Szerdán EKAER + Német minimálbér Önadózó Konferencia - még jelentkezhet

Forrás: Önadózó

Az Önadózó 2015. január 28-án EKAER a gyakorlatban + Német minimálbér konferenciát rendez a Lurdy Ház 7-es számú termében. Tekintse meg a kérdéseket - és ha még nem jelentkezett volna, jelentkezzen most: info@onadozo.hu - Részvételi díj: 8.000,-Ft + Áfa/fő, - de Önadózó előfizetőknek csak 4.000,-Ft + Áfa/fő.

Önadózó Konferencia 2015. január 28-án a Lurdy Házban

1. Előadás: Az EKAER gyakorlati kérdései
Időpont: 9.30-tól - 10.45-ig. 
Előadó: Hvizsgyalka Gábor  NAV Ellenőrzési Főosztály ellenőrzési szakreferens
Az előadás után konzultáció, kérdések és válaszok. 

2. Előadás: A német minimálbér alkalmazása magyar munkáltatóknál
Időpont: 11-től - 12.30-ig
Előadó: Junkertné dr. Szűcs Zsuzsanna - az Önadózó főszerkesztője,  Az Év Adótanácsadója 
Az előadás után konzultáció, kérdések és válaszok. 

Helyszín: Lurdy Ház (1097 Budapest, Könyves Kálmán Krt. 12-14.) 7. számú terem.

Részvételi díj: 8.000,-Ft + Áfa/fő, - Önadózó előfizetőknek 4.000,-Ft + Áfa/fő.

Jelentkezés: info@onadozo.hu 

***

Válaszra váró kérdéseink

- Kockázatos élelmiszer EU-ból történő beszállítása úgy zajlik, hogy a szállítást megelőző napon leadjuk a megrendelést ez alapján elkészítjük az Ekaer bejelentést, azonban csak éjszaka, a szállítmány felrakodásakor derül ki, hogy a kért áru felfér-e az autóra, vagy esetleg nincs olyan termék, amit kértünk, így az nem is kerül a járműre. Természetesen éjszaka nincs olyan Ekaer-hez értő dolgozó a magyar megrendelő cégnél, aki az adatokat korrigálná, és az is kétséges, hogy a külföldi partner a felrakott termékek pontos súlyáról és értékéről az indulás előtt értesít bennünket. Ez esetben korrigálhatók-e a súly és értékadatok az áru beérkezését követően?
 
- Kockázatos élelmiszer szállítmányok EU-ból történő beszállítása esetén előfordul, hogy valamely áruból például 300 Kg-ot rendelünk, azonban a termékből pár kg-val többet, vagy kevesebbet adnak, de erről nem értesítenek bennünket a külföldi partnerek, tehát nem is tudjuk, hogy pontosan mennyi kilogramm árut kapunk. Hogyan lehet azt biztosítani, hogy pontosan az a súly és értékadat szerepeljen az Ekaer bejelentésen, mint ami valójában a járművön található egy esetleges ellenőrzés során? Van-e az ilyen jellegű eltérésekre tűréshatár egy ellenőrzés során?
 
- EU-n belüli külföldi beszállító partnereink (szlovák partnerek) felé jeleztük, hogy pontos adatokat kérünk, azonban ők azt a választ adták, hogy részt vettek Magyarországon egy NAV által szervezett előadáson és azt a tájékoztatást kapták, hogy a magyar megrendelőnek az áru beérkezését követően 24 órája van arra, hogy az adatokat korrigálja - erre hivatkozással ők nem is fognak pontos adatot adni. Valóban van ilyen lehetőség, vagy félreértették a tájkoztatást a külföldi partnereink?
 
-  Kockázatos hústermékek esetén hogyan ellenőrzik a súlyadatok pontosságát? Az ellenőrzési ponton kiveszik a hűtőjárműből és lemérik? Miként lehet így megoldani a hűtési lánc folyamatosságát?
 
- Kockázatos termékek esetén előírás a 8 karakter pontosságú VTSZ szám feltüntetése. Mivel a legtöbb cégnél nincs KN szakértő, vagy VTSZ szakértő, így az áruk besorolása nem mindig pontos. Az esetleges eltérésért milyen nagyságrendű büntetés várható, ha a termékek VTSZ számának első 4 karakterét pontosan adjuk meg?
 
- Kockázatos élelmiszer EU-ból történő beszállítása esetén előfordul, hogy nem vesszük át az összes terméket, mert vagy nem azt hozzák, amit kértünk, vagy nem felel meg a minősége. Ilyen esetekben az autón marad a termék és visszaszállítják a gyártóhoz külföldre. Erre a visszaszállított árura is kell Ekaer bejelentést tenni?
 
- Belföld - belföld viszonylatban kockázatos élelmiszer termékeket vásárolunk gyártóktól, akik első belföldi értékesítőnek minősülnek, így az Ekaer-t is a gyártó (feladó) kéri meg. Az áru megérkezését kinek a kötelezettsége lejelenteni? Igen nagy viták alakultak ki a feladó cégek és az átvevő cégek között erről, és a NAV is eltérő tájékoztatást ad.
 

- Belföld - belföld viszonylatban EU-ból behozott kockázatos élelmiszereket is értékesítünk úgy, hogy ugyanazon járművel azonos számlázási című, de eltérő szállítási című vevőnek szállítjuk ki az áruját. Például valamelyik Coop Zrt a vevő, de az árut több településen fogjuk lerakni a vevőnk boltjainál. A 200 Kg-os súlyhatárnál (illetve a 250 Eft-os értékhatárnál) a vevőt kell összesítve néznünk, vagy a vevő boltjai felé történő kiszállítást külön-külön? (A vevőnk egy adóalanynak minősül több telephellyel)

-  Miként kell kezelni az olyan három vagy többszereplős értékesítéseket, ahol egy vagy több magyar közvetítőn keresztül egy másik tagállamban letelepedett gyártó terméket értékesít Magyarországra, azonban a szállítás a gyártó és a végső vevő között közvetlenül valósul meg? Ezekben az esetekben ha a szállítást az első eladó intézi ÁFA szempontból egy közösségen belüli beszerzésre és több áfa szempontból belföldi értékesítésre is sor kerül. Úgy értjük, hogy ebben az esetben csak egy EKAER bejelentést kell tenni. Helyes –e az az értelmezés, hogy a bejelentési kötelezettség a végső vevőt terheli? Őt címzettnek vagy átvevőnek kell tekinteni (tekintettel arra, hogy ÁFA szempontból ő nem a közösségen belüli beszerzés vevője hanem egy belföldi értékesítésé)? Változtat-e bármit a fentieken az a tény, hogy a láncolatban  valamennyi számla nagyjából egyidőben kerül kiállításra?
 
-  Egy többszereplős belföldi háromszög vagy láncügylet ügylet során, ahol a szállítás közvetlenül az első szereplőtől az utolsóhoz történik, úgy értjük, hogy az EKAER számot az első eladónak kell kérnie (ő szervezi a fuvart), az áru megérkezését pedig a végső vevő vagy a feladó jelenti be. Milyen ellenértéket kell feltüntetnie az eladónak? Amennyiben ismert számára (a végső vevőn kívül a többi szereplő kapcsolt vállalkozás), feltüntetheti-e az első szereplő azt az ellenértéket, amennyiért a végső vevő megszerzi a terméket az értékesítési láncban (tekintettel arra, hogy üzleti titok és nem szeretné ha a végső vevő számára ismertté válna, hogy a láncolatban előtte milyen árak kerültek alkalmazásra.
 
-  Többszereplős belföldi értékesítési lánc utolsó lépésében a termék a vevőnél elhelyezett vevői készletbe kerül, azaz a vevő ezeket a termékeket majd csak később, a vevői készletből való kitároláskor vásárolja meg. A termék szállítás a lánc első szereplőjétól a végső vevő telephelyére a vevői készletbe történik (de ezt ekkor a vevő még nem vásárolta meg.) Jól értelmezzük –e hogy ilyen esetben az EKAER számot az első szereplőnek kell megkérnie, a végső vevő pedig ilyen esetben a címzettől eltérő átvevőnek minősül, így a termék megérkezését akár a feladó akár a végső vevő mint átvevő bejelentheti.
 
-  Abban az esetben, ha az érintettek bejelentési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, illetve a bejelentési kötelezettséget hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesítik, úgy a termék vagy annak be nem jelentett része igazolatlan eredetűnek minősül, és a NAV az igazolatlan eredetű áru értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki. Az Art. úgy rendelkezik, hogy az adóhatóság az adózó terhére mulasztási bírságot szabhat ki, azonban nem derül ki, hogy kire vonatkozik az adózó kategória. Kérdésként merül fel továbbá az is, ahol az érkezést a feladó és a címzett/átvevő is teljesítheti, ott melyiküket fogja megbírságolni az adóhatóság, amennyiben az érkezési idő nem kerül bejelentésre.
 
-   Jól értjük-e, hogy kockázatos élelmiszerek tekintetében, amennyiben nem útdíjköteles járművel történik a fuvarozás, abban az esetben ha egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére értékesített termékek tömege meghaladja a 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 000 forintot, abban az esetben szükséges az EKAER regisztráció az Art. 22/E § (4) bekezdése alapján. Ellenben, ha útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében történik a kockázatos élelmiszer értékesítése és a kockázatos élelmiszer tömege a 200 kg-ot vagy  az adó nélküli ellenértéke a 250 000 forintot nem haladja meg, abban az esetben nem szükséges az EKAER regisztráció az Art. 22/E (6a) bekezdésének ba) pontja alapján.  Úgy értelmezzük, hogy amennyiben az útdíjköteles járművek esetében az egyik feltétel teljesül, tehát a kockázatos élelmiszer tömege nem haladja meg a 200 kg-ot vagy ellenértéke a 250 000 forintot, abban az esetben mentesülhet a termék az EKAER regisztráció alól az Art. 22/E §(6a) bekezdésének ba) pontja alapján. Az adóhatóság Adóvilág című kiadványából úgy tűnik, mintha az adóhatóság szerint csak abban az esetben lenne alkalmazható a mentesség, ha mindkét határérték alatt marad az egy címzett részére, ugyanazon útdíjköteles járművel fuvarozott kockázatos termék értékesítése. Mi az adóhatóság álláspontja a mentesség alkalmazhatóságáról és van-e eltérés attól függően, hogy a kockázatos élelmiszer szállítása útdíjköteles vagy nem útdíjköteles járművel történik?

-A cég nagy értékű mérőműszereket értékesít, amelykehez garanciát vállal. A garanciális javításokat egy másik eu államban végzik. A szervizbe szállítandó termékhez kell-e EKAER számot igényelni? Javítás után visszaérkezik a műszer, és átadásra kerül a korábbi vevőnek. Ha kell EKAER szám milyen értéket kell szerepeltetni?
 
-Demo készülékek szállításánál kell-e EKAER szám? (csak egy 1-2 hétig van az országban a készülék, utána visszaküldjük, nem fizetünk érte).

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra