Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

ÉCS elszámolás kérdése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2024-04-24 11:14:05

Tisztelt Szakértő,
Adott egy művészeti tevékenységű BT., aki egy másik társaságtól véglegesen átvett pénzeszközt kapott 2023-ban. Ahhoz, hogy a nyújtó fél ezt ráfordításként elszámolhassa, szükséges hozzá a részesülőtől az a nyilatkozat, hogy a kapott pénzeszközt bevételei között elszámolta, enélkül sem lenne negatív az adózás előtti eredménye, ezt az összeget társasági adóval leadózta, stb.
Igen ám, de a pénzt átvevő cégnél vettek egy autót még 2020-ban, ami akkor 13.900eFt volt (új autó).. és akkor a szokásos 20%-on határozták meg a maradványértéket. Így elég magas az elszámolt értékcsökkenés évente. Az autópiacon viszont azt látjuk, hogy egy 4-5 éves autóért gyakran többet kérnek, mint az eredeti ára volt, de legalább annyit. Utánanézve jelen autónál is azt látom, hogy tartja az értékét. Ellenben ha 2023-ban is elszámolom a 2M-s nagyságrendű ÉCS-t, mínuszba menne az AEE (ha nem lenne a kapott pénzeszköz)... vagyis nem fizetné be a cég a teljes kapott pénzeszköz utáni adót, ergo nem lehet kiállítani a nyilatkozatot.
Kérdésem: mivel az autó a 2023.évi értékcsökkenés nélkül is már 8M körüli értéken áll a könyvekben (ami nagyon nem valós érték), megteheti-e a cég, hogy taggyűlés keretén belül dönt a maradványérték módosításáról, és mivel már így is bőven alatta van a könyv szerinti érték, 2023-ban nem számol el rá ÉCS-t? (tudom, létezik az értékhelyesbítés fogalma, csak épp az nem befolyásolná az eredményt, hiszen az eszköz oldallal szemben értékelési tartalékként jelenne meg a mérleg forrás oldalán. Emellett ez könyvvizsgáló közreműködését igényelné).
Még leírni is rossz, mert az ÉCS-t kötelező elszámolni... de ebben az esetben el lehetne tekinteni tőle? Vagy milyen más megoldás lehet, amivel eredményhatást elérve vissza tudnánk korrigálni az autó értékét a piacira, és ezzel a 2023.évi AEE-t is megmentenénk, és megmaradna adóalapnak a teljes átvett pénzeszköz?
Segítségét megköszönve, tisztelettel:
Sz.Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-25 05:28:32

Kedves Éva,
1. Az értékcsökkenés elszámolás kötelező, ez igaz.
2. Az értékhelyesbítés alkalmazása nem segíteni, ez is igaz.
3. A Szt. 53.§ (5)-a szerint, "ha az évenként elszámolásra kerülő értékcsökkenés [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

szorgere 2024-04-29 10:38:49

Kedves Attila, nagyon köszönöm a válaszait!

A 3.ponthoz: ha a 13,9M-s autó maradványértékét 12,5M-ra emeljük (a korábbi 20%-osról), és 2023-ban nem számolunk el rá ÉCS-t, mert már így is jóval többet számoltunk el, megtehetjük, hogy azt az összeget, amivel többet számoltunk el, egyéb bevételként mutatjuk ki? (2022.12.31-i KSZÉ 8.625e, ezt hoznánk fel 12.500e-re)?
Köszönettel:
Sz.Éva

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-05-01 07:13:48

Kedves Éva,
Ez az eljárás nem lenne szabályos. A [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra