Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Bérleti díj könyvelés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

orszag77 2018-08-16 08:59:35

Tisztelt Cím!
Betéti társaságunk 2013.05.13-án tartós bérleti szerződést kötött személygépkocsi bérlésére. A szerződés értelmében a futamidő végén a bérbeadó az újraértékesítési (eszköz eladási ) ár és a kalkulált könyv szerinti érték különbözetével elszámol a bérlővel, vagyis a betéti társaságunkkal. 2018. 05. 31-én lejárt a szerződés, a személygépkocsit visszaadtuk a bérbeadónak és megkaptuk a záró elszámolást. A használt autót egy harmadik, független fél megvásárolta, ez lett az eladási ár, 3 millió Ft. Leadáskor a könyv szerinti értéke az autónak 2 millió Ft volt, így a betéti társaságunk értékesítési különbözet megnevezésével jóváíró számlát kapott -1 millió Ft-ról, ami természetesen áfás, 27% áfa kulccsal. A számla nettó értékét a számviteli nyilvántartásokba bérleti díj csökkenésként (K52) kell elszámolni helyesen?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Orszag 77

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-19 08:46:48

Orszag77,
Mivel eddig sem 52-re könyveltek, hanem écs-t számoltak el a beruházás után, ezért nem lenne logikus (és természetesen nem is helyes) bérleti díj csökkenéseként könyvelni. A helyes elszámolás az egyéb bevételekkel szemben történik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra