Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Anyacég...Mo.fióktelep


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Csupika 2019-03-12 18:54:50

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném segítségét: Van egy osztrák anyacég, magyarországi fiókteleppel. Ez a fióktelep 2018.08.hóban alakult és 2019.01.01-re kitűzte a végelszámolás kezdetét. Az anyacég még 2018-ban pénzt adott a fióktelepnek a költségei finanszírozására, a fióktelep ennek egy részét felélte (fióktelep nevére szóló számlák könyvelve lettek fióktelepnél), a maradék pénz, amit nem költöttek el, 2019-ben kerül visszautalásra anyának. 2018-ban, hol, illetve hogyan kell kimutatni az anyától kapott pénzt? Több mindent olvastam már róla, de melyik a helyes? 1. Ha a kölcsön 451-en van? – (ekkor bevétellel szemben veszem le a kölcsönről az elköltött pénzt)? 2. Ha a kölcsön 411-en van? – (ekkor a teljes kölcsön itt van, vagy csak amit nem költött még el a fióktelep, az elköltött pénzt, mivel szemben vezetem ki)? 3. Más megoldás? Segítségét előre is köszönöm. Üdv. Csupika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-14 08:12:07

Kedves Csupika,
Fontos lenne tudni, hogy milyen jogcímen kapta a fióktelep a pénzt? Valami írásos megállapodás, szerződés, feljegyzés csak készült a pénzátadásról?
papattila

Szakértői hozzászólás

Csupika 2019-03-14 10:20:04

Kedves Szakértő,
Válaszolnék a kérdésére:
Az anyától a pénzt a fióktelep a költségeinek finanszírozására, fedezésére kapta. (Felfogható kölcsönnek is, de nem kell visszafizetnie csak, amit nem költött el.)
Köszönettel:
Csupika

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-15 08:29:58

Kölcsönt csak írásban kötött kölcsön szerződés alapján lehet szabályosan nyújtani, vélhetően ez az Önök esetében is írásos megállapodáson alapul. Amit nem kell visszafizetnie a kislánynak, mert felélte, az véglegesen átadott pénznek minősül, az egyéb bevételekkel szemben számolandó el (T45 Alapítói kölcsön-K96 Egyéb bevétel).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra