Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Egyszerűsített végelszámolás_I.


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Nem létező felhasználó 2019-05-17 10:21:08

Tisztelt Szakértő!
Segítségét szeretném kérni az alábbi témában. Ügyfelünk egyszerűsített végelszámolással kíván megszűnni. 1. Előző évekből még van a lekötött tartalékban összeg. Jól gondolom hogy a lekötött tartalékot átvezetem az eredménytartalékba és az összeg után előírom a tao kötelezettséget. Késedelmi pótlék fizetési kötelezettségem ebben az esetben van? (a 4 év nem járt le)
2. Bérelt ingatlanon végzett felújítás van aktiválva. A bérleti szerződésben nincs kikötés a bérleti jogviszony megszüntetése esetén az felújításra fordított összeget megtérítik-e. Kivezethetem az ingatlan közül ezt az összeget a 86-al szemben?
3. Vevőkintlévősége is van, az ügyfél felszólítást küldött a partnereknek de még mindig maradt kiegyenlítetlen számla. Kérdésem hogy kivezethetem-e az összeget ebben az esetben.
Köszönöm a segítséget:
Hajni

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-18 08:29:08

Kedves Hajni,
1. Vélhetően fejlesztési tartalék miatt van lekötött tartaléka, igen, a végelszámolás megindításakor a fejlesztési tartalékot meg kell szüntetni, a lekötött tartalékot vissza kell vezetni az ET-ba és megfizetni a társasági adót, késedelmi pótlékkal növelten.
2. Ha ingyen adják át a felújítást, akkor a nettó értéket terven felüli écs-ként elszámolják, kivezetik a nyilvántartásból. Ha a felújításhoz kapcsolódott levonható áfa, akkor az ingyenes átadáskor a piaci érték után áfa fizetési kötelezettség keletkezik. Ha az átadó nem kapja meg a bérbeadótól a Tao tv. 3.sz.mell. A)13.pontja szerinti nyilatkozatokat, akkor az egyéb ráfordításként elszámolt összeg tao alap növelő tétel lesz.
3. Ha nem teljesülnek a behajthatatlanság feltételei, akkor csak akkor vezetheti ki, ha elengedi. Mindkét esetben az egyéb ráfordításokkal szemben kell kivezetni. Egyik esetben sem tao alap növelő tétel, kivéve, ha az elengedés belföldi kapcsolt vállalkozásával szemben történik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Nem létező felhasználó 2019-05-20 12:43:09

Kedves Pap Attila!
Köszönöm a segítséget.
Még két megerősítést szeretnék kérni.
1. Önkormányzat a helyi adó túlfizetést 30 nappal tudja kiutalni, ebben az esetben a vagyonfelosztási javaslatba beállítsam mint tulajdonosokkal szembeni és a megmaradt felosztandó vagyont csökkentem ezzel az összeggel (ugyanúgy mint az áfa túlfizetést)?
2. Szja és szocho fizetési kötelezettség alapja a felosztandó vagyon nem csak a jegyzett tőke összegén felüli összeg?
Köszönöm
Hajni

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra