Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Beruházás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

molnare 2018-08-27 07:46:01

Kedves Attila!
Gyártó csarnok és iroda építése van nálunk folyamatban. Az épületet még nem vettük használatban, nem aktiváltuk. Most a kezembe akadt egy az iroda berendezésével kapcsolatos számla. A kérdésem az, hogy ezeket a berendezéseket (jelen esetben irodabútor) külön kell aktiváni, vagy majd az épület részeként annak a leírási kulcsával kell értékcsökkenteni.
Válaszát előre is köszönöm!
Orsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-28 11:39:46

Kedves Orsi!
Ha az irodabútor nem beépített, akkor külön tárgyi eszközként indokolt nyilvántartásba venni, önálló leírási kulccsal. Egyéb esetben az iroda bekerülési értékében kell figyelembe venni és az iroda leírási kulcsával értékcsökkenteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

nagyedit0705 2018-08-28 13:38:10

Kedves Kérdező!
A 2000. évi C. tv. értelmében, a „47. § (1) Az eszköz bekerülési (beszerzési, előállítási) értéke az eszköz megszerzése, létesítése, üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezésig, a raktárba történő beszállításig felmerült, az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolható tételek együttes összege.”
(7) A tárgyi eszköz biztonságos üzemeltetéséhez, rendeltetésszerű használatához szükséges - és a tárgyi eszköz beszerzésével egy időben vagy annak üzembe helyezéséig beszerzett - tartozékok, tartalék alkatrészek beszerzési értéke - függetlenül attól, hogy az a tárgyi eszköz számlázott értékében vagy külön számlában jelenik meg - a tárgyi eszköz bekerülési (beszerzési) értéke részének tekintendő.
Tehát az irodabútor nem tekinthető tartozéknak még akkor, sem ha beépítésre kerül. Önállóan működő eszköz, melyet egyedileg kell eszközként kimutatni és az értékcsökkenését is egyedileg kell meghatározni, elszámolni.
Nagy Edit

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-08-28 14:09:30

Kedves Orsi!
Csak hogy legalább Ön számára ne legyek félreérthető: a "beépített" szó nálam azt jelenti, hogy elbontásával maga az eszköz elveszti a használhatóságát, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan lesz, azaz nem arra az esetre gondolok, amikor csak odatolom a fal mellé, hanem amikor az épület tartozékává válik. Értelmezésem szerint egy beépített irodabútor igenis tartozéka egy irodának, annak rendeltetésszerű használatát biztosítja, ennek okán pedig része a bekerülési értéknek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra