és  C 142/11. számú egyesített ügyekben (Mahagében-ügy, Dávid P.-ügy)  és a C 324/11. számú ügyben (Tóth-ügy) születtek.  Azt minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ezen döntések alakítóan fognak hatni a magyar joggyakorlatra.
 
JOGESET A KOMBINÁLT NOMENKLATÚRA ÉRTELMEZÉSÉRŐL ÉS ALKALMAZÁSÁRÓL
 
A felperes textilterméket importált, melynek meghatározta tarifális besorolását és befizette a kapcsolódó vámot és áfát. A vámhatóság ellenőrzése során a terméket más tarifális osztályba sorolta, ennek eredményeként vám és áfa pótbefizetést írt elő. A felperes keresetében fenntartotta besorolása helyességét, kérve a támadott hatósági határozat hatályon kívül helyezését. A bíróság az irányadó jogszabályok értelmezése, valamint a beszerzett szakvélemények alapján megállapította, hogy a felperes helyesen sorolta a vitatott textilterméket az alapanyagok közé, az ezzel ellentétes hatósági álláspont jogszerűtlen.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra