Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Árfolyamszámítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Masterpckft 2018-08-15 15:57:35

Tisztelt Szakértő úr!
Cég külföldön vásárol üzemanyagot. A számlán az ellenérték euróban van meghatározva. A fizetés bankkártyával történik, az összeget a cég forint számlájáról emelik le. Jól gondolom-e, hogy ebben az esetben, az áfa törvény 60.§. (1) bek. alapján nem számítunk árfolyam különbözetet, a beszerzést a bankszámláról leemelt forint összegben rögzítjük a könyvelésben? Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-16 05:16:41

Igen, jól gondolja, a törvényhelyi hivatkozás vélhetően csak elírás, nem az Áfa tv., hanem a Szt 60.§ (1).
papattila

Szakértői hozzászólás

Masterpckft 2018-08-16 07:23:19

Igen, elírás. Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-22 09:30:21

Tisztelt Kérdező!

Sajnos nem jól tudja. Az Szt. 60§.(1) bekezdése értelmében "a valutapénztárba bekerülő valutakészletet, a devizaszámlára kerülő devizát, a külföldi pénzértékre szóló követelést, befektetett pénzügyi eszközt, értékpapírt, illetve kötelezettséget a bekerülés napjára, illetve a szerződés szerinti teljesítés napjára vonatkozó - a (4)-(6) bekezdés szerinti - devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell a könyvviteli nyilvántartásba felvenni." A lényeg a 4 bekezdésben van, mert a kötelezettséget a teljesítés napján érvényes választott árfolyamon kell a költségek között elszámolni. Ez azt jelenti, hogy más az árfolyama a költség számlának és más az árfolyama a pénzügyi teljesítésnek, így árfolyamkülönbözet keletkezik.
Nagy Edit bejegyzett könyvvizsgáló

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra