Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Egyszerűsített végelszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Blessing 2019-07-24 09:51:43

Önadózó Gyorskérdések
Budapest

Tisztelt Cím!

Segítségüket szeretném kérni.
Egyik társaságom egyszerűsített végelszámolással meg kíván szűnni. Még soha nem csináltam megszüntetést, elolvastam a fellelhető szakirodalmat, jogszabályokat, de szeretnék megerősítést kapni, hogy jól értettem-e mindent, és gyakorlati segítséget is kérek.
A végelszámolás kezdő időpontja 2019.08.01. Könyvvizsgáltra nem kötelezett a társaság. Bankszámláján és pénztárában van annyi pénzeszköz, ami elég a kötelezettségei teljesítéséhez, sőt azok teljesítése után a pénzeszköze meghaladja a befizetett törzstőke összegét, keletkezik törzstőkét meghaladó felosztható vagyona is. Semmilyen eszköze nincs már, mert vagy selejtezésre kerültek, vagy értékesítve lettek. Alkalmazottja nincs. Számításaink szerint eleget tud tenni az egyszerűsített végelszámolás követelményeinek.

Elvégzendő feladatok értelmezésem szerin:
A végelszámolás indítását a T201T jelzésű nyomtatványon bejelentetjük az adóhatóságnak.
A végelszámolás kezdő napját megelőző nappal -2019.07.31- tevékenységet lezáró bevallásokat kell készíteni az önkormányzat (HIPA) és az adóhatóság felé (71, 65, 08, 01). El kell készíteni a tevékenységet lezáró beszámolót és a végelszámolás kezdő időpontjától számított 30napon belül letétbe kell helyezni és közzé kell tenni.
Mivel nincs más bevallandó adója a 01 bevallásra Ny jelű nyomtatványt adtunk be még az év elején, Most ennek ellenére kell 0-s bevallást beadni?

A társaságnak 3 vevője fog tartozni előre láthatóan, mert a 07. hónapban teljesít még és azok számlázása 08.hónapban történhet a szerződések szerint. Jól értelmezem a jogszabályt, hogy ezeket az értékesítéseket még 07.havi teljesítésként le kell könyvelni, és az a tevékenységet záró beszámoló adata lesz? Az áfát viszont csak 08 hónapban kell bevallani és megfizetni? Szállítói tartozása is lesz 1db, aminek a teljesítése 07.havi, de csak 08 hónapban számlázzák. Erre úgy gondolom ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a vevőkre?


- 2 –

Más tartozása nincs a társaságnak, csak a záró bevallás elkészítése után kimutatott, számított HIPA, társasági adó, és áfa lesz.
Mivel a továbbiakban nem végez tevékenységet a társaság, a pénzügyi rendezéseken túl már más kötelezettsége nem keletkezik.
Keletkezik viszont a végelszámolás ideje alatt a végelszámoló volt ügyvezető után – jövedelmet nem vesz ki- eü. hozzájárulási kötelezettség a végelszámolás befejezéséig a 08-as bevallási és befizetési kötelezettség?

Jól értelmezem-e, hogy nem kell végelszámolási nyitó mérleget készíteni?

Folytatható-e a könyvelés az előző időszak folytatásaként, vagy külön meg kell nyitni a könyvelést, mint v.a. társaságot és a végelszámolás alatti eseményeket már ott kell rögzíteni?

Mi a teendő, ha minden követelés befolyt, minden kötelezettségnek eleget tett a társaság?

Innentől már egyáltalán nem világos számomra, hogy kinek mi a feladata, kinek mit kell tenni az egyszerűsített végelszámolás befejezéséhez.
Gondolom az adóhatóság ellenőrizni fog, annak lehetnek megállapításai, azokat még könyvelni kell, keletkezhet még esetleg fizetési kötelezettség is.
A pénzügyi rendezések és a végelszámolási idő alatt keletkezett áfa bevallása, a 08-as bevallás és pénzügyi rendezése után a társaság felosztható vagyona áll rendelkezésre.
Abban az esetben ha a felosztható vagyon nagyobb mint a törzstőke összege, -esetünkben - meghaladja a 3 millió Ft-ot, akkor a különbözetre személyenként meg kell állapítani a fizetendő személyi adó, a fizetendő SZOCHÓ összegét, be kell vallani és fizetni, és az így maradó összeg lesz az alapja a vagyonfelosztási javaslatnak, határozatnak jól értelmezem?

Ekkor döntheti el a társaság, hogy melyik nap lesz a végelszámolás záró napja?

Erről újból be kell adni az adóhatóságnak a T201T nyomtatványt?

Ha jól értelmezem a bejelentés után az egyszerűsített végelszámolás esetében az adóhatóság értesíti a cégbíróságot a befejezésről. Akkor kinek kell elektronikus úton megküldeni a vagyonfelosztási javaslatot a cégbíróság felé?

- 3 –



Vagy el kell készíteni az egyszerűsített végelszámolás alkalmával is a záró bevallásokat – 71, 65, 08, 01 – melyek időszakának a záró napja a végelszámolás befejezésének a napja?
Ezek a bevallások tartalmazzák a végelszámolás időszakának adatait. Záró beszámolót is készíteni kell és azt letétbe kell helyezni és közzé kell tenni?
Vagy a bevallásokat be kell adni, de már nem kell beszámolót készíteni csak vagyonfelosztási javaslatot a könyvelés adatai alapján?

Teljesen bizonytalan vagyok a feladatokban, kérdéseimre nem kapok választ, ezért ismételten kérem segítségüket!!!

Tudom nem igazán szerencsés az időpont, de én csak most értesültem a társaság döntéséről, ezért kérném, hogy még a végelszámolás megkezdéséig szíveskedjenek válaszolni.

Köszönettel várom válaszukat, e-mailben, az idő sürgetése miatt!!!


Eger, 2019.07.24






Vida Lászlóné
BLESSING-EGER KFT előfizető
3300Eger, Joó János u. 24



Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-07-24 12:40:54

Kedves Vida Lászlóné,
Tartok tőle, hogy a kérdéseivel mindenképp személyesen kell felkeresnie egy ebben jártas kollégát, mivel azok összetettsége miatt nem férnek bele jelen fórum kereteibe.
Megértését köszönöm!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra