Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Beruházás bérelt ingatlanon


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Markót Szilvia 2017-05-24 22:07:15

Tisztelt Önadózó!

Az alábbi kérdésem lenne Önök felé.
2016 tavaszán egy gazdasági társaság egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon beruházást hajtott végre és 2016 novembere óta szállodát üzemeltet ebben az ingatlanban.
Viszont bérleti szerződés még nincs a társaság és az önkormányzat között, most van egyeztetés alatt hogy milyen tételeket fogad el az önkormányzat beruházásként.
20 évre szóló bérleti szerződés lesz havi 200eft lesz a bérleti díj, és a gazdasági társaság pedig havi 100eft-ot fog "visszaszámlázni" a beruházási költségre.
A könyvelésben van az ingatlanra vonatkozó beruházás (festés,burkolás,gázszerelés..........), vannak tárgyi eszközök (pl. bútorok, klíma.....) és vannak kis értékű tárgyi eszközök.
A 2016-os zárás során mit csináljak? Hagyjak mindent a beruházási számlán és majd 2017-ben lesz minden átsorolva és écs elszámoltatva?
Vagy ha a gazdasági társaság a 20 év alatt elvileg visszaszámlázza a beruházást akkor egyáltalán lehet elszámolni értékcsökkenést?

Segítségüket előre is megköszönve.
Üdvözlettel F.M. Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-05-25 16:17:19

Szilvia,
Remélhetőleg még csiszolják a felújítás havi "visszaszámlázásának" ötletét, mert a leírtak még elég hajmeresztőnek tűnnek. Az rendben van, hogy a 20éves bérleti díj ellenében a bérlő eladja az általa végzett felújítást és még fizetget is valamit. Mivel a felújítást a bérlő (jelen esetben leendő bérlő, mivel még szerződést sem sikerült kötniük, ez egy kicsit furcsa számomra, üzemeltetik, de nincs érvényes szerződés, egy önkormányzati vagyonra, ez olyan nagyon rogántónyis eljárás??) végezte el, ő mutatja ki beruházásként a könyveiben, üzembe helyezi (hiszen már folyik az üzemeltetés november óta) és értékcsökkenést számol el (20éves leírási kulccsal). A havi "100eft"-kat max. előlegként lehet kiszámlázni, mivel a 100eFt-os részszámlázásra nem igazán látok szabályos lehetőséget.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra