Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

2017 évi fogászati prémium


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

piduru 2018-06-02 11:07:17

2017 év végén a fogászati vállalkozások prémiumként 3 millió egyszeri juttatást kaptak, azonban sokaknak csak január elején jelent meg a bankszámlájukon a pénz. Viszont a juttatás még 2017 évre szólt.
Kérdésem az, hogy ezt az összeget melyik évre, 2017 vagy 2018 kell könyvelni és bevételként figyelembe venni. Különösen abban az esetben, ha a vállalkozás mikrogazdálkodói számvitelt vezet.
A válaszokat előre is köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-03 08:30:50

Zsuzsanna,
Jól lehet nem ismerem az egyszeri támogatás alapját képező jogszabályt, de ha mikrogazdálkodói beszámolót készít a kedvezményezett vállalkozás, akkor a januárban kifizetett támogatás a 2018.év bevétele lesz. Alap esetben a Szt. úgy rendelkezik, hogy a mérlegkészítésig véglegessé váló (elszámolt) támogatás az aktív időbeli elhatárolásokkal szemben egyéb bevételként számolandó el a vonatkozási év eredménye javára. Ugyanakkor a mikrokra vonatkozó különös szabályokat tartalmazó Korm.rendelet 6.§-a tételesen felsorolja azokat az eseteket, hogy mikor lehet aktív tételre könyvelni. A kérdésbeli eset nem tartozik ebbe, így nem alkalmazható az elhatárolás, még akkor sem, ha 2017-re vonatkozik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra