Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Bérlemény rezsi költségének elszámolása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Blessing 2024-03-05 12:57:20

Egyik társaságunk a székhelyét és az irodáját a saját társasházi lakásának egyik szobájában kívánja kialakítani. A bérleti szerződésben a helyiséget ingyenes használatba adja a társaságnak, a közüzemi költségeket viszont m2 arányosan akarja megosztani, megfizettetni a társasággal. A társaság rendelkezik tisztán elektromos autóval, aminek a töltését is itt szeretné megoldani, mert a társasház közös villanyórájára szereltethető almérő ( már más lakásoknál működik az almérőhasználat), amit a társaság olvas le és e-mailben/SMS-ben közli a fizetendő összeget az óratulajdonossal. Kérdéseink két irányúak, egyik része a bérbeadóra, másik a bérbevevőre vonatkozik: 1/. számíthatja-e a felmerült rezsi költségeket a tulajdonos a számlái m2 megosztásával a társaságnak? 2/.számlát kell-e kiállitania az igy kiszámított költségekről a társaság felé, ezért adószámot kell-e kiváltania? 3/.A társasház szabályosan jár-e el, hogy az almérők alapján kiszámított víz és villany költséget nem számlázza a lakók felé? 4/. A lakástulajdonos a kapott értesitések alapján továbbterhelheti-e az almérővel mért, számla nélküli villany költségét a társaságnak? 5/.Ha a tulajdonosnak számlát kell kiállitania a társaság felé a költségekről, Ő az SZJA bevallásában elszámolhatja-e ezt az értesítéssel megkapott költséget a bérbeadási bevételével szemben, vagy számlát kell mindenképpen kapnia a társasházkezelőtől ehhez?
Köszönjük válaszát
Erli Éva ügyvezető

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-03-09 17:41:13

Kedves Éva,
1. Szerintem nem lenne észszerű energia fogyasztás m2-hez kötni, a kettő közt nincs összefüggés.
2. Értelmezésem szerint nem szükséges, elegendő egyéb számviteli [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra