Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Beruházás vagy felújítás?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gombeva 2019-05-15 22:54:38

Tisztelt Cím!
Bérelt ingatlanban egy épületen belül helyiségek lettek kialakítva úgy, hogy gipszkartonból falak lettek húzva és így iroda helyiségek lettek kialakítva. Volt festés, villanyszerelés is. Ezek a 161-re lettek téve. Tavaly decemberi az eset és idén január 2-án indult az iroda. A bérelt ingatlan bérbeadója magánszemély, az áfa levonásra került a számlákból.
1. Egyrészt beruházás vagy felújítás.
2. Ha beruházás, mekkora értékcsökkenés számolható el?
3. Az áfa levonása jogos volt-e?
4. Ha a bérleti szerződés megszűnik, akkor milyen visszafizetési kötelezettség keletkezhet?
A bérleti szerződés szerint az eredeti állapotot kell visszaállítani.
Köszönöm!
Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-17 05:02:46

Kedves Anikó,
1. Idézem a Szt. idevonatkozó fogalmi meghatározását: "beruházás a meglévő tárgyi eszköz bővítését, rendeltetésének megváltoztatását, átalakítását, élettartamának, teljesítőképességének közvetlen növelését eredményező tevékenység is, az előbbiekben felsorolt, e tevékenységhez hozzákapcsolható egyéb tevékenységekkel együtt", azaz beruházásnak minősül.
2. Számvitelileg a tervezett használati időhöz igazodó, adótörvényileg 6%.
3. Ha lakóingatlanról van szó, akkor nincs levonási jog (124.§).
4. Ez a felek megállapodásán múlik, de már a felújítás/átépítés során indokolt erről rendelkezni. Ha eredeti állapot visszaállítás lesz, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettség, a maradék nettó értéket terven felüli écs-ként kell elszámolni a bérlőnek és kivezetni a nyilvántartásaiból. Ha kifizeti a tulajdonos, akkor egy normál tárgyi eszköz értékesítés lesz. Ha ingyen átadják a tulajdonosnak, akkor a piaci érték után áfa fizetési kötelezettség keletkezik, feltéve, hogy a felújításhoz/átalakításhoz áfa levonási jog kapcsolódott.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra